foto

Niki Lauda

  • nar. 22.2.1949
    Vídeň, Rakousko
  • zem. 20.5.2019 (70 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

NIKI LAUDA se narodil 22.února 1949 ve Vídni. V mládí začínal závodit v minikárách a poté jezdil závody do vrchu, nějakou dobu jezdil ve formuli V. Poté si vzal v roce 1971 bankovní úvěr aby si mohl koupit místo ve stáji MARCH ve formuli 2. V roce 1972 si opět koupil místo v týmu MARCH tentokrát ve formuli 1.NIKI pocházel z bohaté rodiny proto si mohl dovolit kupovat místa. V roce 1973 přešel k týmu BRM, kde obsadil páté místo ve VC Belgie a zrodilo se překvapení, protože začal porážet stájovou jedničku CLAYE REGAZZONIHO.V roce 1974 začal závodit za stáj FERRARI a  vyhrál dva závody VC Španělska a VC Nizozemí a skončil celkově čtvrtý. V roce 1975 vyhrál tři závody v Monaku, Belgii a Švédsku a vyhrál svůj první mistrovský titul. V následujícím roce 1976 z prvních šesti závodů vyhrál čtyři ale v závodě NURBURGRINGU havaroval a monopost vzplanul a LAUDA utrpěl těžké popáleniny obličeje. Z monopostu ho vytáhli tři jezdci, kteří zastavili a pomohli mu ven i přes riziko výbuchu. Do seriálu F1 se vrátil ve VC Itálie na MONZE, kde skončil čtvrtý. Ve smolné sezóně nakonec skonči druhý pouze o jeden bod za JAMESEM HUNTEM, který byl jeho největší rival. V roce 1977 vyhrál třikrát, VC JIŽNÍ AFRIKY, VC NĚMECKA a VC NIZOZEMÍ a získal svůj druhý titul, ale po neshodách v týmu odešel v roce 1978 do stáje BRABHAM, kde jezdil s vozem BT46B, který měl na zádi velký ventilátor, se kterým vyhrál dva závody ve Švédsku a Itálii a celkově skončil čtvrtý. Na konci roku 1979 opustil formuli 1. V roce 1982 se do formule 1 nečekaně vrátil a v týmu MCLAREN  vyhrál pouze dva závody v LONG BEACH a BRANDS HATCH a celkově skončil pátý. V sezóně 1985 skončil desátý a odešel z formule 1. V roce 1992-1999 se stal poradcem ve FERRARI. NIKI LAUDA absolvoval ve formuli jedna 171 velkých cen, ve kterých 25 krát zvítězil. Získal tři mistrovské tituly v letech 1975,1977 a 1984. NIKI LAUDA patřil ve formuli 1 k nejvýraznějším závodníkům v historii. Po skončení kariéry si NIKI LAUDA založil svou leteckou společnost.

Miloš "M.B" Boubín

Herecká filmografie

Filmy

2013 Rivalové - a.z.
1987 Top Kids (TV film)
1985 Schwarz und ohne Zucker
1978 Popkorn a jahodová zmrzlina

TV seriály

1987 Heiteres Bezirksgericht (TV seriál)

Dokumentární

2019 Summa cum Lauda - der unglaubliche Weg des Niki Nationale (TV film) - a.z.
2017 Falco - Die ultimative Doku (TV film)
Ferrari 312B
The Green Hell
2015 Niki Lauda: Mein Leben am Limit (TV film) - a.z.
2014 Příběh Nikiho Laudy (TV film)
2013 Das Duell Niki Lauda gegen James Hunt (TV film) - a.z.
Hunt vs. Lauda (TV film)
Zlatý věk formule 1
2011 Zeit.geschichte (TV seriál)
2010 Aus eigener Kraft (TV film)
Udo Proksch: Out of Control
2009 Toni Sailer: Der schwarze Blitz von Kitz (TV film)
2007 Falco lebt! (TV film) - a.z.
2004 Monako - závod králů (TV film)
1998 Falco - Hoch wie nie
1997 Legenden (TV seriál)
1984 Gasoline
1983 Formule Villeneuve

Hudební videoklipy

1979 George Harrison: Faster (hudební videoklip) - a.z.

Host

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Stöckl (TV pořad)
2007 Im Zentrum (TV pořad)
Willkommen Österreich (TV pořad)
2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad)
2003 Bei Stöckl (TV pořad)
Maischberger (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1995 Lebens-Künstler (TV pořad)
1986 Die Zukunft hat Geburtstag - 100 Jahre Automobil (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
Jolly Joker (TV pořad)
1975 Sport am Montag (TV pořad)
ZiB 2 (TV pořad)