foto

Kate Mulgrew

  • nar. 29.4.1955 (63 let)
    Dubuque, Iowa, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Katherine Kiernan Mulgrew se narodila 29. dubna 1955 do rodiny uznávané malířky Joan a úspěšného obchodníka a politika Thomase. Přišla na svět jako druhé nejstarší dítě a své dětství strávila společně se sedmi dalšími sourozenci v iowském Dubuque. Když opustila domov, aby mohla v New Yorku studovat herectví, nebylo jí ani dvacet let. Přijali ji na Konzervatoř Stelly Adlerové. Zároveň započala studia na New Yorské univerzitě, kterou ale po roce opustila, aby se mohla naplno věnovat hraní. Její první role na sebe nenechala dlouho čekat a Kate byla obsazena do role Mary Ryanové v soap opeře RYAN´S HOPE, u které vydržela dva roky.

První skutečně významná herecká příležitost přišla od ředitele programového oddělení NBC Freda Silvermana. Nabídl ji hlavní roli v seriálu KATE LOVES A MYSTERY. Zahrála si v něm manželku známého poručíka Columba a za její ztvárnění získala nominaci na Zlatý Glóbus v kategorii nejlepší dramatická herečka.

Následoval film LOVE SPELL, kde si zahrála s Richardem Burtonem. V Evropě natočila miniseriál MANONOVÉ V AMERICE, kde se jejím seriálovým partnerem stal Pierce Brosnan. Ve filmu VYHOĎ MÁTI Z VLAKU hrála společně s Danny DeVitem a Billy Crystalem. Za epizodní roli alkoholičky v seriálu MURPHY BROWN získala cenu Tracey Humanitarian.

Její životní rolí se stala postava neohroženého kapitána Kathryn Janewayové v seriálu STAR TREK: VOYAGER, který se vysílal po celých sedm sezón. Mezi všemi trekkies ji tato role učinila nesmrtelnou. Přesto se v původním obsazení počítalo s jinou herečkou, Genevieve Bujold, která natáčení vzdala po pouhých dvou dnech. Role kapitána Janewayové vynesla Kate cenu Saturn pro nejlepší televizní herečku a cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herečka v dramatickém televizním seriálu.

Od počátku své herecké kariéry se nevyhýbala ani divadelním prknům. V roce 1993 se mj. objevila na Broadway ve hře BLACK COMEDY po boku Petera MacNicola a po skončení natáčení Voyageru se k divadlu opět vrátila. Za ztvárnění Katharine Hepburn v ČAJI O PÁTÉ získala cenu Carbonell za nejlepší herečku. Ke své nejslavnější televizní postavě se po roce opět vrátila, tentokrát jako admirál Janewayová, ve STAR TREK: NEMESIS.

Se svým bývalým manželem Robertem Eganem má dva syny – Iana a Alexandra. V roce 1999 se provdala podruhé za demokrata Tima Hagana. Působí v Alzheimer´s Association, organizaci hledající lék a zabezpečující pomoc v oblasti této choroby, která Kate zasáhla i v jejím osobním životě. Její matka této nemoci v 78 letech podlehla. Vedle Kate podporují tuto významnou společnost i takové osobnosti, jako jsou Dick Van Dyke, Victor Garber nebo David Hyde Pierce.

JBLamb

Herecká filmografie

Filmy

2016 Drawing Home
2015 Half-Shell Heroes: Blast to the Past (TV film)
2014 Principle, The
2010 The Best and the Brightest
2005 Perception
2004 Star Trek: The Experience - Borg Invasion 4D
2002 Star Trek X: Nemesis
1998 Noční život - Riddlerův měsíc (TV film)
1995 Bombarďáci
1994 Všechno je dovoleno!
1993 Pro lásku a slávu (TV film)
1992 Round Numbers
1991 Danielle Steel: Táta (TV film)
Osudné přátelství (TV film)
1988 Heartbeat (TV film)
Roots: The Gift (TV film)
1987 Roses Are for the Rich (TV film)
Vyhoď máti z vlaku
1986 Carly Mills (TV film)
My Town (TV film)
1985 Remo Williams: Dobrodružství začínají
1982 A Stranger Is Watching
1980 Time for Miracles, A (TV film)
1979 Jennifer: Příběh jedné ženy (TV film)
Kate Loves a Mystery (TV film)
Tristan a Izolda
1976 American Woman: Portraits of Courage, The (TV film)

TV seriály

2019 Orange Is the New Black (TV seriál)
Episode 13 (S07E13)
Episode 12 (S07E12)
Episode 11 (S07E11)
další epizody (13)
2018 Orange Is the New Black (TV seriál)
Be Free (S06E13)
Double Trouble (S06E12)
Well This Took a Dark Turn (S06E11)
další epizody (11)
2017 Stretch Armstrong & the Flex Fighters (TV seriál)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Storm-y Weather (S05E13)
Tattoo You (S05E12)
Breaking the Fiberboard Ceiling (S05E11)
další epizody (13)
2016 Orange Is the New Black (TV seriál)
Toast Can't Never Be Bread (S04E13)
The Animals (S04E12)
People Persons (S04E11)
další epizody (12)
2015 Orange Is the New Black (TV seriál)
Trust No Bitch (S03E13)
Don't Make Me Come Back There (S03E12)
We Can Be Heroes (S03E11)
další epizody (13)
Americký táta (TV seriál)
A Star Is Reborn (S12E10)
2014 Orange Is the New Black (TV seriál)
We Have Manners. We're Polite. (S02E13)
It Was the Change (S02E12)
Take a Break from Your Values (S02E11)
další epizody (12)
2013 Orange Is the New Black (TV seriál)
Can't Fix Crazy (S01E13)
Fool Me Once (S01E12)
Tall Men with Feelings (S01E11)
další epizody (13)
Skladiště 13 (TV seriál)
Živí a mrtví (S04E11)
2012 Skladiště 13 (TV seriál)
Vnitřní zlo (S04E02)
2011 NTSF:SD:SUV (TV seriál)
Skladiště 13 (TV seriál)
Svědectví (S03E12)
Emily Lakeová (S03E11)
Stíny (S03E09)
další epizody (4)
2010 Nemocnice Mercy (TV seriál)
There Is No Room for You on My Ass (E17)
I'm Fine (E16)
I Have a Date (E14)
2009 Nemocnice Mercy (TV seriál)
Some of Us Have Been to the Desert (E09)
I'm Not That Kind of Girl (E08)
Destiny, Meet My Daughter, Veronica (E07)
další epizody (7)
2006 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Internet (S07E21)
2001 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Dohra (S07E24)
Renesanční člověk (S07E23)
Nový domov (S07E22)
další epizody (15)
2000 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Vlastní krev (S07E09)
Nightingale (S07E08)
Tělo a duše (S07E07)
další epizody (25)
1999 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Projekt Pathfinder (S06E10)
Spiknutí na Voyageru (S06E09)
Malý krok (S06E08)
další epizody (25)
1998 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Kontrapunkt (S05E10)
Třicet dní (S05E09)
Nelidské metody (S05E08)
další epizody (24)
1997 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Tělesná pouta (S04E12)
O létání (S04E11)
Náhodné myšlenky (S04E10)
další epizody (26)
1996 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Makrokosmos (S03E12)
Jih proti severu (S03E11)
Diktátor (S03E10)
další epizody (26)
1995 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Odboj (S02E12)
Manévry (S02E11)
Studený oheň (S02E10)
další epizody (27)
1994 Gargoyles (TV seriál)
1991 Man of the People (TV seriál)
1988 Heartbeat (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 Manionové v Americe (TV seriál)
1979 Mrs. Columbo (TV seriál)
1978 Word, The (TV seriál)
1975 Alien Lover (TV seriál)
Ryan's Hope (TV seriál)

Dokumentární

2013 The Captains Close Up (TV seriál)
2011 Captain's Table
The Captains
2010 Biography: The Captains of the Final Frontier (TV film)
2007 Star Trek: Beyond the Final Frontier (TV film)
2006 William Shatner in Concert (TV film)
2001 America Loves... Star Trek (TV film)
2000 Sisters in Resistance
1997 Trekkies
1995 Inside the New Adventure: Star Trek - Voyager (TV film)

TV pořady

1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1996 Star Trek: 30 Years and Beyond (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace