Reklama

Reklama

Nhat Minh Dang

Nhat Minh Dang

nar. 1938
Hue, Thua Thien - Hue, Vietnam

Biografie

Đặng Nhật Minh je jedním z nejznámějších a neuznávanějších vietnamských režisérů. Narodil se v roce 1938 v císařském městě Huế ve středním Vietnamu. Filmového vzdělání se mu dostalo v tehdejším Sovětském svazu, ještě předtím se věnoval překládání ruských filmů.Své první dílo, dokument o životě geologa, natočil v roce 1965.

Úspěch mu přinesly až filmy THE TOWN IS WITHIN THE RANGE (1983) a WHEN THE TENTH MONTH COMES (1985), za který vyhrál speciální cenu poroty na Havajském filmovém festivalu, a který se v roce 2008 umístil v žebříčku CNN "18 nejlepších asijských filmů". Jeho film NOSTALGIA FOR THE COUNTRYSIDE (1995) je jedním z nejznámějších u vietnamských diváků. V roce 2009 natočil úspěšný film DON'T BURN, v němž divákům přiblížil skutečný příběh lékařky Đặng Thùy Trâm a jejich denících z války.

Většina jeho filmů jsou melancholická dramata. Jeho dílo je ovlivněné válkami, přičemž se zaměřuje především na dopady válek na životy běžných lidí. Za své filmy se dočkal řady ocenění nejen na filmových festivalech. V roce 1999 se stal prvním Vietnamcem, který obdržel cenu Nikkei. Ta mu byla oficiálně udělena "za ohromné úsilí věnované tvorbě vynikajících filmů, které seznámily zbytek světa s oduševnělostí a citlivostí asijského lidu." Za čtyři své filmy obdržel cenu Ho Chi Minha od vietnamské vlády.

K filmům, které režíroval, si také napsal scénáře. Ač má svou profesi rád, tvrdí, že kdyby si mohl vybrat podruhé, šel by ve stopách svého otce, který byl lékařem.

Tomáš "tompaulman" Pavelka

Režisér

Scenárista

Herec

Filmy
1983

Město na dosah

Producent

Filmy
2022

Hoa Nhài

Reklama

Reklama