foto

Jane Leeves

  • nar. 18.4.1961 (56 let)
    Ilford, Essex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane Elizabeth Leeves je filmová, televízna a divadelná herečka. Narodila sa 18. apríla 1961 v anglickom meste Ilford, ale vyrastala v East Grinstead. V mladosti tancovala balet, navštevovala tanečnú školu Bush Davies School of Dance a pracovala aj ako modelka. Kariéru baletky však musela kvôli zraneniu zanechať a zamerala sa na herectvo.

Na televíznej obrazovke debutovala malou rolou v britskom komediálnom seriáli The Benny Hill Show (1969). Menšiu úlohu si zahrala aj v komédii Monty Python: Zmysel života (1983). Neskôr sa presťahovala do USA, kde sa najprv objavovala len v malých seriálových úlohách. Prvú úspešnejšiu rolu hrala v sitcome Murphy Brown (1988) a svoju prvú hlavnú rolu si zahrala v seriáli Throb (1986). Najväčšiu slávu však získala ako excentrická fyzioterapeutka Daphne Moonová v populárnom sitcome Frasier (1993). Zotrvala v ňom počas celého vysielania seriálu, až do roku 2004. Za rolu Daphne bola nominovaná na ceny Emmy a Zlatý glóbus, a stala sa najlepšie platenou britskou herečkou v Hollywoode.

Svoju prvú známejšiu filmovú rolu hrala v dráme Zázrak na 34. ulici (1994). V roku 1996 prepožičala svoj hlas do animovaného filmu James and the Giant Peach a o tri roky neskôr hrala v dráme Hudba môjho srdca. V roku 2002 sa predstavila v broadwayskom muzikáli Cabaret. K seriálom sa vrátila v roku 2010, kedy začala účinkovať v sitcome Hot in Cleveland. Tu si zahrala po boku Wendie Malick, s ktorou sa stretla aj v poslednej sérii Frasiera.

Jane Leeves je od roku 1996 vydatá za Marshalla Cobena, vedúceho CBS Paramount Television, s ktorým má 2 deti. V roku 2001 sa jej narodila dcéra Isabella Kathryn Coben a o dva roky neskôr syn Finn William Leeves Coben. Spolu s Peri Gilpin, s ktorou hrala v seriáli Frasier založila produkčnú spoločnosť Bristol Cities. Gilpin je tiež krstnou mamou jej dcéry Isabelly.

Philip J. "Niles" Fry

Herecká filmografie

Filmy

2013 National Lampoon Presents: Surf Party
2012 What About Dick?
2009 Endless Bummer
2003 Event, The
2002 Dobrodružství Toma Palečka a Malenky
1999 Frasier Story, The (TV film)
Hudba mého srdce
Just Deserts (TV film)
My Favourite Frasier (TV film)
Srdíčka
1996 Jakub a obří broskev
Pandořina skříňka (TV film)
1994 Mr. Write
Zázrak v New Yorku
1992 Just Deserts (TV film)
Red Dwarf (TV film)
1985 Žít a zemřít v L. A.
1983 Hlad
Monty Pythonův smysl života

TV seriály

2017 Mickey a závodníci (TV seriál)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Báječný život (S06E14)
Každý někdy potřebuje pomoc (S06E13)
2003 Frasier (TV seriál)
Honba za zlatými dveřmi (S10E11)
Simpsonovi (TV seriál)
Obtěžoval jsem anglickou královnu (S15E04)
1998 Herkules (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)
Sloupek Dereka Manna (S01E04)
Večeři platí snob (S01E03)
Oáza klidu (S01E02)
další epizody (4)
1989 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
1988 Murphy Brown (TV seriál)
1986 Throb (TV seriál)
1984 Double Trouble (TV seriál)
1969 Show Bennyho Hilla (TV seriál)

Dokumentární

2013 Why We Laugh: Funny Women
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
Red Dwarf: Dwarfing USA
2003 TV's Most Memorable Weddings (TV film)
2000 Intimate Portrait: Valerie Bertinelli (TV film)
1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)

TV pořady

2016 Must See TV: A Tribute to James Burrows (TV pořad)
2015 Valerie's Home Cooking (TV pořad)
2013 Betty White's 2nd Annual 90th Birthday (TV pořad)
Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
The 9th Annual TV Land Awards (TV pořad)
25th Annual Genesis Awards, The (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace