foto

Johana Ožvold

  • nar. 1983
    Liberec, Československo

Biografie

Johana Ožvold (rozená Švarcová) vystudovala filmovou režii na FAMU v roce 2016. Pracuje jako kurátorka v Národním filmovém archivu. V divadle se objevuje jako herečka, improvizátorka, hudebnice a režisérka. Vedle filmu a divadla se zaměřuje i na rozhlasové hry a podcasty. Její studentský film Ahoj, mám se dobře získal hned několik ocenění: Nejlepší dokument na MFF Fresh Film Fest 2014, Nejlepší režii na MFF Poitiers a Nejlepší dokument na MFF FIDÉ 2014 v Paříži. V roce 2016 získala Zvláštní cenu poroty za krátký film Proces na Febiofest SK a ceny za nejlepší film a režii na FAMUFEST za absolventský film Černý dort. Od roku 2015 pracovala na svém debutovém celovečerním dokumentárním snímku The Sound Is Innocent, který měl preméru na festivalu Visions du Réel 2019 v sekci Burning Lights.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2019 Karel, já a ty
2017 Nikdo nelže (studentský film)
Všechno bude fajn
2015 Cesta do Říma
Cizí příbuzní (studentský film)
Proces (studentský film)
2014 Siciliana
2013 Ahoj, mám se dobře (studentský film)
2012 Podsvětí
Shit happens (studentský film)
2011 Gorila
Nic proti ničemu
Sráči (TV film)
2010 Holka 180 (studentský film)
Největší z Čechů

TV seriály

2019 Strážmistr Topinka (TV seriál)
Zločin na poště (E01)
2017 Bohéma (TV seriál)
Vyhrát za každou cenu (E05)
Krev, půda a strach (E03)
Past na svědomí (E02)
Svět pod hlavou (TV seriál)
1983 (E10)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Lokomotiva vládního rady (E12)
2014 České století (TV seriál)
Je to jen rock'n'roll (1976) (E07)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Sprejeři (S04E11)
2008 Černá sanitka (TV seriál)
Rovnátka (E03)

Dokumentární

2014 SM Kabaret: Kabaret For Semafor (koncert)

Režijní filmografie

Filmy

2016 Černý dort (studentský film)
2015 Cizí příbuzní (studentský film)
Proces (studentský film)
2013 Ahoj, mám se dobře (studentský film)

Dokumentární

2019 The Sound is Innocent

TV pořady

2016 FAMU 70 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2020 Zrní - Neposlušnost (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Černý dort (studentský film)
2015 Cizí příbuzní (studentský film)
Proces (studentský film)
2013 Ahoj, mám se dobře (studentský film)

Dokumentární

2019 The Sound is Innocent

Hudební videoklipy

2020 Zrní - Neposlušnost (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2016 Černý dort (studentský film)

Host

TV pořady

2016 FAMU 70 (TV pořad)
2010 Hotel Insomnia (TV pořad)
2004 Na stojáka (TV pořad)

Fanoušci tvůrce