foto

Marlee Matlin

  • nar. 24.8.1965 (54 let)
    Morton Grove, Illinois, USA

Biografie

Marlee Beth Matlin se narodila jako třetí dítě Donovi a Libby Matlinovým. V roce a půl prodělala spalničky. Následkem této nemoci přišla o sluch. Toto postižení ji však ani v dětství neodradilo od její velké lásky - herectví. V dětském divadelním souboru hrála jako sedmiletá Dorotku v Čaroději ze země Oz. Účinkovala i v Mary Poppins. Její hluchota ji nikdy nesvazovala. Chodila do školy pro normální děti, po střední škole vystudovala práva na Harper College v Palatinu v Illionois.

Po škole se opět vrátila do divadla. Její první rolí v dospělosti byla vedlejší role hluchoněmé Lydie v dramatu Bohem zapomenuté děti. Při tomto představení si jí všimla režisérka Randa Haines, která ji porvé postavila před kameru do filmového zpracování této hry. Tentokrát zazářila Marlee už v roli hlavní. Její filmový partner William Hurt se na nějakou dobu stal i jejím partnerem životním. Díky roli Sáry získala nejen Zlatý Globus a Oscara, ale přes noc se stala hvězdou.

Následovaly bohužel slabší snímky (Walker, 1988; Linguini Incident, 1992). Sama sebe si v krátkém vstupu zahrála ve snímku Hráč (1992). Až film Neslyším zlo (1993) jí opět přinesl zajímavější hlavní roli. Více příležitostí jí poskytla televize. Seriál Picket Fences znamenal dokonce nominaci na cenu Emmy. Objevila se v Seinfieldovi i Měsíčním svitu.

V době účinkování v seriálu z kriminálního prostředí Reasonable Doubts po boku Marka Harmona, se provdala za policejního důstojníka Kevina Grandalského - 29.8.1993. Pracuje rovněž jako mluvčí několika charitativních orrganizací.

Hana "Saara" Klimešová

Herecká filmografie

Filmy

2019 Entangled
2014 Láska po anglicku
The One I Love
2013 4Closed
No Ordinary Hero: The SuperDeafy Movie
2012 Amputace
2008 Sweet Nothing in My Ear (TV film)
2001 Askari
Hledač talentů (TV film)
1999 Blázinec (TV film)
Falešná pravda
Vražedné intriky
Where the Truth Lies (TV film)
1998 Stíny minulosti
1997 Vražedné ticho (TV film)
1996 Poslední večírek
Snitch
1994 Proti své vůli: Skutečný příběh Carrie Buckové (TV film)
1993 Neslyším zlo
1992 Hráč
1991 Muž se zlatou maskou
Velká sázka
1989 Most do ticha (TV film)
1987 Walker
1986 Bohem zapomenuté děti

TV seriály

2019 Limetown (TV seriál)
I Have Heard the Future (E01)
V zajetí kouzel (TV seriál)
The Serpent (S04E09)
The Side Effect (S04E07)
2018 This Close (TV seriál)
Quantico (TV seriál)
Who are you? (S03E13)
Ghosts (S03E12)
The Art of War (S03E11)
další epizody (13)
V zajetí kouzel (TV seriál)
Six Short Stories About Magic (S03E08)
Poached Eggs (S03E07)
Be the Penny (S03E04)
další epizody (4)
2017 V zajetí kouzel (TV seriál)
The Girl Who Told Time (S02E10)
Záměna (TV seriál)
The Call (S05E01)
Griffinovi (TV seriál)
Peter's Def Jam (S15E12)
2016 Code Black (TV seriál)
Ave Maria (S02E10)
2014 Glee (TV seriál)
City of Angels (S05E11)
Griffinovi (TV seriál)
The Most Interesting Man in the World (S12E17)
Secondhand Spoke (S12E15)
Peter Problems (S12E09)
2013 Záměna (TV seriál)
The Door to Freedom (S02E01)
2012 Záměna (TV seriál)
The Declaration of Independence (S01E27)
The Shock of Being Seen (S01E25)
Venus, Cupid, Folly, and Time (S01E22)
další epizody (9)
Griffinovi (TV seriál)
Má láska je slepá (S10E11)
2011 Záměna (TV seriál)
The Homecoming (S01E10)
Paradise Lost (S01E09)
Dance Amongst Daggers (S01E04)
další epizody (4)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Dvě paní Grissomové (S11E13)
2009 Láska je Láska (TV seriál)
Loučím se, vaše (S06E08)
Láska v rytmu tance (S06E07)
Laktózová intolerance (S06E06)
další epizody (8)
2008 Láska je Láska (TV seriál)
Loajalita a pravda (S05E12)
Lunární cyklus (S05E11)
Lesbická jízda (S05E10)
další epizody (12)
2007 Jmenuju se Earl (TV seriál)
U soudu (S02E23)
Láska je Láska (TV seriál)
Loučení na pláži (S04E12)
Literární předloha (S04E11)
Lesk a bída (S04E10)
další epizody (9)
2006 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Dal jsem se na hazard (S02E09)
Kabinet zrůd (S02E03)
Kriminálka New York (TV seriál)
Tichá noc (S03E12)
Západní křídlo (TV seriál)
Requiem (S07E18)
2005 Zoufalé manželky (TV seriál)
Žádný důvod k oslavám (S01E17)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Orgány (S06E22)
Západní křídlo (TV seriál)
The Mommy Problem (S07E02)
The Ticket (S07E01)
Opposition Research (S06E11)
2004 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Bez bolesti (S05E22)
Západní křídlo (TV seriál)
The Benign Prerogative (S05E11)
2003 I'm with Her (TV seriál)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Debate Camp (S04E05)
100,000 Airplanes (S03E11)
2001 Strážkyně zákona (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
Manchester: Part 2 (S03E02)
Manchester: Part 1 (S03E01)
18th and Potomac (S02E21)
další epizody (6)
2000 Gideon's Crossing (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
Lies, Damn Lies and Statistics (S01E21)
Mandatory Minimums (S01E20)
20 Hours in L.A. (S01E16)
další epizody (4)
Advokáti (TV seriál)
Life Sentence (S04E22)
1999 Chicken Soup for the Soul (TV seriál)
Soudkyně Amy (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Bouře, první část (S05E14)
1997 Všichni starostovi muži (TV seriál)
Když nevidím, tak neslyším (S01E20)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Poselství (S01E17)
1993 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Lip Reader (S05E06)
1992 Picket Fences (TV seriál)
1991 Reasonable Doubts (TV seriál)

Dokumentární

2014 Kosmos - časoprostorová odysea (TV seriál)
2013 CinemAbility
2006 What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole
2004 CoMyJenVíme!?
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV film)
1992 Oscar's Greatest Moments
1987 Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)

Host

Fanoušci tvůrce