Reklama

Reklama

O.E. Hasse

O.E. Hasse

nar. 11.07.1903
Obersitzko, Poznaň, Německá říše

zem. 11.09.1978 (75 let)
Berlín, Západní Německo

Biografie

Otto Eduard Hasse byl německý rozhlasový a filmový herec, režisér a dabér. Na základní škole v Kolmaru (společně ze svou spolužačkou a pozdější herečkou Bertou Drews, *1901 +1987, matka Götze Georgeho) navštěvoval kroužek herectví. Příležitostně hrál i v posenském Divadelním spolku. Po maturitě odešel do Berlína studovat práva. Po třech semestrech studia přerušil a přešel do herecké školy Maxe Reinhardta, zřízené u berlínského Německého divadla. Po jejím absolvování byl členem Letního divadla v Thale, poté hrál v Breslau a nakonec zakotvil v mnichovském Kammerspielen, kde se věnoval i režii.

Toto působiště bylo pro něj osudové. Adolf Hitler, byl de facto mnichovan, rukoval odsud i do první světové války. Jeho byt přečkal válku a můžete si jej prohlédnout na Prinzregentenplatz č.16. Jde o rohový dům, v Hitlerově původním bytě je dnes policejní stanice a je samozřejmě přístupná veřejnosti. Hitler si mnichovský byt držel po celou funkci říšského kancléře a navštěvoval místní divadla. Po zhlédnutí divadelního představení CAESAR UND CLEOPATRA se Hasse stal Hitlerovým oblíbeným hercem. Na jaře 1939 byl herec v Mnichově odsouzen podle § 175 ke dvěma měsícům vězení bezpodmínečně. § 175 trestal homosexualitu a trest byl podle tehdejší soudní praxe velmi mírný. Polehčující okolnosti byly oficiálně jeho bezúhonost, nedokončený skutek a přiznání. V pozadí stál mnichovský inspektor tajné policie SS-Oberführer Beutel, který plnil rozkazy shora. Herec od něj dostal instrukce, jak se má nadále chovat. Bylo mu zaručeno, že dojde k vymazání trestu a odsouzení nebude mít pro jeho hereckou kariéru žádné následky.

Odešel do pražského Německého divadla (dnešní Státní opera Praha), kde herci mezi sebou vedli svou vlastní válku. Výsledkem hádek, rozbrojů, žalování a podrazů bylo v říjnu 1940 vyštípání několika herců ze souboru. Nikdo ale netušil, jak mocné má Otto Eduard Hasse příznivce. Státní sekretář Karl Hermann Frank byl velmi překvapen, když obdržel od Goebbelse dálnopis s požadavkem, ať dohlédne na zrušení "zrušení hercovy smlouvy". Neuvědomil si, že Goebbels plní pokyny Hitlera. Jednal laxně, nějaký civilista jej nezajímal, ministr propagandy nebyl jeho nadřízený a nechal vše „plavat". Když později vyšlo najevo, že Frank v Praze neuposlechl, zakročil Goebbels osobně. Vrátil Hassemu dekret a poslal do Prahy na kontrolu zplnomocněnce. Je zajímavé, že Goebbels nepřímo zasáhl do českých dějin. Později, když se rozhodovalo o novém říšském protektorovi dal najevo, kdo má navrch a byl proti Frankovu jmenování. Do Prahy byl vstříc svému osudu vyslán Reinhard Heydrich. Hasse se vrátil do divadla, kde mu jeden kolega vyčítavě řekl: "A vždyť jste nám tvrdil, že tatínek byl kovář."

Filmovou kariéru začal Hasse v roce 1921. Docházel na plac jako tzv. herec-náhradník, s poviností pracovat jako kulisák a pomocná síla. Za jeho první film se považuje DER LETZTE MANN, 1924. V roce 1934 hrál ve svém osmém filmu PEER GYNT a byl velmi vysoko hodnocen filmovými kritiky. Velkého úspěchu dosáhl v Hitchcockově filmu I CONFESS, 1953. Zahrál si titulní roli ve filmu CANARIS, 1954. Po roce společně s Joachim Fuchsbergerovou hrál v druhém díle trilogie 08/15. V roce 1956 byla ve filmu KITTY UND DIE GROSSE WELT jeho partnerkou Romy Schneider.

Fanouškové krimižánru jej znají z filmu DIE TODESSTRAHLEN DES DR. MABUSE, 1964 a DIE EHE DES HERRN MISSISSIPPI, 1961, natočeného podle švýcarského dramatika Friedricha Dürrenmatta. Za zmínku stojí film DER ARTZ VON STALINGRAD, 1958, kde ztvárnil roli lékaře Ottmara Kohlera, který upadl 6. února 1943 po kapitulaci 6. Paulusovy armády do zajetí. Podle lékařových dost brutálních vzpomínek napsal spisovatel Heinz G. Konsalik stejnojmenou knihu, kterou pro veřejnost dost „uhladil". (Doktor Kohler, když musel v prvním internačním táboře Dubowka, asi 60 km severně od Stalingradu provést amputace, dostal od Rusů sekyru. Později si vyrobil z píšťalek, nábojnic a motocyklových špic chirurgické nástroje. Další nářadí si půjčoval od údržbářů. Za svého života se stal legendou, které při jeho návratu do Německa v lednu 1954 poděkoval Konrad Adenauer. V knize byl vynechán nejsmutnější příběh týkající se návratu 6. armády domů, v německé literatuře označované jako "Spätheimkehrer". Německým úředníkům, kteří přebírali v západoněmeckém Friedlandu navrátilce nesouhlasily početní stavy. Stejný problém nastal i v tehdejší NDR. V každém transportu bylo méně vojáků, než podle seznamů vyjelo. Protestovali u sovětských úřadů a požadovali nápravu. Odpověď z Moskvy byla zdrcující. Podél našich kolejí až k hranicím Sovětského Svazu nacházíme mrtvoly vašich vojáků. Uškrcených, ubodaných, ubitých a vyhozených z vlaku. Vaši lidé si na cestě domů vyřizují své poslední účty. Německé úřady zahájily vyšetřování, později bylo zastaveno z důvodů důkazní nouze.)

V roce 1961 Hasse opět dokázal, že je profesionál a vrhl se do nekomerčního, nejistého projektu. Společně s Elisabeth Bergnerovou nastudovali v angličtině GELIEBTER LUEGNER (česky ZAMILOVANÝ LHÁŘ), což byla na divadelní prkna převedena korespondence mezi G. B. Shawem a Stellou Campbellovou. A v létě s ní projeli zemi, kde se nejhůře prodávají klasičtí spisovatelé - USA. V roce 1975 hrál hlavní roli 90-letého nositele Nobelovy ceny Knuta Hamsuna ve filmu EISZEIT. Podle filmových kritiků šlo o jeho životní roli. Hasse natočil sedmdesát filmů, učinkoval v sedmnácti rozhlasových hrách. V roce 1964 obdržel titul Státní herec, v roce 1974 Velký kříž za zásluhy Spolkové republiky Německo. Do němčiny nadaboval hlasy Charlese Laughtona, Humphreyho Bogarta, Spencera Tracyho a Clarka Gableho.

Hasse nezanechal žádné děti. V osobním životě patřil ke generaci herců, která si tvrdě chrání soukromí. Svou homosexualitu nikdy nepopíral. Jeho životním partnerem byl více, než třicet let Max Wiener. Hasse zemřel v roce 1978 na rakovinu a je pochovaný na lesním hřbitově v berlinském Dahlemu. Tři roky po jeho smrti zřídila německá Akademie umění nadaci O.E. Hasseho, která uděluje každoročně stejnojmenou cenu. Je určena mladým, začínajícím divadelním umělcům z oboru činohra, pantomina, opereta a opera.

ČSFD.cz

Herec

Filmy
1977

Geisel, Die (TV film)

 

Sanfter Schrecken (TV film)

1975

Eiszeit

1973

Ein Abend mit O.E. Hasse (TV film)

1972

Stav obležení

1965

Trois chambres à Manhattan

1964

Smrtelné paprsky dr. Mabuseho

1963

La Vice et la vertu

1962

Das Leben beginnt um acht

Reklama

Reklama

 

Desátník smolař

 

Lulu

1961

Die Ehe des Herrn Mississippi

1960

Au voleur !

 

Majestäten (TV film)

 

Živnost paní Warrenové

1958

Der Maulkorb

 

Lékař od Stalingradu

 

Solange das Herz schlägt

1957

Der gläserne Turm

 

Dobrodružství Arsena Lupina

 

Sait-on jamais...

 

Svědectví Lorenze Darrandta

 

Špioni

1956

Kitty a velký svět

1955

Alibi

 

Jednotka 08/15 - Ve vlasti

 

Jednotka 08/15 - Ve válce

 

Nad námi vlny

1954

Admirál Canaris: Život pro Německo

 

Zrazení

1953

Der Letzte Walzer

 

Lachkabinett

 

Wenn am Sonntagabend die Dorfmusik spielt

 

Zpovídám se

1952

Der große Zapfenstreich

1951

Decision Before Dawn

1950

Epilog: Das Geheimnis der Orplid

 

Letecký most

1949

Anonyme Briefe

1948

Berliner Ballade

1944

Aufruhr der Herzen

 

Der Täter ist unter uns

 

Der große Preis

 

Filharmonie

 

Vrať se ke mě zpět

1943

Der ewige Klang

 

Gefährtin meines Sommers

 

Geliebter Schatz

1942

Die Entlassung

 

Dr. Crippen na palubě

 

Rembrandt

1941

Alles für Gloria

 

Illusion

 

Stuky

1939

Drei wunderschöne Tage

1936

Die große und die kleine Welt

 

Diener lassen bitten

 

Nesmělý Casanova

1935

Der Gefangene des Königs

 

Ein ganzer Kerl

 

Knockout - Mladé děvče, mladý muž

1934

Falešná dvojčata

 

Malá Dorritka

 

Peer Gynt

1933

Muß man sich gleich scheiden lassen

 

Povídky slečny Hoffmanové

1932

Kreuzer Emden

 

Peter Voss, zloděj milionů

1924

Poslední štace

Seriály
1977

Starej

Dokumentární
1973

Ewig junger Valentin - a.z.

Krátkometrážní
1941

Der Selbstmörder - Ins Grab kann man nichts mitnehmen (2. Fassung)

1934

Der verhexte Scheinwerfer

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama