foto

Bruce Cabot

  • nar. 20.4.1904
    Carlsbad, New Mexico, USA
  • zem. 3.5.1972 (68 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký filmový herec Bruce Cabot, vlastním jménem Etienne Pelissier Jacques de Bujac se narodil 20. dubna 1904 v Carlsbadu, USA ve Francouzsko-americké rodině důstojníka Etienna de Bujac. Matka však při porodu zemřela. O výchovu malého Etienna se postarala babička Armandina. Studoval na universitě ve Sewanee v Tennessee, ale nakonec ze studií zrezignoval. Prošel různými profesemi, pracoval na silnici, jako pojišťovací agent, prodejce vozů a nemovitostí, na jatkách nebo jako námořník.

V roce 1931 se vydal do Hollywoodu a stal se hlavně díky náhodě na celých 29 let jedním z předních filmových herců u společností MGM a RKO. Debutoval po kamerových zkouškách ve filmu z roku 1931 HEROES OF THE FLAMES v malé roli. Jeho největší rolí se bezesporu stal mladý kapitán John Driscoll ve dnes již kultovním trháku KING KONG (1933) po boku křehké krásky Fay Wray. S nejlepším přítelem a kolegou hercem Johnem Waynem spolu hráli v jedenácti filmech, např. ve westernu z roku 1947 - ANDĚL A BANDITA, Cabot v roli Lareda Stevense. Urostlý statný herec v rejstříku čítajícím 107 filmů zaznamenal role pistolníků, lékařů, desperátů, pilotů, kriminalistů nebo si zahrál indiánského náčelníka Maguu v dobrodružném filmu POSLEDNÍ SVÉHO DRUHU (1936). S dalším slavným hercem Spencerem Tracym hrál vůdce davu v dramatu BYL JSEM LYNČOVÁN (1936), vůdce zabijáckého gangu s Errolem Flynnem ve westernu DODGE CITY (1939), který se stal jedním z největších hitů studia Warner Bros. Spolupráce i přátelství s Flynnem skončily díky společnému projektu WILLIAM TELL (1953), který z finančních důvodů skončil fiaskem. Hereckou kariéru na čas přerušil vstupem do 2. světové války jako nadporučík v amerických zpravodajských a tajných službách. Po návratu pokračoval převážně ve westernovém žánru s Waynem. Role manažera casina v jedné z bondovek DIAMANTY JSOU VĚČNÉ (1971) byla zároveň jeho poslední.

Cabot byl třikrát ženatý, s údajnou herečkou Gracy Mary Mather Smith se rozvedl, s herečkou Adrienne Ames (1933-1937) také a s Francescou De Scaffa se vzali v roce 1951 a v roce 1955 se jim v průběhu rozvodu narodila dcera Alphoncina. Bruce Cabot zemřel ve Woodland Hills, Kalifornie dne 3. května 1972 na rakovinu plic a krku a byl pohřben v rodném Carlsbadu.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

1971 Diamanty jsou věčné
Velký Jake
1970 John Chisum
Stanice WUSA
1969 Neporažení
1968 Bojovníci s peklem
Zelené barety
1967 Válečný vůz
1966 Štvanice
1965 Black Spurs
Dívka ze Západu
Choque de Sentimentos
Po zlém
Town Tamer
1964 Law of the Lawless
1963 McLintock!
1962 Hatari!
1961 Comancheros
1960 The Slowest Gun in the West (TV film)
1959 Guardatele ma non toccatele
Il terrore dei barbari
John Paul Jones
1958 The Quiet American
The Sheriff of Fractured Jaw
1957 La ragazza del palio
1956 Totò, lascia o raddoppia?
1955 Mantello rosso, Il
Tesoro di Rommel, Il
1953 William Tell
1952 Kid Monk Baroni
Lost in Alaska
1951 Best of the Badmen
1950 Fancy Pants
Rock Island Trail
1949 Sorrowful Jones
1948 The Gallant Legion
1947 Anděl a bandita
Gunfighters
1946 Avalanche
Smoky
1945 Divorce
Padlý anděl
Salty O'Rourke
1943 The Desert Song
1942 Pierre of the Plains
Silver Queen
Wild Bill Hickok Rides
1941 Kráska z Nového Orleánsu
Sundown
1940 Captain Caution
Girls Under 21
Susan and God
Traitor Spy
1939 Dodge City
Homicide Bureau
Mickey the Kid
My Son Is Guilty
Mystery of the White Room
1938 Ostrov ztroskotaných
Smashing the Rackets
Tenth Avenue Kid
1937 Bad Guy
Love Takes Flight
The Bad Man of Brimstone
1936 Byl jsem lynčován
Don't Gamble with Love
Don't Turn 'em Loose
Legion of Terror
Poslední svého rodu
Robin Hood z Eldorada
Sinner Take All
The Big Game
The Three Wise Guys
1935 Let 'em Have It
Show Them No Mercy!
Without Children
1934 Finishing School
His Greatest Gamble
Let's Try Again
Men of the Night
Murder on the Blackboard
Night Alarm
Redhead
Their Big Moment
1933 Ann Vickers
Disgraced!
Flying Devils
King Kong
Lucky Devils
Midshipman Jack
Scarlet River
Shadows of Sing Sing
Signing 'em Up
The Great Jasper
1932 Lady with a Past
The Roadhouse Murder
1931 Confessions of a Co-Ed
Heroes of the Flames

TV seriály

1950 Stars Over Hollywood (TV seriál)

Dokumentární

2005 I'm King Kong!: The Exploits of Merian C. Cooper
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 9
1933 Hollywood on Parade No. B-5

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace