foto

Paul Anka

  • nar. 30.7.1941 (79 let)
    Ottawa, Ontario, Kanada

Biografie

"Měl jsem talent na tyhle hloupé písně pro teenagery."

Celým jménem Paul Albert Anka se narodil v Kanadě jako potomek libanonských emigrantů. Jeho rodiče vlastnili v Ottawě restauraci. Paul se od dětství věnoval hudbě. Studoval hru na piano, zpíval v kostelním sboru a svůj první singl napsal ve čtrnácti letech.

V roce 1957 přesídlil do New Yorku, kde se záhy prosadil jako zpěvák a textař. V této době jako šestnáctiletý složil a nazpíval svoji zřejmě nejznámnější píseň "Diana", která se stala jednou z nejprodávanějších skladeb napsaných kanadským autorem v historii. Následující rok se čtyři další Paulovy skladby umístily mezi Top dvacítkou největších hitů v USA, z Anky se přes noc stala hudební hvězda první velikosti a idol mladé generace. Podnikl velkolepé turné do Británie a do Austrálie. Psal texty nejen pro sebe, ale i pro mnoho dalších velkých interpretů, např. pro Buddy Hollyho ("It Doesn´t Matter Any More"), Franka Sinatru ("My Way"), Toma Jonese ("She´s a Lady") nebo Michaela Jacksona ("This is It").

Ankova úspěšná hudební kariéra pokračuje s drobnými výpadky dodnes. Natočil přes 120 alb a to nejen v angličtině, ale i v italštině, francouzštině, španělštině a japonštině a celosvětově prodal více než 15 milionů kopií. Zasáhl rovněž do mnoha žánrů, nejčastější jsou ovšem pop, jazz a soft rock.

Mnoho Paulových písní zaznělo samozřejmě také ve filmech, díky čemuž od 60. let přičichl k herectví. Objevuje se většinou v epizodních cameo rolích v seriálech i na plátně. Asi nejzapamatovatelnější úlohu vytvořil jako mladý americký voják v oscarovém válečném snímku NEJDELŠÍ DEN z roku 1962, ke kterému složil soundtrack. Mihnul se ovšem třeba i v dobrodružné komedii KAPITÁN RON, nebo televizních sériích KOJAK či GILMOROVA DĚVČATA. Namluvil sám sebe v seriálu SIMPSONOVI.

Paul Anka je otcem šesti dětí, z toho pěti dcer, přičemž všechny mají jméno začínající na A (Alexandra, Amanda, Alicia, Anthea a Amelia). Jedna z nich – Amanda Anka je herečkou. Na počátku 90. let Paul spoluvlastnil hokejový klub NHL Ottawa Senators. Od roku 1990 vlastní občanství USA.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2014 My Music: 50s & 60s Rock Rewind (TV film) - a.z.
2011 Weihnachten auf Gut Aiderbichl (TV film)
2001 3000 mil na útěku
1996 "Mrtvý" boss
1994 V zajetí rocku (TV film)
1993 Ordinary Magic
1992 Kapitán Ron
1991 Iskelmäprinssi
Perry Mason: Případ očerněného mafiána (TV film)
1977 Lindsay Wagner: Another Side of Me (TV film)
1962 Nejdelší den
1961 Look in Any Window
1960 The Private Lives of Adam and Eve
1959 Girls Town
Verboten!
1958 Let's Rock

TV seriály

2008 Ti lascio una canzone (TV seriál)
2004 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Tak to chodí (S01E14)
2000 Gilmorova děvčata (TV seriál)
1999 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
Poslední den v práci (S02E02)
1995 Simpsonovi (TV seriál)
Speciální čarodějnický díl (S07E06)
1987 Téléthon (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1981 The Fall Guy (TV seriál)
1974 Kojak (TV seriál)
Zrada (S02E14)
1960 Dan Raven (TV seriál)

Dokumentární

2020 Jay Sebring...Cutting To The Truth
2019 David Foster: Off the Record
2017 Mr. Pori Jazz - a.z.
2014 Outrageous Sophie Tucker, The
2010 Rock-Suomi (TV seriál) - a.z.
Sid Bernstein Presents...
1991 Technicolormies - a.z.
1985 The Rock 'n' Roll Years (TV seriál) - a.z.
1969 This Is Tom Jones (TV seriál)
1962 Paul Anka

Hudební videoklipy

1959 Paul Anka: Lonely Boy (hudební videoklip)
1957 Paul Anka: Crazy Love (hudební videoklip)
Paul Anka: Diana (hudební videoklip)

Video kompilace

1989 Rock 'N' Roll - The Greatest Years - 1950's Vol. 1 (video kompilace) - a.z.

Skladatelská filmografie

Filmy

1991 Iskelmäprinssi

Hudební videoklipy

2014 Michael Jackson, Justin Timberlake - Love Never Felt So Good (hudební videoklip)
Michael Jackson: Love Never Felt So Good (hudební videoklip)
1959 Paul Anka: Lonely Boy (hudební videoklip)
1957 Paul Anka: Diana (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2015 Tuurin kyläkauppias (TV pořad)
2011 Buddy Holly: Listen to Me - The Ultimate Buddy Party (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2004 Samedi soir avec... (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
La méthode Cauet (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1986 Bravo, Catrin (TV pořad)
Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
The Engelbert Humperdinck Show (TV pořad)
The Joe Namath Show (TV pořad)
ZDF Hitparade (TV pořad)
1965 Hullabaloo (TV pořad)
The Dean Martin Show (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 Jackie Gleason: American Scene Magazine (TV pořad)
The Match Game (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1950 What's My Line? (TV pořad)
1948 The Perry Como Show (TV pořad)
Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky