foto

Biao Yuen

  • nar. 26.7.1957 (60 let)
    Hong Kong
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Yuen Biao ( nebo také Ha Ling Chan, herec,Ha Ling Chun, Hsia Ling Jun Biao,Yuan Biao, Bill Yuen, Jimmy Yuen Biao, 元彪, 元標) kaskadér a producent, se narodil 26.7.1957 v Hong Kongu jako Ha Ling Tsan. Jméno Yuen Biao dostal až po svém příchodu mezi partičku tzv „Seven Little Fortunes“, tedy mezi kultovní představitele HK filmu 80.-90. let, jejímiž hlavními tahouny byli Sammo Hung a Jackie Chan. Učitelem této skupiny herců byl mistr Yu Jim Yuen, který formoval celou jednu slavnou generaci herců.

Yuen, tak jako většina HK herců začínal v souboru pekingské opery a už jako mladý si troufal na kaskadérské kousky. Jeho první velká příležitost byla dost netypická. Stal se totiž dublérem Bruce Lee v nedokončeném filmu THE GAME OF DEATH. Po seznámení se Sammo Hungem se Yuen dostal k rolím, ve kterých si konečně mohl udělat jméno a dostat se do povědomí diváků (KNOCKABOUT, THE YOUNG MASTER, DREADNAUGHT). Díky spolupráci s Jackiem Chanem a Sammo Hungem se Yuen Biao vypracoval a mohl si dovolit opustit Hungovu stáj. Natočil několik vynikajících filmů, kde vycizeloval svůj styl (RIGHTING WRONGS, THE ICEMAN COMETH).

Ale asi nejslavnější rolí Yuena Biao byl jeho Foon v prvním díle kultovního filmu ONCE UPON A TIME IN CHINA, díky kterému se herec s výraznou pihou na tváři stal skutečně slavný. V poslední době se Yuen Biao věnuje menším projektům a hlavně produkci. Jeho zatím posledním filmem je SHAOLIN TEMPLE: MONKS AND MARINES.

Milada "miklaras" Střítezská

Herecká filmografie

Filmy

2016 Můj strážný senior
2014 Tian shi dou jiang shi
2012 Taiji II: Yingxiong Jueqi
2011 Da wu sheng
Empire Of Assassins
Yu Qian Shi Wei
2010 Ip Man: Zrození legendy
Just Another Pandora's Box
Kung-Fu Master
2009 Laughing Gor zhi bian jie
2007 Fight for Love
Shuang long ji
2006 Akce nemluvně
2004 Návrat draka
2002 Mou mon tai 2
2001 Pěst pomsty
2000 Bruce Lee in G.O.D.: Shibôteki yûgi
Millennium Dragon
Tenkrát na východě
1999 Jung wa ying hong
1997 Dong an X Sha Ren Fan
Hrdina
1996 Long zai Shaolin
The Hero Of Swallow
1995 Mou mian bei
Nu hai wei long
1994 Liu zhi qin mo
Ma hei siu chi
1993 Huang Fei-Hong zhi gui jiao qi
Kin chan no Cinema Jack
Xin bi xue jian
1992 Huo tou fu xing
Rakujó
Xi Zang xiao zi
1991 Baka yarô! 4 You! Omae no koto da yo 3 Sagi naru Japan
Tenkrát v Číně
1990 A Xiu Luo
Long feng zei zhuo zei
Luan shi er nu
1989 Čas válečníků
Kantonský kmotr
1988 Hua zhong xian
Kong qiao wang zi
Navěky drakem
Police Story 2
Wang ming yuan yang
1987 Poslední kondor
1986 Dny teroru
Jiang shi jia zu: Jiang shi xian sheng xu ji
Milionářský expres
Shen yong shuang xiang pao xu ji
1985 Mé šťastné hvězdy
Shi lai yun dao
Šťastné hvězdy
1984 Pojízdná kantýna
Shen yong shuang xiang pao
1983 Boh ngau
Projekt A
Vítězové a hříšníci
Xin shu shan jian ke
1982 Carry on Pickpocket
1981 Hra smrti 2
Obyčejný spratek
Yong zhe wu ju
1980 Bat Without Wings
Encounter of the Spooky Kind
Mladý mistr
Snake Deadly Act
The Victim
1979 Kung-fu bratři
Kung-fu nářez
Mistr s drtícími prsty
1978 Can ku da ci sha
Fei Long guo jiang
Hra smrti
Chu zhong
Kung-fu krotitel duchů
Lao hu tian ji
Xiao shi yi lang
Xue fu rong
Zan xian sheng yu zhao qian hua
1977 Da wu shi yu xiao piao ke
Jue bu di tou
Nan quan bei tui dou jin hu
Ocelová pěst
Pai yu lao hu
Po jie
Qiao tan nu jiao wa
San shao ye de jian
Si da men pai
Smrtelný hvizd
Soul Brothers of Kung Fu
The Amsterdam Kill
Yin yang xie di zi
1976 Hot Potato
Jiang hu zi di
Křížová cesta Šaolinem
Liu A-Cai yu Huang Fei-Hong
Mi zong sheng shou
Pěsti smrti
Tajní nepřátelé Stříbrné lišky
Tien ya ming yue dao
Zabijácké klany
1975 E ba
Muž z Hongkongu
Zhong lie tu
1974 Ba Li sha shou
Lang bei wei jian
Meng hu dou kuang long
Tie jin gang da po zi yang guan
Yang chi
Zhong tai quan tan sheng si zhan
1973 Crash! Che botte strippo strappo stroppio
Drak přichází
Guangdong Xiao Laohu
Ma lu xiao ying xiong
Ma tou da jue dou
Mistr Kung Fu
Tai quan zhen jiu zhou
Tou du ke
Xiao ba wang
Ze wang
1972 Cesta draka
He qi dao
Pěst plná hněvu
Shi si nu ying hao
The Boatman Fighters
1966 Liang hu shi ba biao (shang ji)
Liang hu shi ba biao (xia ji)

TV seriály

2007 Tong tian gan tan (TV seriál)
Yong chun (TV seriál)
2005 Fu shan zan shi fu (TV seriál)
1998 Righteous Guards (TV seriál)

Dokumentární

2002 Umění akce
1998 Jackie Chan: My Story
Path of the Dragon, The
1995 Top Fighter
1994 Cinema of Vengeance
1992 To nejlepší z bojových umění
1984 Bruce Lee - Mistr bojových umění

TV pořady

2008 Long de Chuanren (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace