foto

Ginette Leclerc

  • nar. 9.2.1912
    Paříž, Francie
  • zem. 2.1.1992 (79 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Ginette Leclerc se narodila jako Genevieve Menut Lucia a pocházela z Paříže. Její otec byl skromný hodinář, Ginette však toužila po jiném, lepším životě. Se svou nepoddajnou povahou utekla v sedmnácti letech z domova a provdala se za tanečníka Luciena Leclerca, který byl o šestnáct let starší. Také Ginette se pokoušela prosadit v tanci, ale nedařilo se jí, navíc stále trpěla odporem své rodiny. Na živobytí si začala vydělávat pózováním pro fotografy.

Půvabné dívky se smyslným úsměvem a vášnivýma očima si nedlouho poté povšiml slavný Jacques Prévert, díky němuž se Ginette dostala k práci ve filmu. Po dvou zcela bezejmenných epizodkách v roce 1932 dostala první skutečnou hereckou příležitost v komedii PAŽITKA (Ciboulette, 1933) režiséra Claude Autant-Lary, který se tehdy vrátil z Hollywoodu. V té době tedy pro Ginette Leclerc začala herecká kariéra, která trvala přes půl století a během níž herečka vytvořila bezmála sto filmových rolí. Ve třicátých letech hrála v několika filmech ročně, střídala bezejmenné epizody se středně velkými rolemi, stejně tak se objevovala ve filmech běžné komerční produkce i v kvalitních nadčasových počinech.

Leclerc spolupracovala s režiséry slavných jmen i s dnes již zcela zapomenutými tvůrci, častěji to byli například René Pujol, Christian-Jaque nebo Jack Forrester. Režisér Marc Allégret obsadil Ginette Leclerc do komedie HOTEL TOUHY SRDCE (L'hotel du libre échange, 1934) podle oblíbené divadelní předlohy Georgese Feydeau. Výraznou hereckou kreaci předvedla herečka jako manželka hlavního hrdiny v dramatu MUŽ ODNIKUD (L'homme de nulle part, 1936) režiséra Pierra Chenala. Zajímavou příležitost, opět v postavě manželky hlavního hrdiny, dostala ve venkovském dramatu PEKAŘOVA ŽENA (Le femme du boulanger, 1938) významného režiséra Marcela Pagnola. Zajímavé je, že v tomto filmu Ginette prakticky nepromluvila, protože scénář původně pro tuto roli počítal s americkou herečkou. Z této doby pochází také poměrně zdařilý film VĚZENÍ BEZ MŘÍŽÍ (Prisons sans barreaux, 1938). V roce 1939 se Ginette Leclerc rozvedla se svým prvním manželem, jeho jméno si ale již ponechala. Krátce nato se jejím druhým manželem stal herec Lucien Gallas (1904-1967), s nímž pak hrála například ve filmu LE VAL D'ENFER (1942).

Z řady dalších rolí stojí za zmínku kreace Denise, milenky hlavního hrdiny, v dodnes vysoce ceněném dramatu HAVRAN (Le corbeau, 1943). Vzhledem k omezené produkci filmů v době okupace se výrazně snížil i počet rolí Ginette Leclerc, přesto v letech 1940-1943 natočila dvanáct filmů, vesměs s velkými rolemi a hereckými partnery jako byli Pierre Fresnay, Tino Rossi nebo Jean Tissier. V době války se ale Ginette Leclerc zapletla s německými okupanty, s nimiž pěstovala přátelské styky a díky tomu také častěji než jiné herečky točila pro německou společnost Continental Film. Po osvobození byla proto odsouzena k devíti měsícům vězení za kolaboraci, následoval roční zákaz práce u filmu.

Poválečné osudy podobně postižených hereček měly vesměs stejný scénář, prakticky žádné z nich se nepodařilo obnovit předválečnou slávu, což se týká i Ginette Leclerc. Již v roce 1946 se sice vrátila k filmování a natočila dalších čtyřicet filmů, význam jejích rolí a později i četnost natáčení se ale výrazně zmenšily. Dvě velké role na ni čekaly ve filmech L'AUBERGE DU PÉCHÉ (1949) a UN HOMME MARCHE DANS LA VILLE (1949). Obecně v těchto letech proslula Ginette Leclerc postavami často lehkých žen, případně obětí vrahů, stala se tedy „nejznámější prostitutkou“ a „nejčastěji zavražděnou herečkou“ ve francouzském filmu.

Ze zajímavějších příležitostí padesátých let můžeme připomenout její výstup v povídkovem filmu Maxe Ophülse RADOVÁNKY (Les plaisirs, 1952), který byl nominován na Oscara. Jako elegantní vdova po zavražděném gangsterovi hrála s Jeanem Gabinem v kriminálním dramatu BENZÍN A OLEJ (Gas-oil, 1955). V následujících dekádách let šedesátých a sedmdesátých natočila již jen několik filmů, vidět ji bylo možno například ve filmu Marcela Camuse ZPĚV SVĚTA (Le chant du monde, 1965). Jako Madame Max se pak objevila ve filmu ŽIVOTNÍ ŠANCE (La belle affaire, 1973), který je známý i u nás. Svou poslední filmovou roli odehrála Ginette Leclerc v pětašedesáti letech v titulu BARIKÁDA NA ÚSVITU (La barricade du point du jour, 1977).

Do počátku osmdesátých let pak Ginette Leclerc hrála ještě v televizi, načež odešla na odpočinek. Působila také v divadle, ale ve srovnání s prací pro film mají její jevištní aktivity mizivý význam. Uplatnila se v moderních hrách francouzských autorů Marcela Acharda nebo Jean-Paula Sartre. V roce 1963 vydala autobiografickou knihu vzpomínek s názvem Ma vie privée. V polovině osmdesátých let byla následkem úrazu ve svém domě odkázána na dlouhodobou a náročnou rehabilitaci. Zemřela následkem nádorového onemocnění 2. ledna 1992 ve věku nedožitých osmdesáti let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1981 Système du docteur Goudron et du professeur Plume, Le (TV film)
1978 Barikáda úsvitu
Double détente (TV film)
1976 Spermula
1975 Chobizenesse
1974 En Grandes pompes
Par ici la monnaie
1973 Běží, běží po předměstí
Volets clos, Les
Životní šance
1972 Le trèfle à cinq feuilles
Rempart des Béguines, Le
1971 Popsy Pop
Černý prapor vlaje nad pekáčem
1970 Le bal du comte d'Orgel
Obratník Raka
Si seulement tu voulais regarder par la fenêtre (TV film)
1969 Empaillés, Les (TV film)
Grand cérémonial, Le
Joë Caligula - Du suif chez les dabes
1968 Goto, ostrov lásky
1965 Chant du monde, Le
1961 Cave se rebiffe, Le
1960 Magiciennes, Les
1957 Delincuentes
Du sang sous le chapiteau
Le Chômeur de Clochemerle
1956 Banda poctivců
1955 Amants du Tage, Les
Benzin a olej
1953 Gang des pianos à bretelles, Le
1952 Maison dans la dune, La
Radovánky
1950 Les Aventuriers de l'air
Un homme marche dans la ville
1949 Millionnaires d'un jour
1948 Auberge du péché, L'
Fiacre N. 13, Il
Jo-la-Romance
Les eaux troubles
Passeurs d'or
Une belle garce
1947 Chemins sans loi
Nuit sans fin, La
1946 Dernier sou, Le
1945 Ils étaient cinq permissionnaires
1943 Grande marnière, Le
Havran
Mistral, Le
Val d'enfer, Le
1942 Homme qui joue avec le feu, L'
Vie privée
1941 Ce n'est pas moi
Le briseur de chaînes
1940 Empreinte du Dieu, L'
Menaces
1939 Coups de feu
Louise
Métropolitain
1938 Pekařova žena
Prison sans barreaux
Ruisseau, Le
Tricoche et Cacolet
1937 Appel de la vie, L'
Choc en retour, Le
Dégourdis de la 11ème, Les
Homme de nulle part, L'
La peau d'un autre
Le fraudeur
Loupiote, La
1936 Bach détective
Jacques et Jacotte
Passé à vendre
Pocharde, La
Vertige d'un soir
1935 Commissaire est bon enfant, le gendarme est sans pitié, Le
Fanfare d'amour
Gangster malgré lui
L'école des cocottes
Les gaîtés de la finance
1934 Compartiment de dames seules
Dédé
Hôtel du libre échange, L'
Minuit, place Pigalle
1933 Adieu les beaux jours
Cette vieille canaille
Ciboulette
Dame de chez Maxim's, La
Toto
Étoile de Valencia, L'
1932 Enfant du miracle, L´
Pomme d'amour

TV seriály

1980 Petit déjeuner compris (TV seriál)
1978 Mamma Rosa ou La farce du destin (TV seriál)
1970 Sixième sens, Le (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

2019 Les Trésors de Marcel Pagnol - a.z.
2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.

Host

TV pořady

1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace