foto

Daniela Denby-Ashe

  • nar. 9.8.1978 (42 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Daniely otec Miroslaw Pszkit je původem Polák, který se přestěhoval do Anglie ve 12 letech, matka je Francouzka narozená v Anglii. Daniela mluví plynně anglicky, francouzsky a polsky. Předtím, než se její rodiče vzali, údajně použili telefonní seznam, ve kterém hledali vhodné anglicky znějící příjmení, protože pro Angličany bylo obtížné vyslovovat jméno Pszkit. Jeden našel "Denby", druhý "Ashe", a protože se nedokázali dohodnout, které vybrat, rozhodli se pro složeninu těchto dvou jmen.

Daniela začala ve dvou letech studovat balet. Od 10 do 16 let navštěvovala Ravenscourt Theatre School. Její kariéra začala v televizních reklamách a rolí v britském sitcomu ABSOLUTELY FABULOUS. Dále hrála např. v seriálu EASTENDERS, THE BILL nebo MY FAMILY. Až v roce 2004 dostala zatím největší roli ve své kariéře, když byla obsazena do slavného BBC dramatu NORTH AND SOUTH (u nás Láska v bílém pekle) natočeného podle románu Elizabeth Gaskell. Zahrála si zde hlavní hrdinku Margaret Hale, která musela se svými rodiči opustit poklidný život na jihu Anglie a přestěhovat se do průmyslového severu země. Jejím hereckým partnerem je zde Richard Armitage. Poté pro BBC produkci natočila další filmy. Mimo jiné účinkuje taky v divadlech.

Je kuřačka. Její záliby jsou jízda na koni, nakupování, móda. Je svobodná. Žije se svou matkou, otcem a bratrem v severním Londýně. Je pyšná na své polské kořeny (od 5 do 15 let navštěvovala každý víkend katolickou polskou školu, kde se učila polskou historii a jazyk, a spoustu času trávila také u svých polských prarodičů.)

ashqa.fi

Herecká filmografie

Filmy

2019 Heidi: Queen of the Mountain
2007 Maxwell (TV film)
2006 The Family Man (TV film)
2002 Magic Hour (TV film)
2001 Is Harry on the Boat? (TV film)
1999 Molly (TV film)
1998 Absolutely Fabulous: Absolutely Not!

TV seriály

2018 101 Dalmatian Street Shorts (TV seriál)
2011 Moje rodina (TV seriál)
Dlouhá noc (S11E11)
Omlazovací kúra (S11E10)
K šípku s šipkami (S11E09)
další epizody (11)
2010 Moje rodina (TV seriál)
Šťastná a veselá Mary (S10E08)
V lapáku (S10E06)
Benův ctitel (S10E05)
další epizody (7)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Prokletý box (S13E06)
2009 Moje rodina (TV seriál)
Podivné Vánoce 2039 (S09E10)
Kenzova úloha (S09E09)
Guru (S09E08)
další epizody (10)
2008 Crooked House (TV seriál)
Moje rodina (TV seriál)
Je to dar (S08E08)
Abiin hábit (S08E07)
Satisfakce v nedohlednu (S08E06)
další epizody (7)
2007 Moje rodina (TV seriál)
Svátky nesvátky (S07E10)
Život začíná v padesáti (S07E09)
Rozejít se není těžké (S07E08)
další epizody (10)
2006 Torchwood (TV seriál)
Greeks Bearing Gifts (S01E07)
Waterloo Road (TV seriál)
Moje rodina (TV seriál)
Srdce Vánoc (S06E08)
Umění být Susan (S06E07)
A další zvířena (S06E06)
další epizody (7)
2005 Moje rodina (TV seriál)
Oslava jako řemen (S05E16)
2004 Láska v bílém pekle (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Moje rodina (TV seriál) - herec, a.z.
Nesem vám noviny (S05E15)
Zubní šílenství (S05E14)
Kniha lásky (S05E13)
další epizody (11)
2003 The Afternoon Play (TV seriál)
2002 Zachraň mě! (TV seriál)
Moje rodina (TV seriál)
Vánoční zvonky (S03E14)
Pomsta (S03E12)
Jen žádný tyjátr! (S03E10)
další epizody (8)
2001 Office Gossip (TV seriál)
Moje rodina (TV seriál)
Křehké vztahy (S02E13)
Ben chce být milionářem (S02E12)
Poslední večeře (S02E11)
další epizody (13)
2000 Fish (TV seriál)
Moje rodina (TV seriál)
Mnoho povyku pro Bena (S01E08)
Telecí období (S01E07)
Smrt nechodí po horách (S01E06)
další epizody (8)
1996 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Konec (S03E06)
1989 Desmond's (TV seriál)
1985 EastEnders (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Host

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)