foto

Michael J. Anderson

  • nar. 31.10.1953 (64 let)
    Denver, Colorado, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael J. Anderson se narodil roku 1953 v Huronu v Jižní Dakotě v noci na Halloween. Kvůli genetické poruše osteogenesis imperfecta vyrůstal na invalidním vozíku. Po absolvování střední školy cestoval po Americe, zpíval a žil ve svém autě. Poté navštěvoval University of Colorado, kde studoval řadu oborů od filozofie po mikrobiologii.

Po vysoké škole začal pracovat pro Martina Marietta v NASA, kde řešil problematiku počítačových podpůrných systémů raketoplánů. Během té doby natočil dokument LITTLE MIKE, který získal stříbrnou medaili v International Film and Television Awards. Brzy poté se přestěhoval do New Yorku, kde začala jeho filmová kariéra.

Po mnoho let byl Anderson nejvíce známý mezi fanoušky režiséra Davida Lynche, který ho obsadil do seriálu TWIN PEAKS (1990) kde ztvárnil tajemnou postavu ze sna agenta Dale Coopera. S Lynchem také spolupracoval na INDUSTRIAL SYMPHONY NO.1: THE DREAM OF THE BROKENHEARTED (1990). Objevil se rovněž i v celovečerním filmu MULHOLLAND DRIVE (2001). Velké uznání a úspěch získal za roli Samsona v seriálu CARNIVALE (2003) z produkce HBO.

Miloslav "Ergon" Zaoral

Herecká filmografie

Filmy

2014 Twin Peaks: The Missing Pieces
2004 Big Time
2003 Ďáblíci
Sticky Fingers
2001 Mulholland Drive
Zimní pohádka (TV film)
2000 This Is How the World Ends (TV film)
1999 Minimum Wage
1997 Bojovníci
Club Vampire
1996 Zabiják
1995 Ženy za mřížemi
1994 Murder Too Sweet
1993 Noční past
1992 Fool's Fire (TV film)
Twin Peaks
1991 Oživlá panenka
1990 Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted (TV film)
Městečko Twin Peaks (TV film)
Whatever Happened to Mason Reese
1989 No Such Thing As Gravity
Suffering Bastards
1987 Velká země malých
1983 Buddies

TV seriály

2010 Odložené případy (TV seriál)
Proměna (S07E14)
2005 Carnivale (TV seriál)
New Canaan (S02E12)
Před New Canaanem (S02E11)
Cheyenne (S02E10)
další epizody (12)
2003 Carnivale (TV seriál)
A toho dne... (S01E12)
Den smrti (S01E11)
Stržen hněvem (S01E10)
další epizody (12)
2001 Black Scorpion (TV seriál)
1999 Phantom Eye, The (TV seriál)
1997 Port Charles (TV seriál)
1995 Akta X (TV seriál)
Humbug (S02E20)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Klamné představy (S01E15)
1991 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Beyond Life And Death (S02E22)
The Condemned Woman (S02E16)
1990 Městečko Twin Peaks (TV seriál) - herec, a.z.
Arbitrary Law (S02E09) - a.z.
Zen - or the Art of Killer-Catching (S01E03)

Dokumentární

1996 Screwed
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace