foto

Dominique Sanda

  • nar. 11.3.1948 (71 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Dominique Sanda, vlastním jménem Dominique Marie-Françoise Renée Varaigne, pochází z dobře situované rodiny a narodila se 11. března 1948 v Paříži. Vyrůstala v prostředí vyšší společenské třídy, v době puberty ale toužila uniknout z konformního stylu života a utekla z klášterní školy. V patnácti letech se provdala (manželství skončilo po dvou letech rozvodem) a začala studovat malířství na École des Beaux-Arts. Jako atypická kráska současně začala fotit pro časopis Vogue, kde její fotografie objevil režisér Robert Bresson.

Setkání s Bressonem nastartovalo její hereckou kariéru, která kulminovala do třiceti let jejího věku. Jako jednadvacetiletá si zahrála hlavní roli v Bressonově poetickém filmu NĚŽNÁ (Une femme douce, 1969) na motivy povídky F. M. Dostojevského. Film je dodnes vysoce ceněn především odborníky a tento úspěch také zvedl vlnu zájmu o novou a neokoukanou hereckou tvář, načež v následujících letech dostala Dominique Sanda velké příležitosti především v Itálii, tehdy si také sama vybrala umělecký pseudonym Sanda. Hned v dalším roce si zahrála velkou roli ve filmu ZAHRADA FINZI-CONTINIŮ (Il giardino dei Finzi-Contini, 1970) nebo ve významné adaptaci románu Alberta Moravii KONFOMISTA (Il conformista, 1970). O vysoké umělecké hodnotě těchto filmů svědčí jména režisérů, kteří je realizovali – Vittorio De Sica a Bernardo Bertolucci.

Dominique Sanda pracovala také v Německu, následně se vrátila do Francie a ztvárnila jednu z hlavních rolí v kriminálním thrilleru BEZ MOTIVU (Sans mobile apparent, 1971). Z jejích dalších filmů natočených v Itálii stojí za zmínku melancholický titul ze závěru tvorby Luigi Viscontiho RODINNÝ PORTRÉT (Gruppo di famiglia in un interno, 1974). Z následujících titulů italské provenience s účastí Dominique Sanda vyniká film DĚDICTVÍ FERRAMONTIŮ (1976) slavného režiséra Maura Bologniniho. Za svůj strhující herecký výkon v tomto dramatu byla Sanda oceněna jako nejlepší herečka na filmovém festivalu v Cannes. Po několika filmech natočených v USA (pracovala například s Paulem Newmanem nebo Charlesem Bronsonem) na ni čekala další hlavní role ve francouzském dramatu SLADKÁ CESTA (Le voyage en douce, 1980), které bylo nominováno na Zlatého medvěda na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.

Ani v osmdesátých letech zájem o Dominique Sanda neopadal, výrazné umělecké příležitosti se jí však již vyhýbaly. Do nadprůměru spadá například muzikál JEDEN POKOJ VE MĚSTĚ (Une chambre en ville, 1982) slavného režiséra Jacquese Demyho, o několik let později si pak zahrála menší roli v dramatu k tématice choroby AIDS s názvem ZA SVITU LUNY (In una notte di chiaro di luna, 1989). Od té doby práce Dominique Sanda poměrně ochabla, s přestávkami však točí dodnes, opět v různých zemích, z jejího přesídlení do Argentiny vyplývá účast v několika argentinských filmech, účinkovala také v televizních seriálech.

Dominique Sanda žila v 70. letech s hercem Christianem Marquandem (1927-2000) a z jejich vztahu pochází syn Yann Marquand. S ním a jeho rodinou se ale herečka kvůli narušeným vztahům vůbec nestýká. Krátce a nepříliš šťastně byla provdaná za italského malíře Manuela Parda, s nímž žila v Římě. Nyní již řadu let žije v Buenos Aires v Argentině, kam se provdala (jejím manželem je filozof rumunského původu Nicolae Cutzarida). Dominique Sanda dnes říká, že hvězdné atributy herectví jako sláva, obdiv a úspěch ji jako velmi mladou zaskočily, nicméně práci s nejslavnějšími režiséry a natáčení po celém světě si užívala. Od té doby se mnohé změnilo a herečka dnes zůstává v povědomí díky filmům více než třicet let starým. Nezmizela ale úplně, a i když žije převážně v soukromí, stále občas točí a hraje také divadlo. V nedávné době například hostovala v Paříži s představením Ideální manžel od Oscara Wilda.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Saint Laurent
2013 Un beau dimanche
2007 Suster N
2001 Island of the Mapmaker's Wife, The
2000 Purpurové řeky
1999 Garage Olimpo
1995 Bible - Starý zákon: Josef (TV film)
Brennendes Herz
1994 Nobody's Children (TV film)
Zelený Jindřich
1993 Albert Savarus (TV film)
Der Fall Lucona
Rosenemil
1992 Cesta
1991 Ils n'avaient pas rendez-vous (TV film)
1990 Dotknout se hvězdy (TV film)
Nebudu vám už na obtíž
Vlak do Petrohradu (TV film)
Yo, la peor de todas
Únos lodi Achille Lauro (TV film)
1989 Decimo clandestino, Il (TV film)
Guerriers et captives
Za svitu luny
1988 Mendiants, Les
1986 Corps et biens
1984 Le matelot 512
1983 Poussière d'empire
1982 Jeden pokoj ve městě
L'indiscrétion
1981 Ailes de la colombe, Les
1980 Bílý mys
La Naissance du jour (TV film)
Sladká cesta
1979 Loď jménem Noc
1978 La chanson de Roland
Utopia
1977 Alej zatracení
Mimo dobro a zlo
1976 Dědictví Ferramontiů
Le berceau de cristal
XX. století
1974 Rodinný portrét
Stepní vlk
1973 Mackintoshův člověk
Story of a Love Story
1971 Bez motivu
1970 Konformista
Notte dei fiori, La
Okouzlení
Zahrada Finzi-Continiů
1969 Něžná

TV seriály

1992 Dlouhá cesta Lukáše B. (TV seriál)
Warburg: A Man of Influence (TV seriál)
1991 Nejsme sami (TV seriál)

Dokumentární

1995 L'univers de Jacques Demy
Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.
1991 Naissance d'un Golem
1984 Cesta k Bressonovi
1982 Cinéma cinémas (TV seriál)
1977 Dominique Sanda ou Le rêve éveillé (TV film)
1976 Close Up
1975 Bertolucci secondo il cinema

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace