foto

Marlee Matlin

  • nar. 24.8.1965 (52 let)
    Morton Grove, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marlee Beth Matlin se narodila jako třetí dítě Donovi a Libby Matlinovým. V roce a půl prodělala spalničky. Následkem této nemoci přišla o sluch. Toto postižení ji však ani v dětství neodradilo od její velké lásky - herectví. V dětském divadelním souboru hrála jako sedmiletá Dorotku v Čaroději ze země Oz. Účinkovala i v Mary Poppins. Její hluchota ji nikdy nesvazovala. Chodila do školy pro normální děti, po střední škole vystudovala práva na Harper College v Palatinu v Illionois.

Po škole se opět vrátila do divadla. Její první rolí v dospělosti byla vedlejší role hluchoněmé Lydie v dramatu Bohem zapomenuté děti. Při tomto představení si jí všimla režisérka Randa Haines, která ji porvé postavila před kameru do filmového zpracování této hry. Tentokrát zazářila Marlee už v roli hlavní. Její filmový partner William Hurt se na nějakou dobu stal i jejím partnerem životním. Díky roli Sáry získala nejen Zlatý Globus a Oscara, ale přes noc se stala hvězdou.

Následovaly bohužel slabší snímky (Walker, 1988; Linguini Incident, 1992). Sama sebe si v krátkém vstupu zahrála ve snímku Hráč (1992). Až film Neslyším zlo (1993) jí opět přinesl zajímavější hlavní roli. Více příležitostí jí poskytla televize. Seriál Picket Fences znamenal dokonce nominaci na cenu Emmy. Objevila se v Seinfieldovi i Měsíčním svitu.

V době účinkování v seriálu z kriminálního prostředí Reasonable Doubts po boku Marka Harmona, se provdala za policejního důstojníka Kevina Grandalského - 29.8.1993. Pracuje rovněž jako mluvčí několika charitativních orrganizací.

Hana "Saara" Klimešová

Herecká filmografie

Filmy

2014 Láska po anglicku
The One I Love
2013 No Ordinary Hero: The SuperDeafy Movie
4Closed
2012 Amputace
2008 Sweet Nothing in My Ear (TV film)
2001 Askari
Hledač talentů (TV film)
1999 Blázinec (TV film)
Falešná pravda
Vražedné intriky
Where the Truth Lies (TV film)
1998 Stíny minulosti
1997 Vražedné ticho (TV film)
1996 Poslední večírek
Snitch
1994 Proti své vůli: Skutečný příběh Carrie Buckové (TV film)
1993 Neslyším zlo
1992 Hráč
1991 Muž se zlatou maskou
Velká sázka
1989 Most do ticha (TV film)
1987 Walker
1986 Bohem zapomenuté děti

TV seriály

2017 Griffinovi (TV seriál)
Peter's Def Jam (S15E12)
2014 Griffinovi (TV seriál)
The Most Interesting Man in the World (S12E17)
Secondhand Spoke (S12E15)
Peter Problems (S12E09)
2012 Griffinovi (TV seriál)
Má láska je slepá (S10E11)
2009 Glee (TV seriál)
2007 Jmenuju se Earl (TV seriál)
U soudu (S02E23)
2006 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Dal jsem se na hazard (S02E09)
Kabinet zrůd (S02E03)
2005 Zoufalé manželky (TV seriál)
Žádný důvod k oslavám (S01E17)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
2003 I'm with Her (TV seriál)
2001 Strážkyně zákona (TV seriál)
2000 Gideon's Crossing (TV seriál)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Chicken Soup for the Soul (TV seriál)
Soudkyně Amy (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
1996 Všichni starostovi muži (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Poselství (S01E17)
1992 Picket Fences (TV seriál)
1991 Reasonable Doubts (TV seriál)
1989 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)

Dokumentární

2014 Kosmos - časoprostorová odysea (TV seriál)
2013 CinemAbility
2006 What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole
2004 CoMyJenVíme!?
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV film)
1992 Oscar's Greatest Moments
1987 Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)

TV pořady

2012 Jeff Probst Show, The (TV pořad)
2011 Grilování Donalda Trumpa (TV pořad)
The 38th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
2009 Family Guy Presents: Seth & Alex's Almost Live Comedy Show (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
2003 Vítejte doma! (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1992 Free to Laugh: A Comedy and Music Special for Amnesty International (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
The Larry Sanders Show (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace