foto

Dieter Eppler

  • nar. 11.2.1927
    Stuttgart, Německá říše
  • zem. 12.4.2008 (81 let)
    Stuttgart, Německo

Biografie

Za své povolání úspěšného herce, který natočil přes 150 filmů a seriálů vděčí Heinz Dieter Eppler platonické lásce, kterou následoval do dětském chóru stuttgartské opery. Zde mu byly později svěřovány i menší role. Po maturitě si v letech 1946-1947 přivydělával jako zedník a platil si hodiny herectví u Fritze Klippela a Dr. Hahnové. V roce 1948 hrál krátce divadlo v Heidenheimu a Sigmaringenu. Poté působil tři roky u kočovné společnosti. Nakonec podepsal smlouvu do státního stuttgartského divadla, kde hrál převážně milovníky. Kromě toho pracoval jako hlasatel pro rozhlasovou stanicí Süddeutscher Rundfunk, odkud byl již jen krůček k filmu. K jeho nejznámějším rolím patří role kapitána Priena v protiválečném U 47 – KAPITÄNTLEUTNANT PRIEN z roku 1958. V roce 1960 hrál v historickém filmu LA VENDETTA DEI BARBARI, pojednávajícím o dobytí Říma barbary. V šedesátých letech byl často viděn v detektivkách na motivy Edgara Wallace. V televizním seriálu MÍSTO ČINU (TATORT) produkovaném stanicí ARD si zahrál komisaře Liersdahla. Hrál ale i v kriminální sérii ALTE (STAREJ), POLIZEIINSPEKTION 1, GROSSTADTREVIER a DERRICK. V seriálu DER LANDARTZ (DOKTOR Z VENKOVA) produkovaném televizí ZDF ztvárnil Huga Cornelsena. Kromě filmové činnosti působil nadále v rozhlase. Podílel se na více, než čtyřiceti rozhlasových hrách, často i jako režisér. Od roku 1947 byl ženat s Magdalene Schnaitmannovou. Byl otcem pěti dětí a milovníkem rodného Stuttgartu. Přes mnohé lukrativní nabídky zůstal svému městu věrný do své smrti. Zemřel ve věku 81 let po dlouhé a těžké nemoci. Je pohřben na městském hřbitově ve Stuttgartu-Birkachu.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2003 Eddi Arent - Der Herr der Sketche (TV film)
1999 Das Verbotene Zimmer (TV film)
1994 Drei Tage im April (TV film)
1982 Christian und Christiane (TV film)
1979 Kirche zu verkaufen (TV film)
1975 Tatort - Schöne, Belinda (TV film)
1974 Der Tote vom Sarntal (TV film)
Wer stirbt schon gerne unter Palmen?
1973 Tatort - Weißblaue Turnschuhe (TV film)
Zu einem Mord gehören zwei (TV film)
1971 Die Münchner Räterepublik (TV film)
Theodor Kardinal Innitzer (TV film)
1970 General Oster - Verräter oder Patriot? (TV film)
1969 Der spanische Bürgerkrieg (TV film)
Friedrich Ebert und Gustav Stresemann, Schicksalsjahre der Republik (TV film)
1968 Uden en trævl
1967 Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds Rache
1966 Die Nibelungen, Teil 1 - Siegfried
1965 Tajemný mnich
1964 Smrtelné paprsky dr. Mabuseho
1963 Die weiße Spinne
Würger von Schloß Blackmoor, Der
1961 Das nasse Leben : Erinnerungen einer Brustschwimmerin (TV film)
1960 Die Bande des Schreckens
1958 U47 - Kapitänleutnant Prien
1957 Jonas

TV seriály

1994 Bella Block (TV seriál)
1989 Die Schwarzwaldklinik (TV seriál)
Hochzeit mit Hindernissen (S03E24)
1988 Die Schwarzwaldklinik (TV seriál)
Eine starke Frau (S03E11)
Udos Konflikt (S03E10)
Der kranke Professor (S03E09)
další epizody (5)
1987 Doktor z venkova (TV seriál)
1985 ...Erbin sein - dagegen sehr (TV seriál)
1983 Geschichten aus der Heimat (TV seriál)
1980 Auf Achse (TV seriál)
1970 Místo činu (TV seriál)
Saarbrücken an einem Montag (S01E02)
1958 Stahlnetz (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky