foto

Tony Leung Chiu-wai

  • nar. 27.6.1962 (55 let)
    Hong Kong
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tony Leung Chiu-Wai (nebo také Leung Chiu Wai, Tony Leung, Liáng Cháowěi) se narodil 27.6.1962 v Hong Kongu. Je známější z obou Tony Leungů a nazývaný také Krátký Tony (Dlouhý Tony je Tony Leung Ka-Fai). V poslední době jeho hvězda strmě stoupá nejen v Číně, ale i na mezinárodním nebi. Snad za to může role charismatického mistra Zlomeného meče ve filmu Zhang Yimoua HRDINA (HERO), který Leunga představil nečínskému publiku.

Čínský Clark Gable se narodil do neradostných rodinných poměrů. Jeho rodina pocházela z provincie Quandong, ale žila v Hong Kongu. Otec, hazardní hráč a chronický gambler se s matkou neustále hádal a rodina neměla dostatek finančních prostředků. Nakonec otec rodinu definitivně opustil a osmiletý Tony zůstal jen s matkou a sestrou. Matka se velice snažila syna udržet na studiích, ale Tony v patnácti letech školu hodil za hlavu a začal se živit sám. Vystřídal nejrůznější zaměstnání, od příručího v potravinách až po obchodního zástupce v nákupním centru. Na nápad stát se hercem Leunga navedl jeho přítel, herec Stephen Chow.

Leung absolvoval herecký kurs TVB a v devatenácti letech začal hrát. Zpočátku získával malé role v televizních seriálech (YOUNG HEROES, ROYAL TRAMP, HEAVEN SWORD AND DRAGON SABRE), také uváděl pořad pro děti, ale v roce 1989 konečně získal první hereckou příležitost ve filmu režiséra Hou Hsiao-Hsiena A CITY OF SADNESS. Na začátku 90. Let začal Leung spolupracovat s režisérem Wong Kar-waiem, pod jehož taktovkou natočil šest filmů. Právě díky této spolupráci si Leung získal popularitu.

Leung nikdy nebyl hvězdou wuxia snímků a nemá takový akční potenciál jako známé hvězdy z jeho okolí. Jeho devizou ale bylo pro HK produkci netypické civilní herectví, které má velice intimní charakter. Možná právě díky tomu měl vždycky Leung poměrně velké štěstí na kvalitní scénáře a dobré role (VOLAVKA, HRDINA, TOUHA OPATRNOST). Získal řadu ocenění za herectví, naposledy to byla cena pro nejlepšího herce právě za film TOUHA, OPATRNOST. Jeho posledním projektem je film RED CLIFF, další poměrně slušně hodnocený počin.

Leung, stejně jako Andy Lau nezůstává jen u herectví, ale zpívá a vydává nahrávky. Hovoří čínsky, mandarínsky, japonsky a anglicky, má rád květiny, poslouchá Erica Claptona, sbírá hodinky a oblečení, rád surfuje a jeho hereckým vzorem je Robert de Niro.

Milada "miklaras" Střítezská

Herecká filmografie

Filmy

2018 Monster Hunt 2
2016 Bai du ren
2014 Gekijouban Shimajirou no wao!: Shimajirou to kujira no uta
2013 Velmistr
2012 Da mo shu shi
Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
Ting feng zhe
2009 Chi bi xia: Jue zhan tian xia
Krvavé pobřeží
2008 Čch' pi
Na východě ďábel, na západě jed
2007 Touha, opatrnost
2006 Shang cheng
2005 Han cheng gong lue
2004 Wo yao zuo model
2046
2003 Di xia tie
Volavka III
Xing yun chao ren
2002 Čínská odysea
Hrdina
Volavka
2001 Tong ji mi you
You qing yin shui bao
2000 Stvořeni pro lásku
Xia gu ren xin
Zabijáci z Tokia
1999 Instinkt lovce
1998 Chao shi kong yao ai
Květy Šanghaje
Mei tian ai nin 8 xiao shi
Skrytá odměna
1997 Hei yu duan chang ge: Qie sheng zhu rou
Šťastni spolu
Zui jia pai dang: Zui jie pai dang
1996 Tou tou ai ni
Xong xing zi: Zhi jiang hu da feng bao
1995 Cyklo
Jiu shi shen gun
Liu mang yi sheng
Ming ri tian ya (TV film)
1994 Deng zhe ni hui lai
Dong xie xi du
Chungking express
Shen long du sheng zhi qi kai de sheng
1993 Fan dou ma liu
Feng chen san xia
Meč proti meči
Qing ren zhi ji
She diao ying xiong zhi dong cheng xi jiu
Wei Xiao Bao: Feng zhi gou nu
Xin nan xiong nan di
Xin xian hao shen zhen
Yi yu zhi wei lu ying xiong
1992 Ge ge de qing ren
Hard Boiled
Ti dao bao
Ya Fei yu Ya Ji
1991 Hao men ye yan
He ri jun zai lai
Mo hua qing
Qian nu you hun III: Dao dao dao
Qian wang 1991
Sha tan zai yu zhou shi nai
Wu hu jiang zhi jue lie
Zhong huan ying xiong
1990 Ah fei zing zyun
Kulka v hlavě
1989 Liang ge you qi jiang
Město smutku
Sha shou hu die meng
Zhong yi qun ying
1988 Tie jia wu di ma li ya
1987 Kai xin kuai huo ren
Yan man ying hung
1986 Dei ha ching
Din lo jing juen
1985 Hua xin hong xing
Qing chun chai guan
1983 Feng kuang ba san

TV seriály

1987 Ji jie (TV seriál)
San jaat si hing - 88 (TV seriál)
1986 Yi tian tu long ji (TV seriál)
1985 Yang ka cheung (TV seriál)
1984 Sun jaat si hing (TV seriál)
1982 Heung sing long ji (TV seriál)

Dokumentární

1999 Buenos Aires Zero Degree

TV pořady

2007 Bokura no džidai (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace