foto

Vilmos Zsigmond

  • nar. 16.6.1930
    Szeged, Maďarsko
  • zem. 1.1.2016 (85 let)
    Big Sur, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vilmos Zsigmond sa narodil 16. júna 1930 v meste Szeged, na juhu Maďarska. Jeho matka Bozena bola administrátorka a otec Vilmos známy futbalový hráč a neskôr aj tréner. Začínal fotografovaním počas maďarskej revolúcie v roku 1956. Ako režisér reklám získal niekoľko medzinárodných a domácich ocenení. V roku 1956 spolu so svojím spolužiakom, Lászlóm Kovácsom, natočili dokument o sovietskej invázii a následne utiekli do USA, kde dokument predali stanici CBS.

V roku 1962 získava americké občianstvo, usídľuje sa v Los Angeles a pracuje vo fotografickom laboratóriu ako technik a fotograf. Počas 60. rokov pracoval na nízkorozpočtových nezávislých a náučných filmoch, a popritom sa snažil preniknúť do filmového priemyslu. V tom období sa v niekoľkých filmoch podpisoval ako William Zsigmond, vrátane klasiky B-čkových hororov, The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies!!?. Úplne prvý film, na ktorom spolupracoval v Spojených štátoch, bol The Sadist v hlavnej úlohe s Archom Hallom Jr. V roku 1965 spolupracoval s obľúbenou zostavou, ktorú tvorili László Kovács, Jim Enochs a Ernie Reed, na filme Summer Children, ktorý bol čierno-biely neo-noir v európskom štýle. 

Zsigmond sa stáva slávnym v 70. rokoch po tom, čo ho najíma sám Robert Altman ako kameramana pre film McCabe & Mrs. Miller. Ako kameraman sa podieľal na snímkach The Long Goodbye (1973), Spielbergových The Sugarland Express (1974) a Close Encounters of the Third Kind (1977), za ktorú bol ocenený Oscarom. Neskôr spolupracoval s mnohými známymi režisérmi, ako Brian de Palma, Michael Cimino, Richard Donner, Kevin Smith, George Miller, Mark Rydell či Woody Allen. Známy bol predovšetkým využívaním prirodzeného svetla a výrazných farieb pri svojej tvorbe. Od roku 2007 bol členom kameramanskej divízie Rady guvernérov filmových a vedeckých umení, ako aj členom Americkej kameramanskej spoločnosti.

Rád spolupracoval s Michaelom Ciminom, aj keď tvrdil, že ho ako osobu neznášal a bolo veľmi ťažké s ním spolupracovať kvôli jeho tvrdohlavosti, náročnosti a faktu, že počas natáčania nemyslel na nikoho iného a kričal na každého navôkol. Ako režiséra ho však Zsigmond pokladal za jedného z najlepších.

Vilmos Zsigmond bol ženatý s Elizabeth Fuzes, s ktorou mal 2 deti. Zomrel 1. januára 2016 v Big Sur, v Kalifornii.

Roland "rolly" Szopka

Kameramanská filmografie

Filmy

2017 Bolden!
2013 Compulsion
2011 Maiden Danced to Death, The
2010 Louis
Poznáš muže svých snů
2007 Kasandřin sen
2006 Černá Dahlia
Dorothy (TV film)
2004 Melinda a Melinda
Táta na plný úvazek
2002 Bánk bán
2001 Dům života
Mlhy Avalonu (TV film)
Stíny mrtvých
1999 Argument, The
1998 Podoby lásky
1996 Lovci lvů
1995 Křižovatka smrti
Nájemní vrazi
1994 Křižovatka
Maverick
1993 Někdo se dívá
1992 Stalin (TV film)
1990 Dva Jakeové
Ohňostroj marnosti
1989 Tlusťoch a Chlapeček
1988 Journey to Spirit Island
1987 Čarodějky z Eastwicku
1985 Skutečný genius
1984 Řeka
Žádná maličkost
1983 Stůl pro pět
1982 Ten, co nosí smůlu
1981 Výstřel
1980 Nebeská brána
1979 Hlas krve (TV film)
Růže
Zimní zabíjení
1978 Lovec jelenů
1977 Blízká setkání třetího druhu
1976 Posedlost
Sweet Revenge
1974 Moskevská romance
Sugarlandský expres
1973 Dlouhé loučení
Propustka do půlnoci
Strašák
1972 Blood of Ghastly Horror
Vidiny
Vysvobození
1971 McCabe a paní Millerová
Návrat domů
Red Sky at Morning
Ski Bum, The
1970 Five Bloody Graves
Horror of the Blood Monsters
1969 Futz!
Satan's Sadists
The Monitors
The Picasso Summer
1968 Jennie: Wife/Child
Name of the Game Is Kill, The
Prelude
1967 Road to Nashville, The
1965 Deadwood '76
Psycho a Go-Go
Rat Fink
Summer Children
Tales of a Salesman
1964 Cestovatelé v čase
Nasty Rabbit, The
What's Up Front!
1963 Living Between Two Worlds
The Sadist

TV seriály

1969 Bold Ones: The Protectors, The (TV seriál)

Dokumentární

2014 God the Father
2007 Torn from the Flag: A Film by Klaudia Kovacs
2000 Svět filmu: Ingmar Bergman
1976 Death Riders
1967 Mondo Mod

Režijní filmografie

Filmy

1992 Tékozló apa

Producentská filmografie

Filmy

2018 Three Dog Night

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace