Reklama

Reklama

Nicol Williamson

Nicol Williamson

nar. 14.09.1936
Hamilton, Scotland, Velká Británie

zem. 16.12.2011 (75 let)
Amsterdam, Noord-Brabant, Nizozemsko

Biografie

Britský herec, režisér a spisovatel, narozen 14.9.1936, Hamilton, Skotsko. V Birminghamu vystudoval školu řeči a dramatického umění, následně pak i herectví. V roce 1962 se stal členem Royal Shakespeare Company. Svůj první velký úspěch zaznamenal ve filmu Johna Osborne INADMISSIBLE EVIDENCE. John Osborne ho za jeho skvělý výkon nazval největším hercem po Marlonu Brandovi. Jeho vyjímečný herecký talent ho zařadil k významné herecké generaci 60. a 70. let., k níž patří takové osobnosti, jako např. Albert Finney, John Gielgud, Richard Burton. Byl nepřekonatelný v mnoha významných rolích, byl jedním z "velkých " Hamletů minulého století.

Ve filmu Johna Boormana EXCALIBUR ztvárnil roli Merlina. Proti sobě zde měl v roli Morgany herečku Helen Mirrenovou, s níž měl vztah plný nepřátelského napětí. Oba nejdříve tyto role, kvůli vzájemným antipatiím odmítali, John Boorman je však i přes jejich protesty záměrně obsadit chtěl. Jeho záměr se skvěle podařil a naplnil ve filmu atmosféru mezi Merlinem a Morganou skutečnou nenávistí. Jeho Merlin stále žije jako jeden z nejzábavnějších výkonů, který kdy film vůbec zachytil.

Charismatický Nicol Williamson je naprosto nepřehlédnutelná herecká osobnost, která na diváka působí svým magnetismem a hvězdnou silou. Svým podmanivým hlasem a výrazem tváře si člověka k sobě snadno připoutá. Byl však dobře znám i svými záchvaty vzteku. Je překvapivé, že nikdy nezískal za žádnou ze svých rolí nominaci na Oskara. Patřil k oněm geniálním umělcům, pro něž se stal tento dar jejich prokletím.

"Pokud dokážete ženu rozesmát, můžete si s ní dělat cokoliv", moudrá rada zkušeného muže. S tímhle jeho výrokem musí souhlasit i každá žena.

Defleppcat

Herec

Host

Pořady
1969

The David Frost Show

Reklama

Reklama