foto

Renée Fleming

  • nar. 14.2.1959 (61 let)
    Indiana, Pennsylvania, USA

Biografie

Sopranistka Renée Fleming se narodila v Indianě, Pennsylvanie. Jako dcera středoškolských učitelů zpěvu vyrůstala v Rochesteru, New York. Po absolvování střední školy nastoupila na State University of New York a tam se hlasově vzdělávala pod vedením Patricie Misslin. Studia ukončila v roce 1981.

V letech 1983 - 1987 navštěvovala Fleming Juilliard School's American Opera Center in New York City, kde studovala u Beverly Johnson. V roce 1984 vycestovala do Frankfurtu, kde studovala u dvou uznávaných německých sopranistek - Dame Elisabeth Schwarzkopf a Arleen Augér. Roku 1985 se Renée vrátila do New Yorku, kde dokončila její započatá studia na Jilliard School. Další rok následoval její profesionální debut na scéně, jako Konstanza v Mozartově Únosu ze Sareilu, v Rakousku.

V roce 1988 vyhrála soutěž Eleanor McCollum Competition v Houstonu a neprodleně byla obsazena do rolu Hraběnky v Mozartově Figarově svatbě. Tato role ji vystřelila do hvězdných výšin a znamenala průlom v její kariéře. V letech 1988 - 1990 vyhrála velké množství cen a také se v těchto letech uskutečnily její debuty na nejpřednějších světových operních scénách.

V roce 1992 měla debutovat i v Metropolitní opeře New York, ale vzhledem k nemoci jiné zpěvačky převzala Renée její místo už v roce 1991 a definitivně upevnila svoje místo jako světová operní hvězda. Kariéra Renée Fleming obsahuje také 3 světové premiéry oper, ve kterých Renée zpívala.

Renée Fleming je jedna z nejvyhledávanějších a nejžádanějších sopranistek na světě. Její repertoár je velmi rozsáhlý - jmenujme jen několik rolí: Fiordiligi (Cossi fan tutte), Donna Anna (Don Giovanni), Rusalka (Rusalka), Tatiana (Evžen Oněgin), Ellen Orford (Peter Grimes), Desdemona (Otello), Marguerite (Faust). Její repertoár zahrnuje i nepřeberné množství písňové tvorby.

M.... "naxicka" K........

Herecká filmografie

Filmy

2011 Margaret
2009 Rosenkavalier, Der (TV film)
2007 La Fille du régiment (TV film) - prův.
2001 Manon (TV film)
Nevěsta větru
2000 Don Giovanni (TV film)
1996 Otello (TV film)
1994 The Dangerous Liaisons (TV film)
1992 The Ghosts of Versailles (TV film)

TV seriály

2006 Metropolitan Opera: Live in HD (TV seriál)

Dokumentární

2020 Built Beautiful: An Architecture and Neuroscience Love Story with Narration by Martha Stewart
2019 Wayne Shorter: Zero Gravity
2017 Koncert ze Schönbrunnu 2017 (koncert)
2011 Rufus Wainwright: Prima Donna
2009 Už je to tady (koncert)
You Cannot Start Without Me: Valery Gergiev, Maestro
2006 In Search of Mozart
Oslava Vánoc (koncert)
2004 Music for Middle-Earth - a.z.
2003 Imagine (TV seriál)

Divadelní záznam

2019 Met Opera: Dialogues Des Carmelites (divadelní záznam) - mod.
2014 Dvořák: Rusalka (divadelní záznam)
2013 Lucrezia Borgia (divadelní záznam)
2011 Bizet's Carmen (divadelní záznam)
2009 La Traviata (divadelní záznam)
2008 Thaϊs (divadelní záznam)
2006 La Traviata (divadelní záznam)
2002 Rusalka (divadelní záznam)
1998 W. A. Mozart: Figarova svatba (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2006 Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2000 On a tout essayé (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1976 Live From Lincoln Center (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)

Fanoušci tvůrce