foto

Károly Eperjes

  • nar. 17.2.1954 (66 let)
    Hegykő, Maďarsko

Biografie

Eperjes Károly, maďarský divadelný a filmový herec sa narodil v obci Hegykő 17. februára 1954. Rodičia ho pôvodne pripravovali na kňazskú dráhu, ale vyučil sa najprv za nástrojára a aktívne hral futbal. Divadelníctvu sa začal venovať po roku 1980, kedy úspešne ukončil Divadelnú a filmovú Akadémiu v Budapešti, po ktorej nastúpil v Kaposvári do divadla Csiky Gergelya.

Od roku 1981 pôsobí v Národnom divadle, neskôr od roku 1983 v divadle Józsefa Katonu, od roku 1987 v divadle Radnóty. Od roku 1988 je na tzv. ”slobodnej nohe" a od roku 1993 účinkuje na rôznych scénach ako Művész Színház alebo Thália Színház a je členom umeleckého spolku László Kelemena. V roku 1994 sa stal parlamentným poslancom za Slobodných demokratov (FIDESZ), ale po mesiaci sa vzdal mandátu.

Doteraz hral vo vyše 60 filmoch a získal 2 ceny a 1 nomináciu. Je laureátom ceny Jászai Mari – 1986, Maďarskej umeleckej ceny – 1989, ceny Erzsébet – 1993 a Kossuthovej – 1999.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2020 Zárójelentés
2018 Téli virágzás
2012 Tüskevár
Za zavřenými dveřmi
2011 Kaland
Nebeský ptáček (TV film)
2008 A Hortobágy legendája
Eszter hagyatéka
2007 Liberté '56
Nincs kegyelem
2006 Mansfeld - z vyššího hlediska
Rokonok
2003 Bolondok éneke
2002 A hídember
A titkos háború (TV film)
Sobri
2000 Kouzlo půvabu
1999 6:3
Egy tél az Isten háta mögött
Hippolyt
1998 Année du capricorne, L'
1997 Sawdust Tales
Szabadság tér '56 (TV film)
1996 Az asszony
Levelek Perzsiából
Szeressük egymást, gyerekek...
1995 Istálló (TV film)
1994 Itt a földön is (TV film)
1993 A pályaudvar lovagja (TV film)
A turné
Indián tél
1992 Dělej, máš babu!
Vörös vurstli
1991 Bůh kráčí pozpátku
1990 Eszterkönyv
God afton, Herr Wallenberg - En Passionshistoria från verkligheten
Magyar rekviem
Meteo
Nem érsz a halálodig (TV film)
1989 A legényanya
Cena zlata
Iskolakerülők
Ismeretlen ismerös
Laurin
Miss Arizona
1988 A másik ember
Hanussen
Küldetés Evianba
Soha, sehol, senkinek!
1987 A varázsló álma (TV film)
Hajnali háztetők
Valčík na banánové slupce
Černý kašel
1986 Od deseti k pěti
Velká generace
1985 A nagymama (TV film)
A tanítványok
A vén bakancsos és fia, a huszár (TV film)
Békestratégia (TV film)
Filadelfská atrakce
Plukovník Redl
1984 Eszmélés
Hivatalnok urak (TV film)
1983 Lehké ublížení na těle
Sértés
1982 Beze stopy
1978 Lear király (TV film)

TV seriály

2006 Régimódi történet (TV seriál)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)

Dokumentární

2020 Így készült Szabó István Zárójelentés című filmje (TV film)
2018 A sándorgyuri

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky