foto

Enrico Maria Salerno

  • nar. 18.9.1926
    Milan, Itálie
  • zem. 18.9.1994 (68 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Enrico Maria Salerno se narodil 18. září 1926. Tento herec a režísér se narodil v Miláně, jako syn houslisty slovanského původu, Mirka Storfa. V pouhých sedmnácti letech 8. září 1943, se připojil k Národní republikánské gardě ve Varese. Po osvobození byl následně vězněn v táboře pro válečné zajatce Coltano, nedaleko Pisy.

Enrico začínal se společností Henry Dezan v operetách a etrádních přehlídkách. V branži herecké začínal bez studia hereckých akademií. V průběhu padesátých let minulého století, se ukázal jako jeden z nejvýraznějších italských herců. Bezproblémově se pohyboval od rolí v tragédiích po role komické. Po krátkém působení v Piccolo Teatro v Miláně (1954 – 1955), následně vystupoval v Teatro Stabilo v Janově. Úspěšně vystupoval ve hrách Dostojevského, Pirandella, či Giraudouxe. Brzy se stal známým a slavným divadelním hercem. V roce 1960 založil spolu s Ivem Garranim a Giancarlem Sbragiou " Nuova Compagnia degli Associati" a společně se podíleli na vytváření sociální kritiky. Enrico zůstane určitě pro milovníky divadla nezapomenutelný, svým zobrazením Dimitri Karamazova.

V kině, pak našel nové příležitosti ukázat svůj mnohostranný talent hrát postavy komplexních povah, které požadovaly silné výrazové charakterizace. Ve filmu debutuje roku 1951 ve snímku Luigi Comenciniho LA TRATTA DELLE BIANCHE. Poté až do roku 1993 ztvárnil více než 115 rolí na plátně či televizní obrazovce. Tak za ním zůstavají role vážné, jako například film L´ASSASSINIO DI TROTSKY (ZAVRAŽDĚNÍ TROCKÉHO) 1972 až po bláznivé komedie, jako když koncem osmdesátých let hrál strýce Alipranda Siraghiho ve dvou komediích Neriho Parentiho ŠKOLA ZLODĚJŮ (SCUOLA DI LADRI) - 1986 a ŠKOLA ZLODĚJŮ 2 – 1987, kde „úspěšně“ zaučoval povedenou trojici Dalmazia (Paolo Villaggio), Amalia (Lino Banfi) a Egista (Massimo Boldi) Siraghi.

V televizi získal popularitu zejména v letech 1968-1969 díky účinkování v LA FAMIGLIA BENVENUTI, kde byl společně s Valerií Valeri, Ginou Sammarco a Giusvou Fioravantim. V roce 1970 natočil Enrico svůj první film jako režisér. Jednalo se o snímek ANONIMO VENEZIANO a Enrico se dočkal nečekaného úspěchu. Režisérsky následovaly další snímky, jako CARI GENITORI (1973), nebo EUTANASIA DI UN AMORE (1978), podle románu Giorgia Savianeho.

Enrico Maria Salerno byl vynikajícím dabérem a zejména propůjčení hlasu v „dolarové trilogii Leoneho“ Clintu Eastwoodovi, je pro italský dabing jedním z „pokladů“. Sám Clint Eastwood, když slyšel poprvé Enricův dabing, prohlásil: "Sakra, jsem opravdu rád, že mám hlas." Rovněž jako charismatický průvodce a moderátor, byl na svém místě, což dokázal zejména roku 1970, kde suverénně uváděl hudební festival Sanremo společně s Irou Furstenberg a Nuccio Costou.

Roku 1961 obdržel Enrico Stříbrnou stuhu jako nejlepší herec ve vedlejší roli. Jednalo se o roli Pina Barilariho v dramatu LA LUNGA NOTTE DEL´43 (1960). V roce 1971 pak ještě obdržel „Special David“ cenu David di Donatello Awards pro nový režisérský objev. Ocenění mu vynesl jeho první režisérský snímek ANONIMO VENEZIANO.

Bratrem Enrica byl režisér a scénárista Vittorio Salerno (*1937). Enrico byl dvakrát ženatý. Poprvé s Fiorettou Pierellou, se kterou měl čtyři děti. Během manželství měl, ale také poměr s herečkou Valérií Valeri (*1921), ze kterého se narodila dcera, která je dnes také herečkou (zejména dabingovou). Dcera dostala příjmení po otci a Chiara Salerno se narodila 26. Září 1957. Druhou ženou Enrica, byla herečka Laura Andreini, která žila s Enricem posledních dvanáct let jeho života.

Enrico Maria Salerno zemřel v Římě na následky nádoru plic. Zemřel 28. února 1994 ve věku 67 let. Pohřben je na hřbitově Prima Porta.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1993 Doris una diva di regime (TV film)
1988 Lišák
1987 Padroni dell' estate, I
Škola zlodějů 2
1986 Škola zlodějů
1983 Legati da tenera amicizia
1982 Quasi quasi mi sposo (TV film)
Sballato, gasato, completamente fuso
1981 Carabiniere, Il
L'ultima volta insieme
1979 Amori miei
Corpo della ragassa, Il
Gros câlin
Tesoro mio
1978 Vita venduta, Una
1977 Che notte quella notte!
Donna di seconda mano, Una
1976 Bestialità
Brogliaccio d'amore
1975 ...a tutte le auto della polizia
Città gioca d'azzardo, La
Fango bollente
L'ultimo treno della notte
Polizia interviene: ordine di uccidere, La
Prete scomodo, Un
1974 Il corpo
Ruce vzhůru!
Salvo D'Acquisto (TV film)
Uomo, una città, Un
Verginità
1973 Contratto carnale
Ingrid sulla strada
Nikoliv! Případ skončil šťastně!
Notte dell'ultimo giorno, La
Policie se dívá
Polizia è al servizio del cittadino?, La
Skalpel v rukou bílé mafie
1972 Policie děkuje
Zavraždění Trockého
1971 A cuore freddo
La violenza: Quinto potere
Noi donne siamo fatte cosě
1970 Ciao Gulliver
Contestazione generale
Prete sposato, Il
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru
Quell'amore particolare
1969 Bitva u El Alameinu
Nell'anno del Signore
Setkání (TV film)
Vedo nudo
1968 Candy
Estate, L'
Poslední vlak do Duranga
Sentenza di morte
1967 Bandidos
L'amour à travers les âges
Notte pazza del conigliaccio, La
1966 Brancaleonova armáda
Grande colpo dei sette uomini d'oro, Il
Královny
Ombrellone, L'
Tre pistole contro Cesare
1965 Bugiarda, La
Casanova '70
Doba naší lásky
Peníze
Scippo, Lo
Znal jsem ji dobře
1964 Evangelium sv. Matouše
Fuga, La
Maniaci, I
Stálost rozumu
Tre notti d'amore
Záhadný kontraband
1963 Il fornaretto di Venezia
Mastro Don Gesualdo (TV film)
Nesnadná láska
Violenza segreta
1962 Eva
Ippolitanina krása
Odissea nuda
Smog
Vita violenta, Una
Železná maska
1961 Ercole alla conquista di Atlantide
Vrah
1960 Anděl chodil v červeném
Byla noc v Římě
Obléhání Syrakus
Saffo, venere di Lesbo
Signore, Le
Svědek, který nepromluvil
1959 Bouřlivé léto
1955 Donna più bella del mondo, La
1954 Siluri umani
1952 La Tratta delle bianche

TV seriály

1993 Španělské náměstí (TV seriál)
1989 Disperatamente Giulia (TV seriál)
1988 Guerra di spie (TV seriál)
1984 All'ombra della grande quercia (TV seriál)

Dokumentární

1968 Švédsko – peklo a ráj
1964 L'Italia con Togliatti - vyp.
Z historie revolucí
1960 Italia non è un paese povero, L'

Režijní filmografie

Filmy

1978 Odumírání lásky
1973 Cari genitori
1970 Benátský anonym

TV seriály

1995 Baron (TV seriál)
1989 Disperatamente Giulia (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace