foto

Nathan Lane

  • nar. 3.2.1956 (62 let)
    Jersey City, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nathan Lane je predovšetkým významným divadelným hercom, na Broadwayi slávil úspech v hrách Noëla Cowarda - Present Laughter (nominácia na cenu Drama Desk Award), Lawrenca Edwarda Watkina - On Borrowed Time (s Georgem C. Scottem), Neila Simona - Smích v 23. poschodí, Terenca McNallyho - Love! Valour! Compassion! (ceny Drama Desk Award a Obie) a v muzikálových komediách Franka Loessera - Chlapi a ženské (Drama Desk a nominácia na cenu Tony) a Larryho Gelbarta - V Ríme na pľaci bola zábava (ceny Tony 1996 a Drama Desk Award 1996). S hrou Neila Simona - Broadway Bound obišiel celú Ameriku.

Pôsobil však aj mimo Broadway a veľmi úspešne, napríklad v hrách ako Lips Together, Teeth Apart, The Lisbon Traviata (ceny Drama Desk Award a Lucille Lortel Award), Bad Habits at the Manhattan Theatre Club, The Film Society, In A Pig's Valise, The Common Pursuit, She Stoops to Conquer at the Roundabout, Measure for Measure, Mizlansky/Zilinsky, alebo Trumbo a Butley.

Neil Simon ho obsadil do svojej hry The Odd Coule, ktorá mala premiéru 27. októbra 2005. Jeho rola Maxa Bialystocka mu vyniesla ocenenia Drama Desk, Outer Critics Circle a Tony Award v kategórii najlepší herec v muzikále. Za výkon, ktorý podal behom uvedenia tejto hry v Londýne, dostal cenu Olivier Award. Taktiež napísal scenár a zahral si v adaptácii hry The Frogs.

Mimo rad daľších ocenení získal v roku 1992 cenu Obie za dlhoročné vynikajúce výkony na mimobroadwayských scénách, kde sa predstavil napríklad v Shakespearových komédiach Sen noci svätojánskej, Pôžička za oplátku a Veselé pani z Windsdoru. Tiež dostal a skvelo sa ujal jednej z hlavných postáv v komediálnom TV seriáli One of the Boys (1982) a titulnej roli v seriáli George and Martha (1999).

Ako hosť sa objavil napríklad v seriáloch The Days and Nights of Molly Dodd, Miami Vice, Frasier (nominácia na cenu Emmy), Mad About You. Na filmovom plátne na seba po prvý krát upozornil úlohou homosexuálneho suseda hlavnej hrdinky (Michelle Pfeiffer) v prepise divadelnej hry Terenca McNallyho Frankie a Johnny.

Pred kamerou sa úspešne uplatňuje v komédiách. Postava transvestity Alberta, v americkej adaptácii divadelnej komédie Jeana Poireta - Vtáčia klietka mu v roku 1996 priniesla nomináciu na Zlatý glóbus. V roku 1997 v bláznivej komédií Hon na myš predviedol že mu to v komédiách naozaj pristane, v úlohe Ernieho Smuntza, staršieho z dvoch bratov, ktorý nedokážu ubrániť svoj zdedený majetok po nedávno zosnulom otcovi pred malou myškou. Vyskúšal si aj dramatickejšiu úlohu v životopisnej snímke Je naozaj skvelá ako Irvinga Mansfielda, manžela a manažéra spisovateľky Jacqueline Susanovej (Bette Midler).

Nathan Lane má na konte tiež dve ceny Daytime Emmy za prácu na animovaných programoch z Disneyho dielne - The Lion King's, Timon and Pumbaa a Teacher's Pet.

richard "PanFilmov" petrigac

Herecká filmografie

Filmy

2017 Angels in America Part One - Millennium Approaches (divadelní záznam)
Angels in America Part Two - Perestroika (divadelní záznam)
Sidney Hall
2016 Carrie Pilby
No Pay, Nudity
2014 The Money (TV film)
2013 Učitelka angličtiny
2012 Sněhurka
2010 Louskáček ve 3D
2009 Astro Boy
2008 Správná volba
2005 Producenti
2004 Cabbages & Queens
Lví král 3: Hakuna Matata
Miláček třídy
Rande s celebritou
2002 Austin Powers - Goldmember
Myšák Stuart Little 2
Nicholas Nickleby
2001 Laughter on the 23rd Floor (TV film)
2000 Marná lásky snaha
The Man Who Came to Dinner (TV film)
Titan A.E.
Trixie
Život hvězdy
1999 Myšák Stuart Little
Na první pohled
Nejlepší člověk
1998 Lví král 2: Simbův příběh
1997 Hon na myš
Merry Christmas, George Bailey (TV film)
Timon and Pumbaa's Wild Adventure: Live and Learn
1996 Kluci ze sousedství (TV film)
Ptačí klec
1995 Jeffrey
Wizard of Oz in Concert: Dreams Come True, The (TV film)
1994 Lví král
1993 Addamsova rodina 2
Život s Mikeym
1992 Guys and Dolls: Off the Record (TV film)
Last Mile, The (TV film)
1991 Frankie a Johnny
Řekl, řekla...
1990 Joe kontra sopka
Lemon Sisters, The
1987 Jako nepoddajný plevel
1983 Alenka v říši divů (TV film)
1981 Jacqueline Susann's Valley of the Dolls (TV film)

TV seriály

2018 Černá listina (TV seriál)
Abraham Stern (No. 100) (S05E11)
2016 American Crime Story (TV seriál)
The Verdict (S01E10)
Manna from Heaven (S01E09)
A Jury in Jail (S01E08)
další epizody (8)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Jak to jenom dělá (S07E15)
2015 The Jim Gaffigan Show (TV seriál)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Letohrádky (S06E15)
2014 Dobrá manželka (TV seriál)
A Weird Year (S05E22)
All Tapped Out (S05E18)
A Few Words (S05E14)
další epizody (4)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Svatba 2/2 (S05E24)
Svatba 1/2 (S05E23)
2013 Dobrá manželka (TV seriál)
The Decision Tree (S05E10)
The Next Week (S05E07)
The Seven Day Rule (S04E13)
další epizody (4)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Výpomoc (S05E06)
Fantomové opery (S04E14)
2012 Dobrá manželka (TV seriál)
Anatomy of a Joke (S04E07)
The Art of War (S04E06)
Waiting for the Knock (S04E05)
další epizody (7)
2011 Taková moderní rodinka (TV seriál)
Pánská jízda (S02E18)
2010 Taková moderní rodinka (TV seriál)
Zemětřesení (S02E03)
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
Studio 30 Rock (TV seriál)
Irští rváči (S01E17)
2004 Larry, kroť se (TV seriál)
Opening Night (S04E10)
2003 Charlie Lawrence (TV seriál)
2002 Sex ve městě (TV seriál)
Miluji komedie (S05E08)
2000 Učitelčin mazlíček (TV seriál)
1999 George and Martha (TV seriál)
1998 Encore! Encore! (TV seriál)
Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Starý dobrý Nathan (S06E11)
1997 One Saturday Morning (TV seriál)
1995 Timon a Pumbaa (TV seriál)
1992 Naprosto dokonalé (TV seriál)
1982 One of the Boys (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
Every Act of Life
2014 Showing Up
2013 Elaine Stritch: Shoot Me
Mel Brooks: Make a Noise (TV film)
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
2007 ShowBusiness: The Road to Broadway
Trumbo
2003 Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2002 Broadway Legends (TV film)
2001 My Favorite Broadway: The Love Songs (koncert)
Recording 'The Producers': A Musical Romp with Mel Brooks (TV film)
2000 Film-Fest DVD: Issue 4 - Hawaii
1999 Get Bruce
Intimate Portrait: Jacqueline Susann (TV film)
Saturday Night Live 25 (TV film)
1991 Coney Island (TV film)

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
The Marriage Ref (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
Comedy Central Presents: The N.Y. Friars Club Roast of Chevy Chase (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace