foto

Téa Leoni

  • nar. 25.2.1966 (52 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Při pohledu na ni by mnohý anglicky hovořící jedinec vykřikl „Goddess!“ a vůbec by nebyl daleko od pravdy, její jméno – Téa – lze z čínštiny opravdu překládat jako „goddess“, tedy „bohyně“. Existuje však mnohem více informací, které o této americké herečce pravděpodobně neznáte, pojďme si proto přiblížit alespoň ty základní: Elizabeth Téa Pantaleoniová se narodila 25. února 1966 v New Yorku. Její otec byl specialistou přes firemní právo, její matka přes výživu. Po prominentní privátní dívčí škole Brearley v New York City absolvovala Téa internátní školu v Putney, ve Vermontu, a začala navštěvovat Sarah Lawrence College, kde se věnovala studiu antropologie a psychologie.

Během studií na univerzitě si dopřála krátkou pauzu, kterou využila k zevrubnějšímu poznání zbytku světa. Cestovala do Japonska, na karibský ostrov Svatého kříže a hlavně do Itálie, kde pátrala po svých italských kořenech (dědeček měl otce italského původu). Když už jsme zmínili její kořeny, slušelo by se podotknout, že matka jejího otce Helenka Tradusa Adamowska se narodila ve Státech polským rodičům a působila jako filmová a divadelní herečka. Bylo to právě během cest po Itálii, kdy se také Téa začala zajímat o herectví. Svou první šanci dostala po úspěšném konkurzu na roli v seriálovém spin-offu Charlieho andílků Angels 88. Ten nakonec nikdy nebyl vysílán a její první se stala teprve role původně nabídnutá Lise DiNapoli. Šlo o seriál SANTA BARBARA (1989).

Na velkém plátně debutovala komedií kdysi úspěšného režiséra Blake Edwardse PROMĚNA (1991). Následovala malá rolička ve filmu VELKÉ VÍTĚZSTVÍ (1992) a účast v brzy zrušeném, leč kritiky uznávaném sitkomu stanice FOX, nazvaném FLYING BLIND. V roce 1992 si Leoni ještě stihla vzít za muže reklamního režiséra Neila Tardia, s nimž se po třech letech manželství rozvedla. Jejím prvním větším filmem byl více než tříhodinový western Lawrence Kasdana Wyatt Earp (1994), její první hlavní rolí pak postava Giny v televizní romanci FALEŠNÁ HRABĚNKA (1994). Do širšího diváckého povědomí se zapsala teprve coby oku lahodící „doplněk“ dvou uřvaných černochů v akční pecce Michaela Baye MIZEROVÉ z roku 1995. Později téhož roku započala svou tříletou účast v relativně úspěšném sitkomu THE NAKED TRUTH (celkem 49 epizod).

Ani v následujících letech neodolala mámení stříbrného plátna a od své televizní role si několikrát odskočila k celovečerním filmům. Ať už šlo o ztřeštěnou komedii FLIRTOVÁNÍ S KATASTROFOU (1996), nezávislý snímek THERES NO FISH FOOD IN HEAVEN nebo katastrofický velkofilm DRTIVÝ DOPAD (oba 1998), Téa si vždy získávala divácké sympatie svým výjimečným šarmem. Právě jim roku 1997 nejspíš okouzlila také Davida Duchovného. Z jejich společného soužití vzešla dcera Madelaine (narozena 1999) a syn Kyd Miller (narozen 2002). Její kariéra po krátké „mateřské“ pauze pokračovala po boku Nicolase Cage (OTEC RODINY), Sama Neilla (JURSKÝ PARK 3), Ala Pacina (Lidi, co znám) a dokonce i Woodyho Allena (HOLLYWOOD V KONCÍCH).

Po další dvouleté odmlce se k herectví vrátila v prvním režisérsko-scénáristickém počinu svého manžela Davida Duchovného – NEZAPOMENUTELNÉ DĚTSTVÍ (2004). Rovněž přijala nabídku Jamese L. Brookse na účast v romantické komedii s Adamem Sandlerem ŠPANGLICKY SNADNO A RYCHLE a neméně slavnému komikovi, totiž Jimu Carreymu, sekundovala v krimikomedii FINTY DICKA A JANE (2005). Kromě toho, že je vegankou, již několik let spolupracující s UNICEFem, milující matkou a nadanou herečkou, vyplatí se vědět také o její velké vášni ke golfu.

Martin "Matty" Šrajer

Herecká filmografie

Filmy

2011 Mistrovský plán
2009 Smell of Success, The
2008 Město duchů
2007 Deník zabijáka
2005 Finty Dicka a Jane
2004 Nezapomenutelné dětství
Španglicky snadno a rychle
2002 Hollywood v koncích
Lidi, co znám
2001 Jurský park 3
2000 Otec rodiny
1998 Drtivý dopad
There's No Fish Food in Heaven
1996 Flirtování s katastrofou
1995 Mizerové
1994 Falešná hraběnka (TV film)
Wyatt Earp
1992 Velké vítězství
1991 Proměna

TV seriály

2019 Madam Secretary (TV seriál)
Epizoda 22 (S05E22)
Epizoda 21 (S05E21)
Epizoda 20 (S05E20)
další epizody (12)
2018 Madam Secretary (TV seriál)
Family Separation: Part 1 (S05E10)
Winter Garden (S05E09)
The Courage to Continue (S05E08)
další epizody (22)
2017 Madam Secretary (TV seriál)
Women Transform the World (S04E10)
Minefield (S04E09)
The Fourth Estate (S04E08)
další epizody (23)
2016 Madam Secretary (TV seriál)
The Race (S03E10)
Snap Back (S03E09)
Breakout Capacity (S03E08)
další epizody (23)
2015 Madam Secretary (TV seriál)
The Greater Good (S02E10)
Russian Roulette (S02E09)
Lights Out (S02E08)
další epizody (21)
2014 Madam Secretary (TV seriál)
Game On (S01E11)
Collateral Damage (S01E10)
So It Goes (S01E09)
další epizody (11)
2000 Akta X (TV seriál)
Hollywoodský šéf (S07E19)
1995 The Naked Truth (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Šou, ve které se objeví Sam (S02E16)
1992 Flying Blind (TV seriál)
1984 Santa Barbara (TV seriál)

Dokumentární

2001 Beyond Jurassic Park
Natáčení filmu Jurassic Park III

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace