foto

George Sanders

  • nar. 3.7.1906
    Petrohrad, Ruské impérium
  • zem. 25.4.1972 (65 let)
    Barcelona, Cataluña, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Henry Sanders byl v Rusku narozený anglický filmový a televizní herec. Je znám širokému diváckému publiku především pro své role hulvátů a jiných pokřivených charakterů v mnoha úspěšných filmech jako ALL ABOUT EVE (1950), Addisona DeWitta a jako hlas ničemného tygra Shera Khana ve filmu THE JUNGLE BOOK (1967).Jeho kariéra trvala téměř 40 let.

Narodil se v Petrohradě v carském Rusku. Jeho angličtí rodiče byli Henry Sanders (1873-1961) a Margaret Sanders (1875-1967). Měl staršího bratra Toma Conwaye a mladší sestru Margaret Sanders. Když bylo Sandersovi 11 let, vypukla v Rusku revoluce a rodina se vrátila zpět do Anglie. Stejně jako jeho bratr, navštěvoval Brighton College a chlapeckou internátní školu v Brightonu, v Sussexu, odkud poté přešel na Manchester Technical College. Po absolvování školy pracoval v reklamní agentuře, kde se seznámil se začínající herečkou Greer Garson, která tam pracovala jako sekretářka a navrhla mu aby zkusil taky kariéru ve filmu.

Svůj první debut absolvoval v britském filmu v r. 1929. O sedm let později, po sérii dalších britských filmů, se prosadil v americkém filmu v roli Lorda Everetta Staceyho, LLOYD’S OF LONDON (1936). Jeho uhlazený projev, akurátní anglický přízvuk a elegantní britské vystupování spolu se zdvořilou a snobskou aurou osobnosti, jej předurčily do amerických filmů příští dekády. Hrával charaktery vedlejších rolí ve vysokorozpočtových snímcích jako REBECCA (kde s Judith Anderson hráli necitelné protějšky postavě Joan Fontaine). V nízkorozpočtových filmech hrával hlavní role, např. RAGE IN HEAVEN. Hlavní role si střihnul v seriálech THE FALCON a THE SAINT. V roce 1942 přihrál roli v seriálu Falcon svému bratrovi Tomovi v díle The Falcon’s Brothers. V dalším a poté jediném filmu, kde vystupoval se svým bratrem byl snímek DEATH OF SCOUNDREL (1956). Sanders hrál postavu lorda Henryho Wottona ve filmové verzi románu THE PICTURE OF DORIAN GRAY (1945). V r. 1947 spoluúčinkoval ve filmu THE GHOST AND MRS. MUIR s Genem Tierneyem a Rexem Harrisonem. Ten samý rok sklidil skvělé kritiky za málo známý snímek v režii Alberta Lewina, THE PRIVATE AFFAIRS OF BEL AMI, podle románu Guye de Maupassanta, kde hrál po boku půvabné Angely Lansbury. Sanders a Lansbury si poté zahráli spolu v biblickém eposu SAMSON A DALILAH (1949) v režii Cecila B.de Milleho.

V roce 1950 zaznamenává svůj největší divácký úspěch za roli jízlivého a chladnokrevného divadelního kritika Addisona DeWitta v již výše zmíněném snímku ALL ABOUT EVE, za který získal cenu filmové akademie za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Poté zazáří jako Sir Brian de Bois-Guilbert ve filmu IVANHOE (1952), kde umírá v souboji s Robertem Taylorem, zatímco vyjadřuje svou lásku k židovské dívce ztvárněné Elizabeth Taylor.

Sanders vstoupil do televizních obrazovek úspěšným seriálem THE GEORGE SANDERS MYSTERY THEATER. Anglického bídáka G.Emory Partridge si střihnul v seriálu THE MAN FROM U.N.C.L.E. v epizodě ' The Gazebo in the Maze Affair' a reprízoval později tu samou roli v díle The Yukon Affair. Ztvárnil postavu Dr. Freeze ve dvou epizodách v 60.letech hojně sledovaného seriálu BATMAN. V r. 1967 namluvil postavičku zlotřilého tygra Shera Khana ve filmu THE JUNGLE BOOK v produkci studia Walt Disney.

V r. 1969 Sanders hraje vedlejší roli ve filmu Johna Hustona THE KREMLIN LETTER, kde se poprvé objeví před kamerou oblečený jen v kusu hadru a hrající na piano v gay baru v S.Franciscu. Jednou z posledních filmových produkcí G.Sanderse byla filmová verze populární televizní série DOOMWATCH. Sandersův distinktivní, hladký hlas, městské způsoby brita ze vyšší střední třídy, inspirovaly v 50. letech Peta Sellerse pro vytvoření postavy Hercula Grytpyta-Thynna v radiové show na BBC pojmenované THE GOON SHOW. Sellers a Sanders se pak společně objevili ve filmu PINK PANTHER v sekvenci A Shot in the Dark.

Sanders má dvě hvězdy na Hollywoodském chodíku slávy. Jednu za filmové snímky na 1636 Vine Street a za televizní produkce na 7007 Hollywood Boulevard. Je zmíněn v písni Celluloid Heroes kapely The Kinks a jeho duch se objeví románu Clivea Barkera COLDHEART CANYON (2001), stejně jako v animovaném snímku DANTE’S INFERNO (2007).

Pod jeho jménem byly vydány dva krimi romány. První se jmenoval Crime on My Hands (1944) napsané v ich formě, popisující jeho působení v seriálech Saint a Falcon, následované románem Stranger at Home (1946). Oba romány byly napsány ženami anonymně pod mužskými jmény Craig Rice a Leigh Brackett, které byly napsány čistě za účelem vydělání peněz za jeho úspěchy na plátně.

V r. 1958 Sanders nahrává album THE GEORGE SANDERS TOUCH: SONGS FOR THE LOVELY LADY. Album bylo vydáno spol. ABC –PARAMOUNT RECORDS a obsahovalo romantické balady zpívané Sandersovým barytonem včetně skladby napsané samotným Sandersem „Such is My Love“. Nato mu přišla nabídka zpívat v muzikálu SOUTH PACIFIC ale kvůli přehnané obavě ze zvládnutí role tuto nabídku odmítl. Sandersův hlas můžem slyšet ve filmu CALL ME MADAM. Podepsal kontrakt na jevištní muzikál SHERRY! (1967), kde hrál postavu Sheridana Whitesidea na motivy hry THE MAN WHO CAME TO DINNER, tvůrců Kaufmann-Hart. Naneštěstí musel tuto roli složit, protože se zjistilo, že jeho žena Benita Humme dostala rakovinu kostí.

27.října 1940 si Sanders bere Susan Larson. Rozvádějí se o devět let později. Od roku 1949 do roku 1954 byl ženatý s maďarskou herečkou Zsa Zsa Gabor. 10.ůnora 1959 si bere Benitu Hume, vdovu po herci Ronaldu Colmanovi. Ta umírá v r.1967. Sandersovo poslední manželství bylo se starší sestrou jeho druhé ženy Magdou Gabor. Tento svazek ale trval jen šest týdnů, po kterých začal těžce pít.

V jeho pozdních letech trpí návaly zuřivosti, které se podepsaly na jeho zdraví. V posledních filmech můžem pozorovat ztrátu rovnováhy a třes. Podle biografie napsané Ahernem, prodělal menší mrtvičku, což mělo za následek, že jeho hlas zněl diametrálně odlišně než v jiných filmech. Nejlépe to jde slyšet v nízkorozpočtovém filmu PSYCHOMANIA. Sanders nemohl snést, že se nemůže o sebe sám postarat a měl z toho deprese. Zjistil, že už si více nezahraje na své piano a ve vzteku jej roztřískal sekerou. Jeho poslední dívka, která byla Mexičanka a o dost mladší než on, jej donutila prodat jeho dům na Mallorce, čehož později hořce litoval. Od tohoto momentu nastává Sandersův konec.

Ubytuje se v hotelu ve městečku Castelldefels poblíž Barcelony. O dva dny později je nalezen mrtev, po vypití pěti lahví Nembutalu (barbiturát v podobě tekutiny). Sandersovi bylo 65 let. Zanechal po sobě dopis ve kterém stálo: "Drahý světe, opuštím Tě protože se nudím. Cítím, že jsem už žil dost dlouho. Opouštím Tě s tvými starostmi v této sladké žumpě. Hodně štěstí." Sandersovo tělo bylo zpopelněno a jeho popel roztroušen v kanálu La Manche. David Niven napsal ve své autobiografii The Moon’s a Baloon, že v roce 1937 jeho přítel Sanders předpověděl, že spáchá sebevraždu ve svých 65 letech.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1973 Psychomania
1972 Endless Night
Osudová hlídka
1970 Appuntamento col disonore
The Kremlin Letter
1969 Best House in London, The
Body Stealers, The
Candy Man, The
Die sieben Männer der Sumuru
1968 Laura (TV film)
1967 Caccia ai violenti
Dobré časy
Kniha džunglí
Warning Shot
1966 Quillerovo memorandum
1965 Milostná dobrodružství Moll Flandersové
Mivtza Kahir
1964 F.B.I. operazione Baalbeck
Intrigo, L'
Komisař Clouseau na stopě
Zlatá hlava
1963 Cairo
Kasař
1962 Operation Snatch
Po stopách trosečníků
1961 Five Golden Hours
Le rendez-vous
Rebel, The
1960 Bluebeard's Ten Honeymoons
Cone of Silence
Městečko prokletých
The Last Voyage
1959 A Touch of Larceny
That Kind of Woman
Šalamoun a královna ze Sáby
1958 Outcasts of the City
Whole Truth, The
Women in Love (TV film)
Ze Země na Měsíc
1957 The Seventh Sin
1956 Death of a Scoundrel
Never Say Goodbye
That Certain Feeling
While the City Sleeps
1955 Jupiter's Darling
Moonfleet
Night Freight
The Big Tip Off
The King's Thief
The Scarlet Coat
1954 Cesta po Itálii
Král Richard a křižáci
Witness to Murder
1953 Call Me Madam
Run for the Hills
1952 Assignment: Paris
Ivanhoe
Light Touch, The
1951 I Can Get It for You Wholesale
1950 Black Jack
Vše o Evě
1949 Samson & Dalila
The Fan
1947 Lured
The Ghost and Mrs. Muir
The Private Affairs of Bel Ami
Věčná Ambra
1946 Skandál v Paříži
The Strange Woman
1945 Náměstí kocoviny
The Picture of Dorian Gray
The Strange Affair of Uncle Harry
1944 Action in Arabia
Summer Storm
The Lodger
1943 Appointment in Berlin
Paris After Dark
Porobená země
They Came to Blow Up America
1942 A Date with the Falcon
Falcon Takes Over, The
Her Cardboard Lover
Historky z metropole
Kavalír pomsty
Quiet Please: Murder
The Black Swan
The Falcon's Brother
The Moon and Sixpence
1941 Gay Falcon, The
Man Hunt
Rage in Heaven
The Saint in Palm Springs
Západ slunce
1940 Bitter Sweet
Mrtvá a živá
The House of the Seven Gables
The Saint Takes Over
The Saint's Double Trouble
The Son of Monte Cristo
Zahraniční dopisovatel
Zelené peklo
1939 Confessions of a Nazi Spy
Mr. Moto's Last Warning
Nurse Edith Cavell
Saint in London, The
So This Is London
The Outsider
The Saint Strikes Back
Vysoko v horách
1938 Four Men and a Prayer
International Settlement
1937 Lancer Spy
Poslední otrokář
The Lady Escapes
Veřejný ženich
1936 Dishonour Bright
Find the Lady
Lloyd's of London
Strange Cargo
Svět za sto let
The Man Who Could Work Miracles
1934 Love, Life and Laughter

TV seriály

1966 Batman (TV seriál)
Rats Like Cheese (S01E08)
Instant Freeze (S01E07)
1957 The George Sanders Mystery Theater (TV seriál)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)

Dokumentární

1990 Ex-S (TV seriál)
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1966 Witchdoctor in Tails
1963 Mondo di notte numero 3

TV pořady

1956 The Patrice Munsel Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace