foto

Catherine Allégret

  • nar. 16.4.1946 (74 let)
    Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine, Francie

Biografie

Cesta francouzské herečky Catherine Allégret na uměleckou dráhu byla prakticky automatická, protože se narodila do filmařského prostředí. Její otec Yves Allégret (1907-1987) byl významným režisérem, matkou byla jedna z největších hvězd francouzské poválečné kinematografie Simone Signoret (1918-1985). Rodiče se však rozvedli již v roce 1949, kdy Catherine byly tři roky. Vyrůstala pak s matkou a jejím druhým manželem, neméně slavným hercem a zpěvákem Yvesem Montandem (1921-1991). Rodinný portrét doplňme ještě o jméno Catherinina strýce, jímž byl režisér Marc Allégret (1900-1973).

Sotva dosáhla Catherine Allégret osmnácti let, začala hrát současně ve filmu i v divadle. V roce 1965 stála poprvé na jevišti divadla Théâtre de l΄Atelier v Pirandellově hře Dnes večer improvizujeme, ve stejné době odehrála první (zatím bezejmennou) roli v mezinárodně obsazeném filmu Petera Ustinova LADY L (1965). Ještě v témže roce pak dostala velkou příležitost v kriminálce ZLOČIN V EXPRESU (Compartiment tueurs, 1965), kde s ní hrála matka Simone Signoret i nevlastní otec Yves Montand. Kromě dalších rolí v divadle se pak objevila například ve filmu ČAS ŽÍT (Le temps de vivre, 1968) po boku hvězdné Mariny Vlady.

Na počátku sedmdesátých let hrála Catherine Allégret dvě menší role ve filmech slavného Claude Leloucha, za zmínku ale stojí její part v POSLEDNÍM TANGU V PAŘÍŽI (Ultimo tango a Parigi, 1972), znovu se svou matkou Simone Signoret pak hrála v dramatu SPÁLENÉ STODOLY (Les granges brulees, 1975), několika vedlejšími rolemi doplnila filmy různých žánrů v hlavních rolích například s Pierre Richardem, Annie Girardot nebo Romy Schneider.

Během osmdesátých let se Catherine Allégret znovu příležitostně vracela k divadlu, hrála například na scéně Petit Montparnasse, později ji bylo možno vidět v Brechtově Matce Kuráži v Théâtre de l′Ouest Parisien. Zviditelnila ji také televizie a ve většině dílů seriálu NAVARRO (1989-2006) hrála Ginou, majitelku restaurace, v níž se scházeli kriminalisté. V životopisném snímku EDITH PIAF (2006) se objevila v postavě Louise, zatím naposledy hrála ve válečném dramatu ZÁTAH (La rafle, 2010).

Catherine Allégret byla provdaná, jejím manželem byl od roku 1969 herec Jean-Pierre Castaldi (*1944). Od roku 1974 žili odděleně, ale rozvedli se až v roce 1977. Jejich syn Benjamin Castaldi (*1970) je televizním moderátorem a také příležitostným hercem. Catherine Allégret se v 90. letech prosadila také jako spisovatelka, vydala mimo jiné vzpomínkovou knihu Les souvenirs et les regrets aussi (1994).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2019 Cache-Cash
2010 Fatal
Odsun
2007 Edith Piaf
Tajný ctitel (TV film)
2004 Vdavky, sňatky, svazky
1997 Bob Million (TV film)
1992 Tři dny se soudcem (TV film)
1990 Mister Frost
1989 Orchestre rouge, L'
1986 Nazi Hunter: The Beate Klarsfeld Story (TV film)
1985 Naléhavý případ
1983 Jeu de quilles (TV film)
La caravane (TV film)
Le Braconnier de Dieu
1982 Josepha
Jupiter 81 (TV film)
1981 Au Bon Beurre (TV film)
Chanel Solitaire
Serment d'Heidelberg, Le (TV film)
Černý talár pro vraha
1979 Světlo ženy
1976 Mords pas, on t'aime
S láskou k vlasti nejdál dojdeš
1975 Náhradník
1974 Le hasard et la violence
Paul and Michelle
Vincent, François, Paul a ti druzí...
1973 Spálené stodoly
Volets clos, Les
1972 Beau masque
Dobrodružství je dobrodružství
Poslední tango v Paříži
Sex-shop
1971 Papa, les petits bateaux
Smic, Smac, Smoc
Tohle se stává jen druhým
Un enfant dans la ville (TV film)
1970 Champignon, Le
Élise ou la vraie vie
1969 Temps de vivre, Le
Tout peut arriver
1968 Jako blázen
1966 Carré de dames pour un as
1965 Lady L
Zločin v expresu

TV seriály

2019 Demain nous appartient (TV seriál)
Episode 98 (S03E98)
Episode 96 (S03E96)
Episode 95 (S03E95)
další epizody (33)
Nina (TV seriál)
L'Éternel retour (S05E08)
2018 Demain nous appartient (TV seriál)
Episode 25 (S02E25)
Episode 22 (S02E22)
Episode 200 (S02E200)
další epizody (22)
2017 Demain nous appartient (TV seriál)
Episode 246 (S01E246)
Episode 245 (S01E245)
Episode 244 (S01E244)
další epizody (27)
2015 Capitaine Marleau (TV seriál)
En trompe-l'oeil (S01E05)
2013 Pátrací oddělení (TV seriál)
La Mort en héritage (S07E04)
2010 Co se stalo s Maud? (TV seriál)
1989 Navarro (TV seriál)
1988 Amies de Miami, Les (TV seriál)
1986 Petit docteur, Le (TV seriál)
1983 Quelques hommes de bonne volonté (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Jack (TV seriál)
1969 Café du square (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2016 Yves Montand, l'ombre au tableau (TV film)
2008 Byl jednou jeden film: Poslední tango v Paříži (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)

Host

TV pořady

2012 La parenthèse inattendue (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1988 Questions pour un champion (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky