foto

Kelly Lynch

  • nar. 31.1.1959 (61 let)
    Minneapolis, Minnesota, USA

Biografie

Kelly Lynch se narodila 31. ledna 1959 ve městě Minneapolis ve státě Minnesota (USA). Její rodiče se pohybovali na umělecky nižším stupni showbyznysu: matka cestovala se souborem akvabel Aqua Follies a otec byl klavírista, který vlastnil pojízdní klub. První herecké pokusy učinila již ve svých čtyřech letech. V Minneapolisu získala taneční průpravu, kterou si prohloubila učinkováním v místním klubu Guthrie Theatre. Když jí však bylo jedenadvacet let, utrpěla velmi těžké zranění při automobilové nehodě a málem skončila na invalidním vozíku, a mohlo být rázem po kariéře.

Pak studovala herectví u Sanforda Meisnera v New Yorku, kde pracovala střídavě jako modelka pro známou firmu ELITE a jako herečka, která se objevila v TV seriálech MIAMI VICE (1984), EQUALIZER, THE (1985), SPENCER: FOR HIRE (1986), HITCHHIKER, THE (1987). To byly zároveň její první filmové krůčky.

Před kamerou vytvářela nejlépe vedlejší role většinou různých přitažlivých plavovlásek, jejíchž výstupy ovšem byly zcela zastíněny přítomností mužských hereckých hvězd. Výrazně na sebe upozornila až postavou na drogách závislé Dianny v psychologickém krimidramatu podle románu Jamese Foglea NARKOMANI (1989) r. Gus Van Sant. Další působivý výkon podala v úloze žárlivé lesbičky Connie Kazalkeové, která se chce prostřednictvím pohledného gigola (William Baldwin) pomstít své bývalé milence (Sherilyn Fenn), v komedii SRDCOVÁ TROJKA (1993) r. Yurek Bogayevicz.

Za roli Roberty Beanové ve filmové adaptaci románu Carolyn Chuteové BEANOVI Z EGYPTA Z MAINE (1994) r. Jennifer Warrren byla nominována na Indipendent Spirit Award 1994. Od roku 1992 je provdána za scénaristu Mitche Glazera (viz. Strašidelné vánoce nebo již zmíněná Srdcová trojka). Po roce 1992 je s menšími pauzami, vlastně činná až dodnes zahrála si opět po boku Alexe Baldwina v NEBEŠTÍCH VĚZNÍCH (1996) a to přímo jeho manželku Annie Robicheaux. Poté bych ještě zmínil vedlejší ale docela pěknou roli Vivian Wood v CHARLÍHO ANDÍLCÍCH (2000) nebo Jean Price ve SVĚRACÍ KAZAJCE (2005).

V současné době pracuje na filmu LAST CALL AT MURRAY'S, který by měl mít premiéru někdy v roce 2008.

Karlos80

Herecká filmografie

Filmy

2017 Kepler's Dream
2016 Seattle Road
2015 Ruku na to
The Frontier
2014 Poslední K.O.
2012 A Dark Plan (TV film)
2010 Kaboom
Krev na křídlech
2009 The Perfect Age of Rock 'n' Roll
2007 Takoví normální puberťáci
2006 Hunters, The (TV film)
The Visitation
2005 At Last
Cyber Seduction: His Secret Life (TV film)
Svěrací kazajka
Welcome to California
2003 Bez domova (TV film)
Dallas 362
2002 The Slaughter Rule
2001 K. O.
2000 Charlieho andílci
1999 Vražedné bratrstvo (TV film)
1998 Tráva je zlatej důl
1997 Chlad v srdci
Pan Magor
1996 Hra o život
Nebeští vězni
1995 Virtuozita
Černá klec
1994 Beans of Egypt, Maine, The
Fiktivní zločiny
1993 Jste srdečně zváni (TV film)
Srdcová trojka
1991 Kudrnatá holka
1990 Hodiny zoufalství
1989 Edge, The (TV film)
Flákač
Road House
Teplý letní déšť
1988 Koktejl
Zářivá světla velkoměsta
1985 Osa
1983 Portfolio

TV seriály

2017 Mr. Mercedes (TV seriál)
From the Ashes (S01E08)
Willow Lake (S01E07)
People in the Rain (S01E06)
další epizody (8)
2013 Město divů (TV seriál)
Hříchy otců (S02E08)
Na vrcholu světa (S02E06)
Ve víru změn (S02E05)
další epizody (7)
2012 Město divů (TV seriál)
Ať žije král (S01E08)
Kdo je kůň a kdo je žokej (S01E07)
Sebevražedná blondýna (S01E05)
další epizody (6)
2009 Láska je Láska (TV seriál)
Loučím se, vaše (S06E08)
2008 Uklízeč (TV seriál)
2005 Láska je Láska (TV seriál)
Lekce v toleranci (S02E09)
Lascivní tanec (S02E02)
Láska, lítost, loučení (S02E01)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
Láska bolí (S01E13)
Lapák (S01E12)
2001 Ally McBealová (TV seriál)
Město chlapů (S04E14)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
1985 Spenser: For Hire (TV seriál)
The Equalizer (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
1983 Stopař (TV seriál)

Dokumentární

2019 I Am Patrick Swayze
2014 Oyler House: Richard Neutra's Desert Retreat, The
2008 Visual Acoustics
2002 Searching for Debra Winger

Host

TV pořady

2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)