foto

Daniel Caltagirone

  • nar. 1972
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Daniel Caltagirone je anglický herec, filmovému publiku známý především díky rolím ve filmech THE BEACH /2000/, LARA CROFT TOMB RAIDER: THE CRADLE OF LIFE /2003/ a také z Oscarového snímku režiséra Romana Polanského THE PIANIST /2002/. Jeho průlomovou televizní rolí byla postava vůdce Moona ze seriálu LOCK STOCK /2000/.

Daniel Caltagirone se narodil a vyrůstal v Londýně, kde navštěvoval školu Saint Ignatius College for Boys. Podstatnou část svého dětství strávil také v New Yorku, kde žije část jeho početné rodiny. Po studiu na Saint Ignatius College měl ambice jít na vojenskou akademii v Sandhurstu. Nastoupil tedy do nultého ročníku ale divadelní režisér z místního divadelního souboru jej přesvědčil hrát v jeho hře hlavní roli a po této zkušenosti se Caltagirone definitivně "upsal" herectví.

Caltagirone následně odchází na prestižní Guildhall School of Music and Drama, kterou absolvuje v roce 1997. V posledním ročníku si jej všiml hledač talentů z ITV televize a nabídnul mu jednu z hlavních rolí v televizním seriálovém zpracování románu Ruth Rendell, GOING WRONG /1998/.

Svůj filmový debut uskutečnil v akčním snímku s Jeanem Claudem Van Dammem LEGIONNAIRE /1998/ a zbytek sezóny strávil v divadelní společnosti Royal Shakespeare Company. Během působeni u RSC si jej všimnul pro změnu režisér Danny Boyle a nabídnul mu roli Unhygenixe v dramatu s Leonardem DiCapriem THE BEACH /2000/.

Před filmem The Beach si střihnul epizodní roli v seriálu FRIENDS /1994-2004/ v díle s názvem "The One with Ross's Wedding", natáčeného převážně v Londýně. V roce 1999 byl obsazen do jedné z hlavních rolí filmu Lock Stock, režiséra Guye Ritchieho. Po natáčení filmu o Laře Croft, získal roli v kritiky dobře přijatém snímku THE FALL /2006/ režiséra Tarsema Singha, kde ztvárnil postavy Archibalda Sinclaira a guvernéra Odiouse.

V roce 2006 hrál Caltagirone v kontroverzním dvoudílném miniseriálu THE PATH TO 9/11, spolu s Harvey Keitelem a Donniem Wahlbergem, popisujícím události z 11.září 2001. V roce 2009 účinkoval Caltagirone v roli ex-SAS kapitána Gideona Stonea v britském drama seriálu THE FIXER/2008-2009/ a v historickém seriálu THE TUDORS /2007-2010/ zosobnil postavu aristokrata Girolama de Trevisa.

V divadle The Hampstead Theatre hrál ve více než 45 divadelních hrách spolu s Natalií Dormer, se kterou hrál také v již zmíněném seriálu The Tudors. V roce 2012 ztvárnil postavu Tommyho v britské komedii CONVENIENCE. Jako producent se v roce 2010 podílel na vzniku jeho prvního krátkého filmu dle románu Danny King, THE HITMAN DIARIES.

Caltagirone je od roku 2001 ženatý s TV moderátorkou Melanií Sykes, se kterou má dva syny, Romana a Valentina Luca. V současnosti /2014/ žijí odděleně.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 1944: Should We Bomb Auschwitz? (TV film)
2017 Misdirection
2016 Eliminators
2015 Dough
2012 Outpost: Black Sun
2011 Lipstikka
2009 The Reeds
2006 After...
Po stopách 11. září (TV film)
Pád
2003 Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života
2002 Pianista
Čtyři pírka: Zkouška cti
2001 Ztracený prapor (TV film)
2000 Mambo
Pláž
1999 Noční svět: Virtuální realita (TV film)
1998 Legionář

TV seriály

2019 Výkupné (TV seriál)
It's a Ravenzo (S03E04)
2018 Britannia (TV seriál)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
další epizody (9)
2016 Medicejové (TV seriál)
Zjevení Páně (S01E08)
Očistec (S01E07)
Predominio (S01E06)
další epizody (7)
2015 Bez hranic (TV seriál)
Redux (S03E01)
2010 Tudorovci (TV seriál)
Jak to má být (S04E08)
Šestá a poslední manželka (S04E07)
2008 Umučení (TV seriál)
1999 Harbour Lights (TV seriál)
1998 Přátelé (TV seriál)
Rossova svatba 2. část (S04E24)
1992 Heartbeat (TV seriál)
Inspektor Frost (TV seriál)
1987 Ruth Rendell Mysteries (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2008 Nostalgia

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky