foto

Bolo Yeung

  • nar. 3.7.1946 (74 let)
    Kanton, Kuang-tung, Čína

Biografie

Vlastním jménem Sze Yang se narodil 3.7. 1946 v čínském Kantonu. Od dětství se věnoval různým sportům a bojovým uměním, zejména kung-fu. Na konci 60. let se rozhodl emigrovat z komunistické Číny a přeplaval (ano, čtete dobře!) přes moře do sousedního Hongkongu. Tady si také poprvé oblíbil posilování a začal se věnovat kulturistice, v níž se stal uznávaným světovým šampiónem.

Přátelství s legendárním Brucem Leem (s nímž například v r. 1973 spolupracoval na slavném snímku DRAK PŘICHÁZÍ) jej přivedlo k natáčení filmů s bojovou tématikou. Ačkoli měří jen 168 cm, svalnatá postava a drsný zjev jej předurčily především pro záporné role. V 70. a 80. letech se tak Bolo Yeung, známý také pod přezdívkou „The Beast from the East“ (což se dá přeložit jako Bestie z Východu) zařadil vedle Jackie Chana, Jet Liho nebo Chucka Norrise mezi hvězdy nízkorozpočtových akčních videosnímků.

Mezi jeho nejznámnější postavy patří asi hlavní záporáci z filmů KRVAVÝ SPORT (1988) a DVOJITÝ ZÁSAH (1991), kde byl protihráčem Jean-Claudea Van Damma.

Je otcem dvou synů – Dannyho a Davida. Starší z nich pokračuje v rodinné tradici a je rovněž hercem. Dnes se Bolo Yeung věnuje cvičení tai-chi.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2017 Diamond Cartel
2015 Vjes mir u našich nog
2007 Blizhniy Boy: Ultimate Fighter, The
1996 Tygří spáry III
1995 Shootfighter 2: Msta
1993 Tygří spáry 2
1992 Smrtelný sport
Tygří spáry
Železné srdce
1991 Dvojitý zásah
Fearless Tiger
Krvaví bratři
1990 Xue ran hong chen
1989 Krutý boj
1988 Krvavý sport
Yi qi liang fu
1986 Dědictví vášně
Milionářský expres
Šťastné hvězdy v akci
1985 Da gung wong dai
Juk nei ho wan
Mé šťastné hvězdy
Seven Angels
Way of the Dragon 2
1984 Supergang
Yi ren zai jian
1983 Shao ye Wei Wei
Černá magie: Boxerovo znamení
1982 Nindža odplácí
1981 All the Wrong Clues
1980 Dráždění svižníka
Fen zhu chi lao hu
Král kung-fu
Potomci Bruce Lee
Snake Deadly Act
Xiao zi chu ma
1979 Da Mo wu ying quan
Diao qin shuang jue
He quan
Huang jin die xue
Mi quan san shi liu zhao
Výzva ninjů
Wen da
Za jia gao shou
1978 Dragon on Fire
E yu tou hei sha xing
Hra se smrtí
Huo shao shao lin men
Jie quan da dong kau
Meng nan da zei yan zhi hu
Nan yang tang ren jie
She nu yu chao
Spojka v Amsterdamu
Yan bao fu
1977 Bruce, Šaolin a kung-fu
Gekisacu! Džadóken
Qian li dan qi zhui xiong
Shi da sha shou
Vězeňské právo
1976 E tan qun hing ying hui
Long jia jiang
Lung men bei chi
1975 Shui yun
Všichni muži jsou bratři
Xiang Gang chao ren
1974 Karateciler İstanbul'da
Tie han rou qing
Yi wang da shu
1973 Da xu hai
Dao bing fu
Drak přichází
Kung Fu's Hero
Ma tou da jue dou
Meng han
The Blazing Ninja
Xiao ba wang
1972 Chou lian hu an
E ke
Nian qing ren
Qun ying hui
Shao nai nai de si wa
Shi si nu ying hao
Wang ming tu
Železná dlaň
1971 Nu sha shou
Shuang xia
Wan jian chuan xin
Xie jiu tian lao
1970 Shi san tai bao
You xia er

TV seriály

1975 G-Men '75 (TV seriál)
1974 Fight! Dragon (TV seriál)

Dokumentární

2011 Legenda Van Damme (TV seriál)
1995 Top Fighter
1993 Drakova kletba
1992 Bruce Lee and Kung Fu Mania - herec, a.z.
1973 Li xiao long di sheng yu si
The Last Days of Bruce Lee - a.z.

Režijní filmografie

Filmy

1979 Wen da
1977 Vězeňské právo

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(64)