foto

Gordon Mitchell

  • nar. 29.7.1923
    Denver, Colorado, USA
  • zem. 20.9.2003 (80 let)
    Marina del Rey, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký silák Gordon Mitchell nebyl jediným kulturistou, který v padesátých letech hledal štěstí před italskou filmovou kamerou, na rozdíl od jiných hvězd tohoto typu (například Steeve Reeves) však dosahoval úspěchů až do vysokého věku a stal se uznávaným představitelem záporných postav ve filmech různých žánrů i zemí. Narodil se jako Charles Pendleton a pocházel z Denveru ve státě Colorado, kde také vyrůstal, z jeho pozdějších vzpomínek vyplývá, že neúplná rodina, starost o mladší sourozence a těžká práce od mládí pomáhaly formovat jeho osobnost. Za druhé světové války sloužil v Evropě a padl do zajetí, poté působil jako učitel.

Od mládí se zároveň věnoval sportu a se skupinou Muscle Beach procestoval v padesátých letech celé Spojené státy. Jako voják mezitím absolvoval i další válečnou zkušenost a prošel válkou v Koreji, pak se vrátil k exhibičním kulturistickým vystoupením ve Státech. Navazovaly na to i první nabídky od filmu, zatím jen v podružných úlohách (poprvé se objevil ve filmu VÁLEČNÝ ZAJATEC – Prisoner of War, 1954). Stejně jako jiní sportovci vycítil možnosti v Itálii, kde se koncem padesátých let dostal ke slovu žánr tzv. sandálu a meče. Charles Pendleton odjel do Itálie, se stal Gordonem Mitchellem a na přelomu 50. a 60. let vytvořil řadu velkých rolí ve filmech tohoto typu, v několika z nich hrál i titulní role (ACHILLŮV HNĚV - L′ira di Achille, 1962; BARBAR BRENNO – Brenno, il nemico di Roma, 1963).

Během šedesátých let točil Gordon Mitchell několik filmů ročně, se svou kulturistickou postavou a zároveň zjizvenou tváří padoucha se stal oblíbeným představitelem záporných postav. Zájem o žánr sandálu a meče odezněl v polovině 60. let, přišla ale éra italských spaghetti westernů a i tady Gordon Mitchell našel uplatnění a například v roce 1971 hrál v jedenácti filmech. Jen zřídka dostal příležitost v hodnotnějších snímcích, objevil se například ve Felliniho SATYRIKONU (Fellini – Satyricon, 1969), ve francouzské produkci natočil zajímavý kriminální thriller SKOK ANDĚLA (Le saut de l′ange, 1971), český divák si jej nejspíš spojí s postavou nájemného vraha Moskovitze v komedii RÁNA DEŠTNÍKEM (Le coup du parapluie, 1980).

Koncem osmdesátých let se Gordon Mitchell vrátil do Ameriky, další nabídky k natáčení přijímal již jen výjimečně. V rozhovorech pro média později uvedl, že natáčení bez dublérů se podepsalo na jeho zdravotním stavu a snížené pohyblivosti, na všechny své filmy ale vzpomínal s úctou bez ohledu na jejich kvality. Gordon Mitchell zemřel následkem infarktu 20. září 2003 ve věku 80 let. Krátce před smrtí získal ocenění za celoživotní dílo na filmovém festivalu v Los Angeles.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2004 Die to Live - Das Musikill
Malevolence
2002 Enraged New World, An
1995 Bikini Drive-In
1988 Delirio di sangue
Faida
Tempesta, La
1987 Croce dalle sette pietre, La
Diamantová cesta
Evil Spawn
Overdose
SFX Retaliator
1986 Cobra Mission
Jednotka invaze
Three Men on Fire
1984 Bílý oheň
Nástraha (TV film)
1983 Endgame - Bronx lotta finale
Nebezpečný příkaz
Rush
Se tutto va bene siamo rovinati
1982 Diamond Connection
She
Vai avanti tu che mi vien da ridere
1981 Dottoressa preferisce i marinai, La
Inchon
Kopfschuß
Trois filles dans le vent
1980 Holocaust parte seconda: i ricordi, i deliri, la vendetta
Rána deštníkem
Šťastné narozeniny, Harry
Železná pěst mafie
1979 Dr. Jekyll a milá dáma
I Mavri Emmanouella
Porno erotico western
Santa Lucia (TV film)
Strategia per una missione di morte
Une femme spéciale
1978 Ishyri dosi... sex
Pugni, dollari e spinaci
1977 Natascha - Todesgrüße aus Moskau
Pouštní tygři
Ricain, Le
Zanna Bianca nel west
1976 Polizia ordina, La: sparate a vista
Sahara v plamenech
Uccisori, Gli
Unica legge in cui credo, L'
1975 Due Magnum .38 per una città di carogne
La pelle sotto gli artigli
Sette del gruppo selvaggio, I
Tigre venuta dal fiume Kwai, La
Yankesici
1974 Domestico, Il
Donna per sette bastardi, Una
Dört Hergele
Luger calibro 9: massacro per una rapina
Terror! Il castello delle donne maledette
Xiangang xiao jiao fu
1973 Amico mio, frega tu... che frego io!
C'era una volta questo pazzo pazzo west
Dagli archivi della polizia criminale
Pan
Quando i califfi avevano le corna
1972 Allegri becchini... arriva Trinità
Casa d'appuntamento
Frankenstein 80
Giù le mani... Carogna
Io monaca... per tre carogne e sette peccatrici
Magnifico west, Il
Mio nome è Shanghai Joe, Il
Scansati... a Trinità arriva Eldorado
Schiava io ce l'ho e tu no, La
Uomo chiamato Dakota, Un
1971 Arizona Kid, The
Era Sam Wallash!... lo chiamavano... E Così Sia
Giorno del giudizio, Il
Giù la testa... hombre
Io non spezzo... rompo
Per una bara piena di dollari
Saut de l'ange, Le
Se t'incontro, t'ammazzo
Suo nome era Pot, Il
Tre nel mille
Vamos a matar Sartana
1970 Arrivano Django e Sartana... è la fine
Inginocchiati straniero... I cadaveri non fanno ombra!
1969 Lisa dagli occhi blu
Ora X - pattuglia suicida
Satyricon
Sono Sartana, il vostro becchino
1968 Carogne si nasce
Cin... cin... cianuro
Estate, L'
Fenomenal e il tesoro di Tutankamen
Mimo zákon
Radhapura - Endstation der Verdammten
Sapevano solo uccidere
Sette volte sette
T'ammazzo! - Raccomandati a Dio
Tutto sul rosso
Zucker für den Mörder
1967 John il bastardo
Malá Rita
Nato per uccidere
Pohyblivý terč
Páv se zlatým okem
1966 3 colpi di Winchester per Ringo
Thompson 1880
Uccidi o muori
È mezzanotte, butta giù il cadavere
1965 2+5: Missione Hydra
Erik, il vichingo
Hercules and the Princess of Troy (TV film)
La vendetta di Lady Morgan
Tesoro della foresta pietrificata, Il
Vendetta di Spartacus, La
1964 Schiavi più forti del mondo, Gli
Sinbad contro i sette saraceni
1963 Brenno il nemico di Roma
1962 Col ferro e col fuoco
Figlio dello sceicco, Il
Giulio Cesare contro i pirati
L'ira di Achille
1961 Conquistatore di Corinto, Il
Il gigante di Metropolis
Maciste nella terra dei ciclopi
Vulcano, figlio di Giove
1960 Spartakus
Totò ciak
1959 Li'l Abner
Rio Bravo
1958 Mladí lvi
Pirát
1957 Nepřítel pod hladinou
Přelet přes oceán
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
Desatero přikázání
1955 Muž se zlatou paží
1954 Prisoner of War

TV seriály

1989 Promessi sposi, I (TV seriál)
1982 Dieci registi italiani, dieci racconti italiani (TV seriál)
Marco Polo (TV seriál)
1977 Il Passatore (TV seriál)
1970 Ehen vor Gericht (TV seriál)
1965 I Spy (TV seriál)

Dokumentární

2000 Kino kolossal - Herkules, Maciste & Co (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace