foto

Marisa Mell

  • nar. 24.2.1939
    Graz, Rakousko
  • zem. 16.5.1992 (53 let)
    Víděň, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rakouská herečka Marisa Mell měla se svou vizáží předpoklady stát se italskou filmovou hvězdou, což se nakonec stalo, začínala ale pochopitelně v rodném Rakousku, mezitím odmítla nabídku do Hollywoodu, její život provázely i četné vztahy s muži slavných jmen. Narodila se jako Marlies Moitzi ve Štýrském Hradci, kde také vyrůstala, tady navštěvovala i divadelní školu, později ve Vídni studovala herectví na institutu Maxe Reinhardta. Před kamerou stála poprvé již v roce 1954, větší role začala dostávat až koncem padesátých let 20. století, připomeňme alespoň německou verzi slavného českého románu DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (Der brave Soldat Schwejk, 1960). Mezitím se provdala, manželství se Švýcarem Henrim Tuccim však nevydrželo dlouho. Později byl v roce 1974 krátce jejím manželem španělský herec Espartaco Santoni (1937-1998), podle hereččiných vlastních vzpomínek prošlo jejím životem i mnoho dalších mužů, z těch slavnějších jmen připomeňme Romana Polanskiho, Alaina Delona, Michela Piccoli, Warrena Beatyho nebo íránského šáha Rezá Pahlavího.

Kromě německy mluvících zemí točila také v Británii nebo například v Jugoslávii, mezitím přijala umělecké jméno Marisa Mell a byla dokonce pozvána do Hollywoodu. Tady dostala nabídku na sedmiletou smlouvu, kterou ovšem odmítla podepsat a dodnes jsou citovány její odmítavé reakce ve smyslu, že se nechtěla vázat složitým smluvním závazkem, jenž ji bezmála nutil žádat o povolení k odchodu na toaletu. Její slušně se rozvíjející kariéru v Evropě vážně ohrozila těžká autonehoda v roce 1963, kdy bylo ohroženo její pravé oko, nicméně po několika plastických operacích zůstala její krásná tvář téměř bez následků.

Celoevropského věhlasu dosáhla jednou z hlavních rolí v britské komedii PO FRANCOUZSKU (French Dressing, 1964), kde později natočila i dobrodružnou veselohru FRAŠKA (Masquerade, 1965), točila také ve Francii, především ale v Itálii, kde se v polovině 60. let nakonec trvale usadila. Tady se během druhé poloviny šedesátých let stala hvězdou béčkových filmů dobrodružného a kriminálního žánru, příležitostně se ale znovu dostala i k hodnotnější práci; hrála například s Marcellem Mastroiannim (CASANOVA 70; 1965), hlavní ženský part obsadila ve francouzské kriminálce režiséra Pierra Schoendoerffera CÍL 500 MILIÓNŮ (Objectif 500 millions, 1966). K jejím nejznámějším výstupům před kamerou patří horor DIABOLIK (1968), kde hrála hlavní ženskou postavu Evy Kantové, mezitím měla hrát i na Broadwayi v titulní roli muzikálu Mata Hari, z tohoto projektu ale nakonec sešlo.

Do doby konce šedesátých let spadá také vztah s producentem Pierem Torrim, který stál mimo jiné za vznikem thrilleru NENÍ CESTY ZPĚT (Senza via d'uscita, 1971). Poměr s Torrim skončil potratem nenarozeného dítěte v roce 1969, před kamerou se Marisa Mell zviditelnila znovu v Lenziho hororu SEDM KRVAVÝCH ORCHIDEJÍ (Sette orchidee macchiate di rosso, 1972), poté se ale objevovala v kvalitativně podružných titulech, připomeňme alespoň film CASANOVA & Co. (Casanova & Co., 1975). V roce 1976 pózovala nahá pro italskou mutaci slavného časopisu Playboy, ale ani tato snaha nezabránila v útlumu její filmové kariéry. Během 70. a 80. letech se příležitostně objevovala v hororech nebo eroticky laděných filmech, její sláva ale byla již minulostí. Svou kariéru zakončila symbolicky v rodném Rakousku, kde natočila film I LOVE VIENNA (1991).

Marisa Mell zemřela na rakovinu hrtanu ve Vídni 6. května 1992 ve věku 53 let. Tehdy již byla zcela zapomenutá, na její pohřeb dorazilo jen pár přátel. Od roku 2000 nese její jméno ulice Marisa-Mell-Gasse na vídeňském předměstí Liesing.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Sur les traces de ma mère - a.z.
1991 I Love Vienna
1990 Quest for the Mighty Sword
Sensazioni d'amore
1988 Tempesta, La
1985 Passaporto segnalato
1984 Seifenblasen
1983 Corpi nudi
In Zeiten wie diesen (TV film)
1981 Dottoressa preferisce i marinai, La
1980 Compagna di viaggio, La
Liceale al mare con l'amica di papà, La
Peccati a Venezia
Šťastné narozeniny, Harry
Traficantes de pánico
1979 Ombra nell'ombra, Un
1978 Osceno desiderio, L'
1977 Belva col mitra, La
Casanova & Co.
1976 L'ultima volta
Taxi love, servizio per signora
1975 Amori, letti e tradimenti
La encadenada
Mahogany
Parapsycho - Spektrum der Angst
1974 Moglie giovane, La
1973 Hezká, bohatá, s malou tělesnou vadou hledá ...
Milano rovente
Pena de muerte
1972 Alta tensión
Amico, stammi lontano almeno un palmo
Elisabeth Kaiserin von Österreich (TV film)
Magic Graz
Sedm krvavých orchidejí
Tutti fratelli nel west... per parte di padre
1971 Historia de una traición
Marta
Suspect (Sospettata)
1970 Belles au bois dormantes, Les
Senza via d'uscita
1969 Una sull'altra
1968 Diabolik
Le dolci signore
Stuntman
1966 Cíl 500 miliónů
Che notte, ragazzi!
New York chiama Superdrago
1965 Casanova '70
City of Fear
Diamond Walkers
Fraška
Train d'enfer
1964 Der letzte Ritt nach Santa Cruz
French Dressing
Mann im schönsten Alter, Ein
1962 Das Rätsel der roten Orchidee
Dr
1961 Lebensborn
Ruf der Wildgänse
1960 Am Galgen hängt die Liebe
Der brave Soldat Schwejk
Wegen Verführung Minderjähriger
1959 Nachtlokal zum Silbermond, Das
1954 Das Licht der Liebe

TV seriály

1984 Heiße Wickel - kalte Güsse (TV seriál)
1982 Dieci registi italiani, dieci racconti italiani (TV seriál)
1978 Sam et Sally (TV seriál)
1977 Es muß nicht immer Kaviar sein (TV seriál)
1976 Kottan ermittelt (TV seriál)

TV pořady

1971 Dalli Dalli (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace