foto

Frank Zane

  • nar. 28.6.1942 (77 let)
    Kingston, Pennsylvania, USA

Biografie

Frank zane se narodil 28. června 1942 v Kingstonu v Pennsylvanii. Je to bývalý profesionální kulturista a učitel. 13 let učil chemii a matematiku, zatímco žil na Floridě a v Kalifornii. V roce 1977 vystudoval psychologii.

V roce 1968 na Mr. Universe v Miami na Floridě porazil jako jeden z mála tehdy v USA začínajícího Arnolda Schwarzeneggera. Frank Zane vyhrál v letech 1977, 1978 a 1979 prestižní profesionální kulturistický titul Mr. Olympia. Za svou bohatou kulturistickou kariéru posbíral tituly: Mr. America, Mr. Universe, Mr. World a Mr. Olympia. Při výšce 1,75 metrů a soutěžní váze 85 kilogramů dokázal porazit i hmotnostě mnohem těžší soupeře.

Dnes Frank Zane s manželkou Christine žije San Diegu v Californii a provozují studijní centrum, které se jmenuje Zane Experience. Napsal několik knih o cvičení a výživě. Je mu skoro 70 let, ale stále cvičí.

V roce 2004 natočil tréninkové video THE TRAIN WITH ZANE. Frank Zane se objevil v dokumentárních filmech o kulturistice ŽELEZNÝ SCHWARZENEGGER (1977), THE COMEBACK (1980) a WHY WE TRAIN (2008).

Rominator

Herecká filmografie

Filmy

2005 Vzestup Arnolda Schwarzeneggera (TV film)
1980 The Hustler of Muscle Beach (TV film)

TV seriály

1979 Hart a Hartová (TV seriál)

Dokumentární

2012 Superset Me
2011 Challenging Impossibility
2008 Why We Train
1980 The Comeback
1977 Železný Schwarzenegger

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky