foto

John Ritter

  • nar. 17.9.1948
    Burbank, California, USA
  • zem. 11.9.2003 (54 let)
    Burbank, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec a komik John Ritter se narodil 17. září 1948 v Burbanku (Kalifornie) jako Jonathan Southworth Ritter do umělecké rodiny. Jeho matka byla herečka Dorothy Fay a otec legendární countryový zpěvák Tex Ritter. Středoškolské vzdělání získal na Hollywood High School a poté začal studovat na Univerzitě jižní Kalifornie obor psychologie a architektura, ale nakonec graduoval v oboru dramatické umění, když po dvou letech změnil zaměření a připojil se do dramatické třídy pod vedením herečky Niny Foch. První herecké zkušenosti získal účinkováním v několika seriálech, jako například "THE WALTONS", nebo "M*A*S*H". Svou hereckou kariéru založil převážně na televizní tvorbě, kde se jeho hlavní doménou staly především seriály. Největší úspěch a popularitu mu vynesla role Jacka Trippera v sitcomu "THREE'S COMPANY". Tato role mu vynesla Zlatý Glóbus i cenu Emmy. Z celé řady dalších rolí v seriálech je u nás známá například postava doktora Madisona ze seriálu "ALLY MCBEALOVÁ", která mu vynesla nominaci na cenu Emmy.

Na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1971 ve dvou snímcích THE BAREFOOT EXECUTIVE a SCANDALOUS JOHN. Následovaly THE OTHER (Ten druhý) a THE STONE KILLER. První větší role přišla v roce 1976 ve snímku NICKELODEON (Bijásek). O dva roky později si zahrál se svou blízkou přítelkyní Jenny Sullivan ve snímku BREAKFAST IN BED a o rok později uplatnil svůj komediální talent v komedii AMERICATHON, kde si zahrál hlavní roli. V dalších letech se převážně na filmovém plátně uplatňoval v komediích, jako THEY ALL LAUGHER (A všichni se smáli), REAL MEN (Opravdoví muži), nebo PROBLEM CHILD (Ten kluk je postrach) a PROBLEM CHILD 2 (Ten kluk je postrach 2). Mimo komedie si zahrál například v dramatu Billy Bob Thorntona SLING BLADE - SMRTÍCÍ BUMERANG. Společně s Billy Bob Thorntonem si zahráli ještě v komedii Terryho Zwigoffa BAD SANTA (Santa je úchyl!), která se stala zároveň posledním představením Johna Rittera na filmovém plátně. Snímek mu byl věnován.

John Ritter byl dvakrát ženatý. Jeho první manželkou byla v letech 1977 - 1996 herečka Nancy Morgan se kterou měl tři děti, Jasona (nar. 1980), Carly (nar. 1982) a Tyler (nar. 1984). Jeho druhou ženou byla od roku 1999 herečka Amy Yasbeck, ale již rok před svatbou se jim narodila dcera Stella. V září roku 2003 při natáčení televizního sitcomu "8 SIMPLE RULES" John Ritter zkolaboval a i přes rychlý převoz do blízké nemocnice Providence Saint Joseph Medical Center zemřel na následky vrozené srdeční vady. Shodou okolností se ve stejné nemocnici i narodil. O necelé dva měsíce ho přežila jeho matka Dorothy Fay, která zemřela 5. listopadu téhož roku v úctyhodném věku 88 let. John Ritter je pochován ve Forest Lawn, Hollywood Hills Cemetery v Los Angeles. Za svůj přínos a úspěch v televizní tvorbě získal v roce 1983 svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy, hned vedle hvězdy svého otce Texe Rittera.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2006 Stanley's Dinosaur Round-Up
2004 Cliffordovo neobyčejné dobrodružství
2003 Manhood
Santa je úchyl!
2002 Man of the Year
The Honeymooners 50th Anniversary Celebration (TV film)
2001 Nuncrackers
2000 Cucák
Děsný výlet
Dům v kraji hrůzy
Lost in the Pershing Point Hotel
Panika
1999 Muž zázraků (TV film)
Příslib smrti (TV film)
Sesláno z nebe (TV film)
1998 Chuckyho nevěsta
I Woke Up Early the Day I Died
Montana
Seznam mrtvých (TV film)
Stín pochybnosti
Životní příležitost (TV film)
1997 A Gun, a Car, a Blonde
Boj za spravedlnost (TV film)
Dead Man's Gun (TV film)
Hacks
World's Greatest Magic 4, The (TV film)
Zkurvená nuda
Ztráta důvěry (TV film)
1996 For Hope (TV film)
Největší světová kouzla 3 (TV film)
Smrtící bumerang
Unforgivable (TV film)
Žoldák (TV film)
1995 Gramps (TV film)
Zlatá klec (TV film)
1994 Všude dobře, doma nejlíp
1993 Danielle Steel: Buď otcem mého dítěte (TV film)
The Only Way Out (TV film)
1992 Fraška
Ďábelská frekvence
1991 Real Story of O Christmas Tree, The
Summer My Father Grew Up, The (TV film)
Ten kluk je postrach 2
1990 Dreamer of Oz, The (TV film)
Ten kluk je postrach
To (TV film)
1989 My Brother's Wife (TV film)
S ženami pod kůží
1988 Nejstarší řemeslo (TV film)
1987 It's Howdy Doody Time (TV film)
Last Fling, The (TV film)
Opravdoví muži
Prison for Children (TV film)
1986 Smoky Mountain Christmas, A (TV film)
Unnatural Causes (TV film)
1985 Tak si jdi (TV film)
1984 Donald Duck's 50th Birthday (TV film)
Miluj souseda svého (TV film)
1983 Sunset Limousine (TV film)
1982 Fantastic Miss Piggy Show, The (TV film)
Flight of Dragons, The
Pray TV (TV film)
Veselé námluvy (TV film)
1981 A všichni se smáli
1980 Comeback Kid, The (TV film)
Hero at Large
Herschel drtí faraony
1979 Americathon
1978 How to Survive the 70s and Maybe Even Bump Into Happiness (TV film)
Leave Yesterday Behind (TV film)
Ringo (TV film)
1977 Breakfast in Bed
1976 Bijásek
1975 Night That Panicked America, The (TV film)
1973 Sicilské nešpory
1972 Evil Roy Slade (TV film)
Ten druhý
1971 Chlupatý poradce
Scandalous John
1968 Crazy World, Crazy People (TV film)

TV seriály

2002 8 Simple Rules... for Dating My Teenage Daughter (TV seriál)
Breaking News (TV seriál)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj šťastný den (S02E09)
Můj taťka (S01E19)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Monogamy (S03E11)
2001 The Ellen Show (TV seriál)
2000 Tesák - velký červený (TV seriál)
Tucker (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Simon Sez (S06E16)
1999 Batman budoucnosti (TV seriál)
Rodinné právo (TV seriál)
1998 Felicity (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Příběh lásky (S02E05)
Večírek (S02E04)
1997 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Ted (S02E11)
Over the Top (TV seriál)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
1995 NewsRadio (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
1993 Dave's World (TV seriál)
1992 Hearts Afire (TV seriál)
Rybí policie (TV seriál)
1990 Křídla (TV seriál)
1989 Anything But Love (TV seriál)
1987 Hooperman (TV seriál)
1986 Life with Lucy (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)
Three's a Crowd (TV seriál)
1979 Associates, The (TV seriál)
The Ropers (TV seriál)
1978 B.J. and the Bear (TV seriál)
1977 Get Rich Quick (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Three's Company (TV seriál)
1975 Bob Crane Show, The (TV seriál)
Phyllis (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
1974 Movin' On (TV seriál)
Petrocelli (TV seriál)
Rhoda (TV seriál)
1973 Barnaby Jones (TV seriál)
Kojak (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Dostaňte mě odtud (S02E13)
1972 The Rookies (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
The Waltons (TV seriál)
1970 Dan August (TV seriál)
Mary Tyler Moore (TV seriál)
1969 Medical Center (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1955 Captain Kangaroo (TV seriál)

Dokumentární

2003 Time Machine: When Cowboys Were King (TV film)
2002 'Buffy': Season 2 Overview
Suzanne Somers: The E! True Hollywood Story (TV film)
TVography: Suzanne Somers - Mastering Success (TV film)
The Power of Play (TV film)
2001 Dorothy Stratten: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 Intimate Portrait: Joanna Kerns (TV film)
Intimate Portrait: Rue McClanahan (TV film)
The 70s: The Decade That Changed Television (TV film)
1998 Celebrity Profile: Jamie Lee Curtis (TV film)
This Is My Father
Three's Company: The E! True Hollywood Story (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Bob Hope: Happy 91st Birthday, Bob (TV film)
1992 Making of 'High Noon', The
1990 Help Save Planet Earth (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1984 Strong Kids, Safe Kids
1978 General Electric's All-Star Anniversary (TV film)
Salute to American Imagination, A (TV film)

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
Teen Choice Awards 2003, The (TV pořad)
The 30th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Walt Disney World Christmas Day Parade (TV pořad)
2001 Show Wayna Bradyho (TV pořad)
The 28th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2000 I've Got a Secret (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
Harry Anderson: The Tricks of His Trade (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 First Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Larry Sanders Show (TV pořad)
1991 KTLA Morning News (TV pořad)
1989 Disney-MGM Studios Theme Park Grand Opening, The (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
Joy of Natural Childbirth (TV pořad)
1984 Pryor's Place (TV pořad)
Sunday Night Live (TV pořad)
The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 Omnibus (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 Goldie Hawn Special, The (TV pořad)
The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Jim Nabors Show (TV pořad)
1976 Family Feud (TV pořad)
The Alan Hamel Show (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1974 Tattletales (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1969 Hee Haw (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace