foto

Niki Lauda

  • nar. 22.2.1949
    Vídeň, Rakousko
  • zem. 20.5.2019 (70 let)
    Vídeň, Rakousko

Zajímavosti o tvůrci (32)

  • Rivalové (2013)

    - V rozhovore pre noviny Austrian Times Niki Lauda uviedol, že novinár, ktorý sa raz opýtal, ako jeho zjazvená tvár ovplyvnila jeho manželstvo, je najväčšou urážkou, ktorú musel v živote pretrpieť. (WalterIK7)

  • Rivalové (2013)

    - Daniel Brühl měl jakožto Němec při natáčení problém se zvládnutím Laudova rakouského akcentu. (Zdroj: reflex.cz) (xrubesd)

  • Rivalové (2013)

    - Trojnásobný mistr světa z let 1975, 1977 a 1984 Niki Lauda za svou kariéru vyhrál 25 závodů, 54krát stanul na stupních vítězů a 24krát začínal z pole position. První závod jeho kariéry byla GP Rakouska v roce 1971, poslední závod pak GP Austrálie v roce 1985. První vítězství zaznamenal v GP Španělska v roce 1974 a poslední v GP Nizozemí v roce 1985. (DexMASTER094)

  • Rivalové (2013)

    - Při havárii na Nürburgringu bylo Laudovo Ferrari odhozeno zpět na trať. Hned za ním jel Lungerem, který již nestačil zareagovat a narazil do Laudy. Kvůli tomuto nárazu ztratil jezdec přilbu a při hávarii zároveň prorazil palivovou nádrž, ze které šlehaly plameny o teplotě neuvěřitelných 900 °C. (DexMASTER094)

  • Rivalové (2013)

    - Niki Lauda startoval na GP Španělska, kde bylo Jamesi Huntovi dodatečně navráceno vítězství, jen 14 dní poté, co se na něj při orbě převrátil traktor a zlomil mu několik žeber na pravém boku a způsobil několik tržních ran. (dandislav1991)

  • Rivalové (2013)

    - První slovo, kterému Lauda v nemocnici po své havárii na Nürbugringu rozuměl, bylo "Fittipaldi". To mělo být vyřčeno v souvislosti s příchodem osobního lékaře Fittipaldiho, doktora Grajalese. (dandislav1991)

  • Rivalové (2013)

    - Když se James Hunt (Chris Hemsworth) snaží po velké ceně Německa napsat omluvný dopis Nikimu Laudovi (Daniel Brühl), v televizi běží autentické záběry z Laudovi nehody. (Ostrovan211)

  • Rivalové (2013)

    - Niki Lauda istý čas s Jamesom Huntom dokonca býval, keď bol v Londýne. (Black3R)

  • Rivalové (2013)

    - Niki Lauda se po jednom ze zhlédnutí filmu obrátil na Daniela Brühla a položil mu otázku: "To jsem vážně takový ko*ot?" (Chipsonator)

  • Rivalové (2013)

    - Guy Edwards, jeden ze čtyř zachránců Nikiho Laudy, byl později za svůj čin královnou vyznamenán medailí za statečnost. (Redyx1)

  • Rivalové (2013)

    - Britský automobilový závodník Sean Edwards, který ve filmu Rivalové ztvárnil v některých scénách jako dubler svého otce Guye Edwardse, který byl Laudovým (Daniel Brühl) zachráncem, rovněž uhořel v autě. 26letý Edwards zahynul na sedadle spolujezdce při nehodě na závodní dráze okruhu Queensland. Na sedadle porsche seděl jako instruktor. Stalo se tak jen pár měsíců potom, co si Edwards střihl roli ve filmové rekonstrukci skutečné scény z roku 1976, v níž stejně jako otec vytáhl na Nürburgringu z hořícího vozu Nikiho Laudu, a zachránil mu tak život. (Posheidon)

  • Rivalové (2013)

    - Chris Hemsworth (James Hunt) se narozdíl od svého filmového kolegy Daniela Brühla s Nikim Laudou nesetkal. (šerminator)

  • Rivalové (2013)

    - Přírodní okruh Nordschleife dlouhý přibližně 23 km, na kterém se konala Grand Prix Německa, byl v roce 1976 po havárii Niki Laudy zrušen. Poté byl vybudován nový, kratší a hlavně bezpečnější okruh z části bývalé Sudschleife. Na tomto novém okruhu se však Velká cena jela pouze párkrát. (Miro_CZ)

  • Rivalové (2013)

    - Spoiler: V posledním závodě ve Fuji kromě Nikiho Laudy odstoupili také piloti Larry Perkins, Carlos Pace a Emerson Fittipali, kteří také usoudili, že podmínky během závodu jsou příliš nebezpečné. (PepeCCM)

  • Rivalové (2013)

    - Daniel Brühl řekl, že s Nikim Laudom strávil mnoho zajímavých a zábavných chvil. Jako příklad uvedl hned svůj první kontakt s Nikim, kdy mu byvalý jezdec Formule 1 zavolal v šest hodin ráno s tím, že by se asi měli sejít. Hned po Danielově souhlasu ho ale Lauda upozornil, ať si raději vezme jen malé zavazadlo, kdyby si náhodou nerozuměli, ať může hned zase vypadnout. Nakonec si Brühl musel ve Vídni koupit nové oblečení, protože s Laudou strávil více času, než předpokládal. (PepeCCM)

  • Rivalové (2013)

    - Spoiler: Ve filmu na schůzce před závodem na Nordschleife chce Hunt (Chris Hemsworth) závodit a vysmívá se s kolegy Laudovi (Daniel Brühl), že je zbabělec. Ve skutečnosti patřil Hunt, stejně jako Lauda, mezi odpůrce závodu na tomto nebezpečném okruhu. (Redyx1)

  • Rivalové (2013)

    - V roce 1976 jezdil James Hunt (Chris Hemsworth) ve formuli McLaren M23 a Niki Lauda (Daniel Brühl) ve Ferrari 312T. (Skyfall)

  • Rivalové (2013)

    - Niki Lauda po svém odstoupení v Japonsku nečekal, jak závod dopadne a odjel ihned na letiště. O tom, že titul neobhájil, se dozvěděl ze sdělovacích prostředků. (Robbi)

  • Rivalové (2013)

    - Lauda měl po příchodu k BRM statut nájemního pilota. Daleko větší péči a podporu měli Beltoise a Regazzoni. Lauda do úprav nového vozu mohl začít mluvit snad až po GP Monaca 1973, po níž s ním Stanley uzavřel právoplatnou smlouvu továrního jezdce. (Robbi)

  • Rivalové (2013)

    - Daniela Brühla do role Nikiho Laudy a Alexandru Mariu Laru (Marlene Lauda) si vybral scenárista Peter Morgan. Chris Hemsworth (James Hunt)  vyhrál konkurz na základě traileru na snímek Avengers (2012). (Tomyš)

<< předchozí 1 2

Herecká filmografie

Filmy

2013 Rivalové - a.z.
1987 Top Kids (TV film)
1985 Schwarz und ohne Zucker
1978 Popkorn a jahodová zmrzlina

TV seriály

1987 Heiteres Bezirksgericht (TV seriál)

Dokumentární

2019 Summa cum Lauda - der unglaubliche Weg des Niki Nationale (TV film) - a.z.
2017 Falco - Die ultimative Doku (TV film)
Ferrari 312B
The Green Hell
2015 Niki Lauda: Mein Leben am Limit (TV film) - a.z.
2014 Příběh Nikiho Laudy (TV film)
2013 Das Duell Niki Lauda gegen James Hunt (TV film) - a.z.
Hunt vs. Lauda (TV film)
Zlatý věk formule 1
2011 Zeit.geschichte (TV seriál)
2010 Aus eigener Kraft (TV film)
Udo Proksch: Out of Control
2009 Toni Sailer: Der schwarze Blitz von Kitz (TV film)
2007 Falco lebt! (TV film) - a.z.
2004 Monako - závod králů (TV film)
1998 Falco - Hoch wie nie
1997 Legenden (TV seriál)
1984 Gasoline
1983 Formule Villeneuve

Hudební videoklipy

1979 George Harrison: Faster (hudební videoklip) - a.z.

Host

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Stöckl (TV pořad)
2007 Im Zentrum (TV pořad)
Willkommen Österreich (TV pořad)
2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad)
2003 Bei Stöckl (TV pořad)
Maischberger (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1995 Lebens-Künstler (TV pořad)
1986 Die Zukunft hat Geburtstag - 100 Jahre Automobil (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
Jolly Joker (TV pořad)
1975 Sport am Montag (TV pořad)
ZiB 2 (TV pořad)