foto

Samantha Mathis

  • nar. 12.5.1970 (48 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato plavovlasá herečka se narodila 12. května 1970 v Brooklynu, ve státě New York. Její matkou byla herečka Bibi Besch, už od mala tedy měla předpoklady se v této branži uchytit. Její rodiče se rozvedli, když byly Samanthě 2 roky a v pěti letech se i s matkou přestěhovala do Los Angeles. Jak už to bývá, matka ji vždy od herectví odrazovala, ale díky tomu, že se od ranných letech pochybovala po natáčeních, divadlech a hereckých kurzech, Samantha věděla, že herectví je právě to, co by v životě chtěla dělat.

První šanci dostala jako šestiletá v reklamě na dětské výrobky společně se svou matkou. Obě poté spolu v točení reklam pokračovaly. Větší herecké příležitosti se jí ale dostalo až v seriálu AARON'S WAY, který ale brzy skončil. Samanthu poté zakrátko obsadili do filmu FORBIDDEN SUN. Během příštích dvou let se objevila v několik dalších TV rolích. Velký průlom pro ni nastal až s filmem PUMP UP THE VOLUME, kde ztvárnila Noru Diniro, středoškolskou básnířku, která je ohromená postavou Christiana Slatera, přes den nickou, přes noc anonymní hvězdou rádia. Oba ve své filmové roli pokračovali i v soukromí.

V roce 1992 si zahrála ve filmu Nory Ephron THIS IS MY LIFE dívku bez přátel, nezajímající se o svůj vzhled. Další role přišla s filmem SUPER MARIO BROS, který se sice stal hitem, pro Samanthu ale byl noční můrou. Poté ve snímku THE THING CALLED LOVE dostala svou první hlavní roli. Díky filmu o začínajících country zpěvácích dostala nejen šanci ukázat své hudební nadání, ale také poznat svého budoucího přítele Rivera Phoenixe. Pár měsíců po vydání filmu, jež byl jedněmi zatracován a druhými vychvalován, přišla rána v podobě předčasné Riverovy smrti, které byla sama svědkem. Aby unikla vší publicitě s tím spojené, odjela do Londýna natáčet film JACK AND SARAH. Rok na to přišel do kin film LITTLE WOMEN a poté THE AMERICAN PRESIDENT, kde měla možnost zahrát si po boku Michaela Douglase. V roce 1996 se při natáčení BROKEN ARROW sešla znovu s Christianem Slaterem. Když její matka krátce na to zemřela na rakovinu, Samantha se rozhodla, že si už od filmu potřebuje na nějakou dobu odpočinout.

Viditelnější role ji následně potkala ve vychvalovaném filmu AMERICAN PSYCHO a televizním zpracování artušovského příběhu THE MISTS OF AVALON. Roku 2004 se při natáčení THE PUNISHER znovu setkala s Johnem Travoltou, kterého znala už z filmu Broken Arrow. V posledních letech ji můžete často zahlednout v epizodách seriálů jako LAW & ORDER , HOUSE nebo LOST, či mnohých TV filmech. Tento rok ji můžete vidět ve filmu THE CHAOS THEORY. Na rok 2009 připravuje hororový film THE NEW DAUGHTER, kde si zahraje spolu s Kevinem Costnerem. Její kariéra jak se zdá, chytá nový dech.

Aneta "Ant" Sedláková

Herecká filmografie

Filmy

2018 You Can Choose Your Family
2017 Ray Meets Helen
2016 Americká idyla
2014 Affluenza
Line of Sight (TV film)
2012 Atlasova vzpoura: 2. část
Camilla Dickinson
2011 Gangster Caine
2010 Lebanon, Pennsylvania
Order of Chaos
Pohřben zaživa
Unanswered Prayers (TV film)
2009 Nová dcera
2007 Oprah Winfrey Presents: Mitch Albom's For One More Day (TV film)
Stranger's Heart, A (TV film)
2006 Rozhřešení (TV film)
Věřte mi
Čistá barva
2005 Mezi otci a syny (TV film)
Pohnutí
2004 Kat
Prokletí Salemu (TV film)
2002 Collected Stories (TV film)
2001 Mlhy Avalonu (TV film)
2000 Americké psycho
Attraction
Malá mořská víla (TV film)
Opičí čára
1999 Blázinec (TV film)
Krutá říše (TV film)
1998 Sladká Jane
Waiting for Woody
1996 Museum of Love
Operace: Zlomený šíp
1995 Americký prezident
Co si ušít do výbavy
Jack a Sarah
1994 Malé ženy
1993 Chytlavá šance
Super Mario Bros.
Věc zvaná láska
1992 FernGully: Poslední deštný prales
To je můj život
1990 Extreme Close-Up (TV film)
Pohřbena zaživa (TV film)
To My Daughter (TV film)
Zesil to!
1989 American Nuclear (TV film)
Forbidden Sun
Stalo se v Cold Sassy (TV film)
1988 Aaron's Way: The Harvest (TV film)

TV seriály

2016 Agresivní virus (TV seriál)
Teď, nebo nikdy (S03E09)
Bitva o Central Park (S03E06)
Šílenství (S03E05)
další epizody (5)
2015 Agresivní virus (TV seriál)
Occido Lumen (S02E12)
Vrah (S02E10)
Bitva o Red Hook (S02E09)
další epizody (8)
2014 Dobrá manželka (TV seriál)
The Line (S06E01)
2013 Pod kupolí (TV seriál)
Opona (S01E13)
Narušené kruhy (S01E07)
Žízeň (S01E06)
další epizody (7)
2011 Larry, kroť se (TV seriál)
The Hero (S08E06)
2007 Ztraceni (TV seriál)
Muž za oponou (S03E20)
2006 Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (TV seriál)
Dr. House (TV seriál)
Zlaté ruce (S02E15)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Zachránit si tvář (S05E08)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Kontrola (S05E09)
2001 First Years (TV seriál)
1999 Krutá říše (TV seriál)
1988 Aaron's Way (TV seriál)
Knightwatch (TV seriál)

Dokumentární

2006 Secret World of Superfans, The
2004 Inside 'Harsh Realm'
2002 Searching for Debra Winger

TV pořady

2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace