foto

Estelle Getty

  • nar. 25.7.1923
    New York City, New York, USA
  • zem. 22.7.2008 (84 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

"Pokud jsou dvě věci v životě co bys chtěl/a dělat a jednou z nich je herectví...vyber si tu druhou možnost."

Estelle Scher-Gettleman, známá spíše jako Estelle Getty, byla americká herečka, vystupující ve filmu, televizi a divadle. Diváci ji nejlépe znají jako Sophii Petrillo ze seriálu THE GOLDEN GIRLS /1985-1992/, za kterou získala cenu Emmy a Golden Globe. Většina z rolí, které ztvárnila, byly role matek.

Getty se narodila jako Estelle Scher v New Yorku, rodičům Sarah a Charlesi Scherovým – polským imigrantům židovské vyznání, živící se ve sklářském byznysu. Getty měla sestru Rozi a bratra Davida. Navštěvovala Seward Park High School a svou hereckou kariéru začala v Yiddish Theatre a také jako komička v populárním horském resortu Catskillských hor přezdívaných také Židovské Alpy.

Svůj komediální talent projevila na divadelních prknech ve hrách „Arsenic and Old Lace", „Blithe Spirit", „6 Rms Riv Vu" nebo „Lovers and Other Strangers". Na druhou stranu projevila Estelle i své nadání pro drama a to v klasických hrách jako „All My Sons", „The Glass Menagerie" a „Death of a Salesman".

Spolu s hercem a scénáristou Harveym Fiersteinem se podílela na životopisné hře TORCH SONG TRILOGY /1982/, ve které hrála Estelle Harveyho matku. Hra prorazila na Broadway a defacto znamenala pro Getty první velký debut a herecký úspěch. Hra pak byla na Broadwayi uváděna nepřetržitě po celých pět let.

Během turné s touto hrou v Los Angeles, si Estelle zašla na konkurz k seriálu The Golden Girls a dostala roli jadrné sicilské matky Sophie Petrillo. Za tuto roli byla 7x nominovaná na cenu Emmy Award aby ji na osmý pokus vyhrála v roce 1988. V průběhu natáčení seriálu Golden Girls, napsala Getty autobigrafickou knihu If I Knew Then, What I Know Now...So What?. V letech 1991 a 1992 pak získala cenu American Comedy Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Její postava byla natolik oblíbená, že si zahrála i v dalších pokračováních tohoto seriálu, THE GOLDEN PALACE /1992/ a EMPTY NEST.

Další role matek ji přinesly filmy MASK /1985/, kde si zahrál po boku slavné zpěvačky Cher a se Sylvesterem Stallonem hrála v jedné z hlavních rolí v komedii STOP! OR MY MOM WILL SHOOT /1992/. Díky již zmíněné úspěšné divadelní hře Torch Song Trilogy, měla možnost hrát v její filmové verzi /1988/, nicméně režisér Paul Bogart dal přednost Anne Bancroft. To Estelle ranilo. Jako útěchou jí mohl být fakt, že následný film zdaleka nedosahoval kvalit a úspěchu její divadelní verze.

V roce 1986 získala spolu s Beou Arthur, Rue McClanahan a Betty White cenu Golden Apple pro nejlepší ženskou hereckou hvězdu roku. V roce 1993 naopak získala cenu Razzie Award pro nejhorší herečku ve vedlejší roli za snímek Stop! Or My Mom Will Shoot.

Estelle Getty byla provdaná za Arthura Gettlemana /jehož jméno si pak přisvojila jako umělecké/ až do jeho smrti v roce 2004. Spolu měli dva syny: Carla Gettlemana, který žije v Kalifornii a Barryho Gettlemana žijícího na Floridě.

Getty byla zastánkyní gayů a lesbiček a podílela se na podpoře lidí s nemocí AIDS. V roce 2000 veřejně oznámila onemocnění Parkinsonovou chorobou a osteoporózou. Doktoři u ní pak později objevili syndrom Lewy Body Dementia což vyloučilo jak Parkinsonovu tak i Alzheimerovu chorobu. Poněvadž si Getty nebyla schopna pamatovat text a ani osoby kolem, musela se vzdát svého oblíbeného herectví.

Estelle Getty zemřela v roce 2008, tři dny před jejími 85. narozeninami.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2000 Honba za výhrou
1999 Myšák Stuart Little
The Sissy Duckling (TV film)
1997 Svatba sjednaná v nebi (TV film)
1992 Stůj, nebo maminka vystřelí!
1987 Figurina
1985 Copacabana (TV film)
Maska
1984 No Man's Land (TV film)
Victims for Victims: The Theresa Saldana Story (TV film)
1983 Ničivá síla
1982 Tootsie
1978 Team-Mates

TV seriály

1999 Ladies Man (TV seriál)
1998 Chůva k pohledání (TV seriál)
Making Whoopi (S06E08)
1997 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Porod 2/2 (S05E24)
Týden před dnem D (S05E23)
1992 The Golden Palace (TV seriál)
The Golden Girls (TV seriál)
One Flew Out of the Cuckoo's Nest: Part 2 (S07E26)
One Flew Out of the Cuckoo's Nest: Part 1 (S07E25)
Home Again, Rose: Part 2 (S07E24)
další epizody (14)
1991 The Golden Girls (TV seriál)
From Here to the Pharmacy (S07E12)
Room Seven (S07E11)
Ro$e Love$ Mile$ (S07E10)
další epizody (26)
1990 The Golden Girls (TV seriál)
Ebbtide's Revenge (S06E12)
Stand by Your Man (S06E11)
Girls Just Wanna Have Fun... Before They Die (S06E10)
další epizody (26)
1989 The Golden Girls (TV seriál)
Have Yourself a Very Little Christmas (S05E12)
Ebb Tide (S05E11)
All That Jazz (S05E10)
další epizody (29)
1988 Empty Nest (TV seriál)
The Golden Girls (TV seriál)
Scared Straight (S04E09)
Brother, Can You Spare That Jacket? (S04E08)
Sophia's Wedding: Part 2 (S04E07)
další epizody (21)
1987 The Golden Girls (TV seriál)
The Artist (S03E13)
Charlie's Buddy (S03E12)
Three on a Couch (S03E11)
další epizody (28)
1986 The Golden Girls (TV seriál)
'Twas the Nightmare Before Christmas (S02E11)
Love, Rose (S02E10)
Joust Between Friends (S02E09)
další epizody (22)
1985 The Golden Girls (TV seriál)
That Was No Lady (S01E14)
A Little Romance (S01E13)
The Custody Battle (S01E12)
další epizody (14)

Dokumentární

2001 Intimate Portrait: Estelle Getty (TV film)
2000 Intimate Portrait: Betty White (TV film)
Intimate Portrait: Rue McClanahan (TV film)
1986 NBC 60th Anniversary Celebration (TV film)

Host

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace