foto

Nadia Gray

  • nar. 23.11.1923
    Bukurešť, Rumunsko
  • zem. 13.7.1994 (70 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Mezinárodně úspěšná herečka Nadia Gray má rusko-rumunský původ a narodila se jako Nadia Kujnir-Herescu v Bukurešti. V Rumunusku také strávila své dětství a mládí a v roce 1946 se provdala za válečného letce Konstantina Kantakuzéne (Constantin Cantacuzino, 1905-1958), který pocházel z významné rumunské aristokratické rodiny. Konstantinův šlechtický původ byl příčinou, proč manželé po nástupu komunismu v Rumunsku odešli do Francie a koncem čtyřicátých let se usadili v Paříži.

Nadia vynikala svou ušlechtilou krásou a mimo jiné díky kontaktům jejího manžela jí bylo umožněno začít se uplatňovat ve filmu. Přijala umělecký pseudonym Nadia Gray a v průběhu dekády padesátých let hrála ve více než čtyřiceti filmech, a to nejen ve Francii, ale také ve Španělsku, Itálii nebo Německu. Jejím filmovým debutem byla velká role Edith ve filmu L'INCONNU D'UN SOIR (1949), který byl inspirován skutečným příběhem lásky portugalského krále Manuela a francouzské herečky. Vzápětí dostala Nadia příležitost hrát i mimo Francii, objevila se například v britské kriminálce THE SPIDER AND THE FLY (1949), z francouzských filmů můžeme připomenout například film PANNA NA RÝNĚ (La vierge du Rhin, 1953), jinak ale v padesátých letech hrála především v Itálii, její doménou byly historické role v působivých kostýmech. Z tohoto typu filmu je na místě vzpomenout filmy IL CARDINALE LAMBERTINI (1954), IL MAESTRO DI DON GIOVANNI (1954), kde hrála spolu s Ginou Lollobrigidou, ve Francii si zahrála postavu královny v komedii PAŘÍŽANKA (La Parisienne, 1957) v hlavní roli s Brigitte Bardot.

Na přelomu 50. a 60. let začala Nadia Gray pracovat také v Německu a Španělsku, její angažmá ve filmu vyvrcholilo účastí ve slavném titulu SLADKÝ ŽIVOT (La dolce vita, 1960), i když zde neměla nijak velkou roli. Následně hrála v dnes již zapomenuté komedii Petera Sellerse MR. TOPAZE (1961), po boku velkých hvězd znovu hrála ve Francii, Itálii a Německu, i u nás jsme ji mohli vidět ve westernu VINNETOU A OLD FIREHAND (Winnetou und sein Freund Old Firehand, 1966), naposledy na sebe výrazně upozornila v mezinárodním povídkovém projektu NEJSTARŠÍ ŘEMESLO NA SVĚTĚ (Le plus vieux métier de monde, 1967). Poslední participaci Nadii Gray ve filmu můžeme zaznamenat v britských filmech THE NAKED RUNNER (1967) s Frankem Sinatrou a DVA NA CESTĚ (Two For The Road, 1967), kde přihrávala Audrey Hepburn a Marku Wallacovi.

Nadia Gray v roce 1958 ovdověla, když zemřel její první manžel, podruhé se provdala v roce 1967 za amerického právníka Herberta Silvermana a s ním odešla do USA. Zároveň s tím zcela ukončila svou hereckou kariéru a od té doby již nenatočila žádný film. Na uměleckou dráhu však nerezignovala, ale navzdory bývalé slávě se v Americe musela spokojit s úlohou zpěvačky v nočních podnicích. Nadia Gray zemřela v New Yorku 13. června 1994 ve věku 70 let. Její herecká kariéra trvala osmnáct let (1949-1967) a za tu dobu natočila přes šedesát filmů v různých zemích. I když nikdy nebyla hvězdou první velikosti, její tvář pomáhala spoluutvářet historii evropského filmu v padesátých a šedesátých letech.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1967 Dva na cestě
L'amour à travers les âges
The Naked Runner
1966 Old Firehand
1965 Avventuriero della tortuga, L'
Crooked Road, The
1964 Begegnung in Salzburg
1963 Maniac
Zwei Whisky und ein Sofa
1962 Rocambole
Wenn beide schuldig werden
1961 Candide ou l'optimisme au XXe siècle
Croulants se portent bien, Les
Le jeu de la vérité
Mr. Topaze
Pavé de Paris, Le
Éventail de Lady Windermere, L´
1960 María, matrícula de Bilbao
Mourir d'amour
Postel pro tři
Signore, Le
Sladký život
1959 Bouřlivé léto
Kapitánův stůl
Muerte al amanecer
1958 Meine schöne Mama
1957 Diavolo nero, Il
Parola di ladro
Pařížanka
Prázdniny na Ischi!
Sénéchal le magnifique
1956 Hengst Maestoso Austria
1955 Agguato sul mare
Il falco d'oro
La moglie è uguale per tutti
Le avventure di Giacomo Casanova
Musik im Blut
Ultimi cinque minuti, Gli
1954 Casa Ricordi
Casta diva
Cento anni d'amore
Cinque dell'adamello, I
Due orfanelle, Le
Gran varietà
Il cardinale Lambertini
Maestro di Don Giovanni, Il
Neapolský kolotoč
1953 Finalmente libero!
Ivan (il figlio del diavolo bianco)
Les Femmes s'en balancent
Puccini
Soucit s padlými
Vierge du Rhin, La
1952 Città canora, La
Inganno
Moglie per una notte
Top Secret
1951 Night Without Stars
Valley of Eagles
1949 Inconnu d'un soir, L'
Monseigneur
Spider and the Fly, The

TV seriály

2014 Kurz sebeovládání (TV seriál)
Charlieho zlý sen (S02E85)
1967 The Prisoner (TV seriál)
The Chimes of Big Ben (E02)
1966 Illusions perdues (TV seriál)
1965 Court Martial (TV seriál)
1959 The Third Man (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky