foto

John Agar

  • nar. 31.1.1921
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 7.4.2002 (81 let)
    Burbank, California, USA

Biografie

John George Agar byl americký herec, později ve své kariéře především béčkových filmů. Po boku Johna Waynea hrál ve válečném filmu SANDS OF IWO JIMA /1949/, ve westernu FORT APACHE /1948/ a v dalším westernu SHE WORE A YELLOW RIBBON /1949/. Jak už bylo výše zmíněné, následovaly béčkové filmy jako sci-fi TARANTULA /1955/, další sci-fi THE MOLE PEOPLE /1956/, sci-fi THE BRAIN FROM PLANET AROUS /1957/, western FLESH AND THE SPUR /1957/ aj. S Lucille Ball hrál ve filmu THE MAGIC CARPET /1951/.

Agar se narodil v Chicagu ve státe Illinois jako nejstarší ze čtyř sourozenců, matce Lillian /roz. Rogers/ a otci Johnovi Agarovi Sr. – baliči masa. Vzdělání získal na chlapecké škole Harvard School for Boys v Chicagu a taky na Lake Forest Academy ve městě Lake Forest. Graduoval na Trinity-Pawling Preparatory School v Pawlingu v New Yorku ale na univerzitu nakonec nešel. Po otcově smrti se v roce 1942 s rodinou přestěhovali do Los Angeles. Během 2.sv.války sloužil u letectva a v hodnosti seržanta opouští armádu v roce 1946. S Johnem Waynem natočil celkem šest filmů a mezi již zmíněné můžeme ještě zařadit westerny BIG JAKE /1971/, CHISUM /1970/ a THE UNDEFEATED /1969/.

Byl prvním manželem Shirley Temple v letech 1945 – 1949. Spolu hráli ve westernu Fort Apache a v dramatu ADVENTURE IN BALTIMORE /1949/. Jejich pětileté manželství jim přineslo dceru Lindu Susan Agar, která byla později známa jako Susan Black, jež převzala jméno po svém otčímovi Charlesi Aldenovi Blackovi. Po rozvodu s Temple se Agar žení v roce 1951 s modelkou Lorettou Barnett Combs. Spolu zůstali až do její smrti v roce 2000. Měli spolu dva syny, Martina Agara a Johna G. Agara III.

Byl zmíněn v písni Franka Zappy "The Radio is Broken" na albu The Man From Utopia /1983/. Agar zemřel 7.dubna 2002 v Burbanku v Kalifornii na komplikace spojené s rozedmou plic. Byl pohřben vedle své ženy na hřbitově Riverside National Cemetery v Riverside v Kalifornii.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2005 The Naked Monster
2001 Vampire Hunters Club, The
1993 Body Bags: Historky z márnice (TV film)
1992 Invaze do soukromí
1991 Dokonalá nevěsta (TV film)
1990 Plod noci
Strach
1988 Miracle Mile
Perfect Victims
1982 Divided We Fall
1979 Mr. No Legs
1976 King Kong
1971 How's Your Love Life?
Velký Jake
1970 John Chisum
1969 Neporažení
1968 Hell Raiders (TV film)
1967 Masakr na svatého Valentýna
Night Fright
1966 Johnny Reno
Kletba tvora z bažin (TV film)
Waco
Women of the Prehistoric Planet
Zontar: The Thing from Venus (TV film)
1965 Young Fury
1964 Law of the Lawless
Stage to Thunder Rock
1963 Of Love and Desire
Young and the Brave, The
1962 Hand of Death
Journey to the Seventh Planet
1961 Fall Girl
1960 Raymie
1959 Destination Space (TV film)
Invisible Invaders
1958 Attack of the Puppet People
Cavalry Command
Frontier Gun
Jet Attack
1957 Daughter of Dr. Jekyll
Joe Butterfly
Ride a Violent Mile
The Brain from Planet Arous
1956 Flesh and the Spur
Star in the Dust
The Mole People
1955 Pomsta netvora
Tarantule
The Lonesome Trail
Zadrž ten úsvit
1954 Návnada
Rocket Man, The
Shield for Murder
The Golden Mistress
1953 Man of Conflict
1952 Woman of the North Country
1951 Along the Great Divide
The Magic Carpet
1950 Breakthrough
1949 Adventure in Baltimore
I Married a Communist
Měla žlutou stužku
V písku ostrova Iwo Jima
1948 Fort Apache

TV seriály

1986 Pásmo soumraku (TV seriál)
A Day in Beaumont / The Last Defender of Camelot (S01E24)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
Target: Angels (S01E05)
1960 The Best of the Post (TV seriál)
1959 Perry Mason (TV seriál)
The Case of the Caretaker's Cat (S02E19)

Dokumentární

1996 100 Years of Horror (TV seriál)
Dinosaurs (E26)
Giants (E25)
Freaks (E14)
100 Years of Horror: The Walking Dead
1993 Making of 'Sands of Iwo Jima', The
1991 Amazing Worlds of Science Fiction and Fantasy

Host

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 The 74th Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky