foto

Anémone

  • nar. 9.8.1950 (68 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Popularitu a slávu přinesla francouzské herečce Anémone příslušnost k dnes již legendárnímu divadelnímu uskupení Le Splendid, následujících úspěchů však dosáhla již jako samostatná osobnost s několika výraznými hlavními rolemi ve filmech 80. a 90. let. Narodila se v Paříži jako Anne-Marie Bourgoignon do rodiny psychiatra, dětství ale strávila na venkově. Již v jedenácti letech stála na divadelním jevišti, její další směřování ovlivnila uvolněná druhá polovina šedesátých let a seznámení s osobnostmi francouzského undegroundu.

První herecké zkušenosti zúročila hlavní rolí ve filmu ANÉMONE (1968) režiséra Philippa Garrela a jméno své postavy (Anémone – česky Sasanka) později přijala jako umělecký pseudonym. V letech 1969-1972 absolvovala studijní pobyty v Londýně, ale také mimo Evropu (Maroko, Mexiko), po návratu do Francie prošla hereckou průpravou pod vedením slavného herce a režiséra Roberta Hosseina. S vlastní hereckou skupinou vystupovala od roku 1975 v Café-Théâtre, mezitím hrála také menší role ve filmech, zatím se ale jednalo spíše o epizodní výstupy, například v populární komedii ZÁLETNÍK (Un éléphant ça tromphe énormémént, 1976).

V roce 1979 se Anémone připojila ke slavné divadelní skupině Le Splendid, k níž náleželi například Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Josiane Balasko nebo Christian Clavier. S nimi také natočila několik originálních komedií, vycházejících většinou z divadelních her, od menších rolí postupovala k ústředním partům a s filmy jako JEŽÍŠEK JE NEŘÁD (Le père Noël est une ordure, 1982) nebo AMERICKÁ ČTVRTHODINA (Le quart ďheure américain, 1982) na sebe upozornila výraznějším způsobem.

Zatímco dosud byla Anémone vnímána jako komediální herečka, ve druhé polovině osmdesátých let zazářila v několika pozoruhodných dramatických úlohách, které jí vynesly i nominace na Cézara. Poprvé byla nominována za hlavní roli ve filmu Michela Devilla NEBEZPEČÍ Z PRODLENÍ (Péril en la demeure, 1985), Cézara pak získala za postavu bezdětné učitelky v mezinárodně úspěšném melodramatu VELKÁ CESTA (Le grand chemin, 1987). Kromě toho se začala objevovat také v televizi a nabídky k natáčení přicházely i ze zahraničí, znovu se ale vracela i ke spolupráci s kolegy z Le Splendid (v režii Gérard Jugnota to byl například film BEZ BÁZNĚ A HANY – Sans peur et sans reproche, 1988).

V udělování Cézarů zabodovala znovu v roce 1993, když byla nominována za hlavní roli ve filmu režisérky Christine Pascal A MALÝ PRINC ŘEKL (Le petit prince a dit, 1992), později jí pak další nominaci vynesl životopisný snímek LAUTREC (Lautrec, 1998). Z její další filmografie byl u nás uveden film MAURICE TO ZAŘÍDÍ (Ma femme… s΄appelle Maurice, 2002). Zatím naposledy hrála ve filmu PAULINE A FRANÇOIS (Pauline et François, 2009), kde ztvárnila matku hlavní hrdinky, mezitím jsme ji u nás mohli vidět v adaptaci slavné dětské knihy MIKULÁŠOVY PATÁLIE (Le petit Nicolas, 2009). Souběžně se nadále věnovala i divadlu, od experimentálních prezentací postupem času přešla ke klasice a v Odéon-Théâtre de ľEurope hrála například v Molièrově Lakomci.

Anémone se kromě herectví věnuje v posledních letech četným veřejným aktivitám, angažuje se v otázkách životního prostředí a globalizace, vyjadřuje se také k politickým problémům Evropské unie. Své soukromí si herečka úzkostlivě chrání, je ale známo, že je vdaná a má dvě děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 La Monnaie de leur pièce
2015 Jsem tu pro vás
Le grand partage
Rosalie Blum
2014 Jacky au royaume des filles
Le Grimoire d'Arkandias
Un si joli mensonge (TV film)
2013 Como Quien No Quiere La Cosa
Malevil (TV film)
Mortel été (TV film)
2012 Ouf
2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
2010 Les amours secrètes
Mademoiselle Drot (TV film)
Pauline et François
2009 Choix de Myriam, Le (TV film)
Mikulášovy patálie
2006 Dítě nebo kariéra (TV film)
Džungle
2005 La ravisseuse
Voisins, voisines
2004 Dvojník
2002 Josy
Maurice to zařídí
2001 Step by Step
Voyance et manigance
2000 Passeurs de rêves
1999 Homme de ma vie, L'
1998 Lautrec
1997 Cible, La
Markýza
1996 Bidochon, Les
Cri de la soie, Le
Enfants de salaud
Échappée belle, L'
1995 Fils de Gascogne, Le
1994 Aux petits bonheurs
Žádné neviňátko
1993 Coup de jeune
Poisson-lune
1992 Krásný příběh
Le petit prince a dit
Ma soeur, mon amour
1991 Loulou Graffiti
1990 Après après-demain
Les enfants volants
Mad Monkey
Máma
1989 Les baisers de secours
Zanzibar
1988 Pošlete housle
Sans peur et sans reproche
1987 Poule et frites
Sauteuse (de l'ange), La
Velká cesta
1986 Miluji tě
1985 Les nanas
Mariage du siècle, Le
Péril en la demeure
Zlomky života
1983 Un homme à ma taille
1982 Le Père Noël est une ordure
Le Quart d'heure américain
Ma femme s'appelle reviens
Prachy v prachu
1981 Babas Cool, Les
Guerre des insectes, La (TV film)
Gueule du loup, La
Viens chez moi, j'habite chez une copine
1980 Certaines nouvelles
Je vais craquer!!!
Une merveilleuse journée
1979 Café follies: Avec Marcel Amont (TV film)
Francouzské pohlednice
O Madiana
Rien ne va plus
1978 Důchodce (TV film)
Sale rêveur
Vas-y maman
1977 Le Couple témoin
Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine
1976 Attention les yeux
L'ordinateur des pompes funèbres
Případný sňatek možný
Záletník
1975 Nenapravitelný
1972 Je, tu, elles...
1970 La Maison
1968 Anémone

TV seriály

2009 Fais pas ci, fais pas ça (TV seriál)
Ah ! La belle vie (S02E06)
Le Temps des épreuves (S02E05)
S.O.S., mères en détresse (S02E02)
další epizody (4)
2008 Bougon, Les (TV seriál)
2006 Sable noir (TV seriál)
2005 Village départ (TV seriál)
2004 Vénus & Apollon (TV seriál)
1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)
1982 Merci Bernard (TV seriál)
1979 400 coups de Virginie, Les (TV seriál)

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.

TV pořady

2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Union libre (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace