foto

Celeste Holm

  • nar. 29.4.1917
    New York City, New York, USA
  • zem. 15.7.2012 (95 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

V reakci na vtipné poznámky na její vizáž malého děvčete: „Nenáviděla jsem to. Je to stereotyp. Hrála jsem tento typ role jen ve dvou filmech a stačilo mi to, děkuji. Nejsem to já.“

Celeste Holm se narodila v dubnu roku 1917 v americkém New Yorku. Byla jediným dítětem svých rodičů – její matka Jean se živila jako malířka, otec Theodor pracoval v pojišťovnictví. Vystudovala herectví na univerzitě v Chicagu a její broadwayský divadelní debut přišel v roce 1936 – to jí bylo 19 let. Od té doby se objevila v mnoha úspěšných divadelních hrách jako „THE WOMEN“, „OKLAHOMA!“ nebo „BLOOMER GIRL“. V roce 1946 podepsala smlouvu se společností 20th Century Fox a objevila se ve svém prvním filmu THREE LITTLE GIRLS IN BLUE. Největšího úspěchu dosáhla již ve svém třetím filmu DŽENTLEMANSKÁ DOHODA, za který v roce 1948 získala Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a také Zlatý Globus. Celeste pak byla nominovaná na Oscara ještě dvakrát, a to za role ve filmech COME TO THE STABLE z roku 1949 a o rok později za film VŠE O EVĚ.

Ale Celeste byla herečkou, která milovala především divadelní prkna, a tak opustila Hollywood, aby se vrátila jen ke dvěma muzikálům společnosti MGM v 50. letech. Byly to muzikiály NĚŽNÁ PAST z roku 1955 a o rok později Z NÓBL SPOLEČNOSTI. Kromě divadelní a filmové kariéry si Celeste zahrála také ve svém vlastním televizním seriálu s názvem HONESTLY CELESTE z roku 1954. V roce 1970 se Celeste k seriálu vrátila v roli gardedámy prezidentovy dcery v seriálu NANCY. I v dalších dvou desetiletích se objevovala na televizních obrazovkách – především v seriálech a miniseriálech. V roce 1992 byla uvedena do divadelní síně slávy.

Její soukromý život nebyl zdaleka tak úspěšný jako ten herecký – než našla Celeste toho pravého životního partnera, stihla se totiž třikrát provdat a rozvést a její čtvrté manželství skončilo smrtí jejího manžela. V roce 1936 se jejím prvním manželem stal herec, režisér a producent Ralph Nelson, se kterým má syna Theodora, který je inovátorem v oblasti informačních technologií. Manželství ale skončilo po pouhých třech letech rozvodem. Krátce po krachu prvního manželství se v lednu roku 1940 stal jejím druhým manželem Francis Emerson Harding Davies. Toto manželství zůstalo bezdětné a skončilo po pěti letech opět rozvodem. Necelý rok po druhém rozvodu – v březnu roku 1946 – se jejím třetím manželem stal A. Schuyler Dunning. Z manželství se jim narodilo syn Daniel, ale ani to vztah nezachránilo a i toto manželství skončilo po sedmi letech rozvodem. Po třetím nevydařeném manželství se Celeste do dalšího svazku příliš nehrnula, a tak se znovu – počtvrté – provdala až v březnu roku 1966, kdy se jejím manželem stal herec Wesley Addy. S ním žila spokojeně až do konce roku 1996, kdy jejich šťastné manželství ukončila jeho smrt. Jejím posledním životním partnerem se pak stal v dubnu roku 2004 o 46 let mladší operní zpěvák Frank Basile, se kterým žije doposud. V současné době je Celeste mluvčím organizace UNICEF.

„Žijeme díky podpoře svého okolí a umíráme bez ní – pomalu, smutně a zlostně.“

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2014 College Debts
2012 Driving Me Crazy
2005 Alchymie lásky
2003 True Love
1997 Dívka snů
1996 Cizinky ve vlaku (TV film)
Home of the Brave (TV film)
1995 Talking with (TV film)
1990 Polly: Comin' Home! (TV film)
1989 Christine Cromwell: Things That Go Bump in the Night (TV film)
Nora's Christmas Gift
Polly (TV film)
1987 Tři muži a nemluvně
Vražda podle předlohy (TV film)
1984 Jessie (TV film)
1983 Dívka k pronajmutí (TV film)
1982 Shady Hill Kidnapping, The (TV film)
1981 Midnight Lace (TV film)
1980 Midnight Lace (TV film)
1977 Love Boat II, The (TV film)
Tajná akta FBI
1976 American Woman: Portraits of Courage, The (TV film)
Bittersweet Love
1974 Death Cruise (TV film)
Underground Man, The (TV film)
1973 Tom Sawyer
1972 The Delphi Bureau (TV film)
1967 Cosa Nostra, Arch Enemy of the FBI (TV film)
Doctor, You've Got to Be Kidding!
1966 Meet Me in St. Louis (TV film)
1965 Cinderella (TV film)
1962 Bachelor Flat
1957 Yeomen of the Guard, The (TV film)
1956 Z nóbl společnosti
1955 Něžná past
1950 Champagne for Caesar
Vše o Evě
1949 Chicken Every Sunday
Come to the Stable
Dopis třem manželkám
Everybody Does It
1948 Klub u cesty
The Snake Pit
1947 Carnival in Costa Rica
Džentlemanská dohoda
1946 Three Little Girls in Blue

TV seriály

2002 Třetí hlídka (TV seriál)
Transformed (S03E10)
2000 Beat, The (TV seriál)
1996 Promised Land (TV seriál)
1989 Christine Cromwell (TV seriál)
1984 Jessie (TV seriál)
1983 Loving (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
1976 Captains and the Kings (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Staromódní vražda (S06E02)
1970 Nancy (TV seriál)
1965 Kilroy (TV seriál)
1959 Art Carney Special (TV seriál)
Who Pays? (TV seriál)
1956 Sneak Preview (TV seriál)
1955 Captain Kangaroo (TV seriál)
1954 Honestly, Celeste! (TV seriál)

Dokumentární

2006 50 Films to See Before You Die (TV film)
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
2002 Broadway Legends (TV film)
2000 Backstory (TV seriál)
1995 Hollywood Fashion Machine, The (TV film)
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1985 Rodgers & Hammerstein: The Sound of American Music (TV film)
1963 Marilyn - a.z.

Host

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1970 Swing Out, Sweet Land (TV pořad)
1955 $64,000 Question, The (TV pořad)
1949 Fred Waring Show, The (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace