foto

Pernell Roberts

  • nar. 18.5.1928
    Waycross, Georgia, USA
  • zem. 24.1.2010 (81 let)
    Malibu, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento americký herec se narodil 18. května 1928 v americkém městě Waycross v Georgii. Celým jménem se jmenoval Pernell Elvin Roberts jr. Navštěvoval technickou univerzitu v Marylandu. Než se stal hercem, živil se jako řezník, lesní strážce a pracovník na železnici. Jeho otec Pernell Elvin Roberts sr. byl obchodník a jeho matka Betty Myrtle Morgan byla v domácnosti. Herectví se věnoval od padesátých let. Nejvíce na sebe upozornil rolí nejstaršího syna Adama ve slavném westernovém seriálu BONANZA. Tato postava z něho udělala velkou televizní hvězdu. Před rolí v seriálu BONANZA hrál hlavně menší role.

Na vrcholu své popularity začal být nespokojený s práci scénáristů a režisérů seriálu BONANZA. Proto se rozhodl ze seriálu odejít. To bylo v letech 1964 až 1965. Seriál pokračoval úspěšně i bez něho, ale jeho odchodem byl seriál navždy poznamenán. Pokusil se také o hudební kariéru. Vyšlo mu album folkových písní nazvané Come all ye fair and tender ladies. Také si zahrál v několika muzikálech. K těm nejznámějším patří KRÁL A JÁ. Původně si měl zahrát Rhetta Butlera v muzikálu JIH PROTI SEVERU, ale nakonec z toho sešlo.

Až do roku 1979 nezavadil o pořádnou roli. Tou se stala postava doktora Trappera Johna ve stejnojmenném seriálu TRAPPER JOHN M.D. Seriál získal několik cen Emmy a natáčel se až do roku 1986. Tuto postavu si již v letech 1972 až 1975 zahrál herec Wayne Rogers v úspěšném americkém seriálu M.A.S.H. V letech 1982 až 1990 byl tiskovým mluvčím ve společnosti Ecotrin Tablets.

Pernell Roberts byl velice zásadovým člověkem. Nenáviděl rasismus a diskriminaci. Velmi si chránil své soukromí. Měl slabost pro bojová umění. Hrál rád golf, tenis, plaval, běhal, měl rád literaturu, rád vařil. K jeho dobrým přátelům patřili herci Peter Graves, Robert Vaughn, Raymond Burr nebo Henry Darrow. Byl třikrát ženatý. Se svojí první ženou Verou Mowry, která byla profesorkou na washingtonské univerzitě, s níž byl ženatý v letech 1951 až 1959 měl jednoho syna. Jmenoval se Jonathan Christopher. V roce 1989 jeho syn zemřel při motocyklové bouračce. O rok později, v roce 1990 hostoval ve slavném kriminálním seriálu FBI: THE UNTOLD STORIES.

Ve stejném roce se rozhodl ukončit svoji hereckou kariéru. Jeho úplně poslední rolí však bylo hostování v jedné epizodě seriálu DIAGNÓZA: VRAŽDA. To bylo v roce 1997. Zde si zahrál shodou okolností stejnou postavu, kterou kdysi ztvárnil v seriálu MANNIX. V roce 2007 mu byla diagnostikována rakovina. Zemřel o tři roky později, přesněji 24. ledna 2010 ve svém domě v Malibu.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

Filmy

1990 Dárce (TV film)
Formule život
1989 Cesta kolem světa za 80 dní (TV film)
Perry Mason: Případ vraha z mužstva hvězd (TV film)
1988 Night Train to Kathmandu, The (TV film)
1987 Desperado (TV film)
1983 Hotel (TV film)
1981 Incident at Crestridge (TV film)
1980 V pravé poledne 2 (TV film)
1979 Hot Rod (TV film)
The Night Rider (TV film)
1978 Kouzelná Lassie
TV: The Fabulous Fifties (TV film) - a.z.
The Immigrants (TV film)
1977 Charlie Cobb: Nice Night for a Hanging (TV film)
1976 Most Wanted (TV film)
Paco
1975 Dead Man on the Run (TV film)
Smrtící věž (TV film)
The Lives of Jenny Dolan (TV film)
1972 Adventures of Nick Carter (TV film)
Assignment: Munich (TV film)
Bravos, The (TV film)
1971 Four Rode Out
1970 San Francisco International (TV film)
Tibetana
1969 Silent Gun, The (TV film)
1967 Carousel (TV film)
1959 Ride Lonesome
1958 Farma pod Jilmy
Ovčák

TV seriály

1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
1991 FBI: The Untold Stories (TV seriál)
1989 Mladí jezdci (TV seriál)
1983 Hotel (TV seriál)
1979 Trapper John, M.D. (TV seriál)
1978 Centennial (TV seriál)
The Paper Chase (TV seriál)
Vega$ (TV seriál)
1977 Man from Atlantis (TV seriál)
The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
Westside Medical (TV seriál)
1976 Bert D'Angelo/Superstar (TV seriál)
Captains and the Kings (TV seriál)
Feather and Father Gang, The (TV seriál)
Jigsaw John (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
The Quest (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
Bronk (TV seriál)
Ellery Queen (TV seriál)
Medical Story (TV seriál)
Switch (TV seriál)
1974 Nakia (TV seriál)
Police Woman (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
The Six Million Dollar Man (TV seriál)
1973 Barnaby Jones (TV seriál)
Hawkins (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
The Wide World of Mystery (TV seriál)
1972 Banacek (TV seriál)
The Sixth Sense (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
Cannon (TV seriál)
Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
1970 Night Gallery (TV seriál)
The Odd Couple (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
The Bold Ones: The New Doctors (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
Lancer (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 CBS Playhouse (TV seriál)
Ironside (TV seriál)
Mannix (TV seriál)
1966 Mission: Impossible (TV seriál)
The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
The Detectives (TV seriál)
1958 77 Sunset Strip (TV seriál)
Bronco (TV seriál)
Buckskin (TV seriál)
Cimarron City (TV seriál)
Lawman (TV seriál)
Northwest Passage (TV seriál)
Shirley Temple's Storybook (TV seriál)
1957 Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Sugarfoot (TV seriál)
Tombstone Territory (TV seriál)
Trackdown (TV seriál)
Whirlybirds (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
Matinee Theatre (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)

Dokumentární

1986 Realm of the Alligator - vyp.

TV pořady

1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace