foto

Aimé Clariond

  • nar. 10.4.1894
    Périgueux, Dordogne, Francie
  • zem. 1.1.1960 (65 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Aimé Clariond (celým jménem Aimé Marius Clariond) patřil dlouhodobě k významným osobnostem nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française. Narodil se ve městě Périgueux v jižní Francii, ale nevyrůstal zde, protože pocházel z herecké rodiny a oba jeho rodiče působili u kočovných divadelních společností. Díky tomu Aimé již jako dvouleté dítě stál na jevišti a hrál v představení Hrbáč. Cestu k herectví měl tedy celkem logicky danou, chtěl ale získat i odborné vzdělání. To se mu však nepodařilo – celkem třikrát neuspěl u zkoušek na pařížskou konzervatoř.

Nakonec se k divadlu ale dostal a v roce 1921 byl angažován do tehdy populárního divadla Odeon v Paříži, kde se brzy uplatnil jako herec schopný realistického projevu a především příkladné mluvy. Účinkoval převážně ve francouzském moderním repertoáru a brzy se zařadil mezi přední osobnosti Odeonu. S filmem se poprvé potkal až po nástupu zvuku, hned byl ale obsazen do jedné z hlavních rolí – debutoval jako Ivan Karamazov ve filmu BRATŘI KARAMAZOVI (Les freres Karamazoff, 1931).

Četnější spolupráci s filmovými tvůrci navázal až v polovině třicátých let, v roce 1936 navíc změnil divadelní angažmá a nastoupil na nejprestižnější scénu ve Francii – Comédie Française. Divadlo ostatně vždy upřednostňoval před filmem a znovu účinkoval především ve francouzském repertoáru, kromě moderních autorů to ale nyní byla již i klasika (Lakomec, Škola žen, Cyrano z Bergeracu), jen výjimečně hrál i ve světovém dramatu (Večer tříkrálový). Kromě Comédie Française hostoval i na jiných scénách.

Přestože Aimé Clariond vždy kladl divadlo na první místo, od počátku třicátých let do své smrti natočil přes osmdesát filmů. Výčet jeho filmových rolí je do značné míry přehlídkou skutečných osobností francouzských dějin, k nimž byl předurčen přísně aristokratickými rysy ve tváři. Pokud nešlo o historické osobnosti, vesměs se jednalo o muže z vyšších společenských kruhů. Z typů hraných postav je nasnadě, že Clariond hrál převážně v historických filmech nebo dramatech, případně v adaptacích literárních a divadelních předloh – například film ZLOČIN A TREST (Le crime et chatiment, 1935). Z rolí skutečných historických osobností připomeňme například policejního ministra Fouchého ve filmu MADAME SANS-GENE (1941) nebo Napoleonova bratra Josefa Bonaparta v životopisném snímku PODIVNÉ OSUDY DESIRÉE CLARY (Le destin fabuleux de Desirée Clary, 1942). Jen zřídka bylo možno Clarionda vidět v komediích (PAŘÍŽ – NEW YORK, Paris – New York, 1940).

V průběhu okupace dospěl Aimé Clariond ke svým vrcholům v Comédie Française a zaujal především svými kreacemi v shakespearovském repertoáru (Othello, Antonius a Kleopatra). Doba druhé světové války pro něj znamenala zároveň i největší vytížení ve filmu a například v roce 1943 natočil deset filmů. Právě z tohoto roku pochází dodnes ceněný filmový přepis románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1943), kde hrál jednu z hlavních rolí de Villeforta. Z další řady skutečných historických osobností stojí za zmínku kardinál Richelieu ve filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947), který jako první francouzský snímek získal Oscara.

V padesátých letech nadále rozšiřoval svou filmografii o historické tituly, hrál například v několika výpravných filmech slavného režiséra Sachi Guitryho jako byly NAPOLEON (Napoléon, 1955) nebo MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1956), bylo jej ale možno vidět i v příbězích ze současnosti, vesměs s kriminální zápletkou, dvakrát hrál s Jeanem Gabinem (ČAS VRAHŮ – Voici les temps des assassins, 1956). V této době již ale začal omezovat práci v divadle, naposledy hrál v Hugových Bídnících, kteří měli premiéru v roce 1957. Jestliže v průběhu tří dekád odehrál středně velké role v desítkách zásadních filmů francouzské kinematografie, svou kariéru zakončil nevelkou úlohou ve zcela zapomenuté komedii DĚVČE NA LÉTO (Un fille pour l'ete, 1960), která měla premiéru až po jeho smrti.

Aimé Clariond zemřel v Neuilly-sur-Seine u Paříže ve věku 65 let, prameny se ale rozcházejí v přesném datu, v tomto případě i v roce, protože zemřel na přelomu 31. prosince 1959 a 1. ledna 1960. Z jeho soukromí uveďme, že v roce 1930 se oženil s divadelní herečkou Renée Simonot (*1911). Měli spolu dceru Renée Dorléac (*1937) a koncem třicátých let se rozvedli. Renée Simonot se pak znovu provdala za herce Maurice Dorléaca, jehož jméno pak přijala i dcera z prvního manželství. Z druhého manželství Renée Simonot se pak narodily dvě slavné dcery – Françoise Dorléac (1942-1967) a Catherine Deneuve (*1943).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1960 Une fille pour l'été
1959 Délit de fuite
1958 Burziáni
Uriel (TV film)
À pied, à cheval et en sputnik
1957 Nathalie
Trois jours à vivre
À pied, à cheval et en voiture
1956 Lumières du soir, Les
Marie-Antoinette reine de France
Sainte Jeanne (TV film)
Secret de soeur Angèle, Le
Si Paris nous était conté
Voici le temps des assassins
1955 Je suis un sentimental
1954 Si Versailles m'était conté
1952 Foyer perdu
1951 Rue des Saussaies
1949 56, rue Pigalle
Danseuse de Marrakech, La
Fantômas contre Fantômas
Ferme des septs péchés, La
Ronde des heures, La
1947 Aventures de Casanova, Les
Café du cadran, Le
Monsieur Vincent
1946 Capitan, Le
Homme au chapeau rond, L'
Étrange destin
1945 Grande meute, La
J'ai dix-sept ans
Mademoiselle X
Monsieur Grégoire s'évade
1944 Vie de plaisir, La
1943 Auberge de l'abime, L'
Ceux du rivage
Chant de l'exilé, Le
Domino
Donne-moi tes yeux
Hrabě Monte Cristo
Le comte de Monte Cristo, 2ème époque: Le châtiment
Plukovník Chabert
Roquevillard, Les
Soleil de minuit, Le
Stín minulosti
Valse blanche, La
1942 Destin fabuleux de Désirée Clary, Le
Duchesse de Langeais, La
Homme qui joue avec le feu, L'
Les Affaires sont les affaires
Mam'zelle Bonaparte
Modrý šátek
Monsieur La Souris
Patricia
1941 Madame Sans-Gêne
1940 De Mayerling à Sarajevo
Paris - New York
1939 Coups de feu
Derrière la façade
Entente cordiale
1938 Kaťa, modrý démon cara Alexandra
Marseillaisa
Petit chose, Le
Révolté, Le
1936 Île des veuves, L'
1935 Lucrèce Borgia
Zkáza pevnosti Ksur
Zločin a trest
1934 Prince Jean, Le
Sans famille
1933 Belle de nuit
Mariage à responsabilité limitée
Voix sans visage, La
1932 Amoureuse aventure, L'
Occupe-toi d'Amélie
1931 Frères Karamazoff, Les

Dokumentární

1956 Cinépanorama (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace