foto

Françoise Arnoul

  • nar. 3.6.1931 (88 let)
    Constantine, Francouzské Alžírsko

Biografie

Herečka Françoise Arnoul patřila k velkým hvězdám francouzské poválečné kinematografie a zvláště v 50. letech její styl oblékání a účesů napodobovaly tisíce dívek po celé Francii. Narodila se jako Françoise Annette Marie Mathilde Gautsch v tehdejší francouzské kolonii v Alžírsku, kde byl její otec Charles Gautsch vysokým důstojníkem koloniální vojenské posádky. Dětství strávila Françoise v dalším francouzském dominiu v Maroku, koncem druhé světové války pak rodina přesídlila do Paříže. Ještě předtím v Maroku se ale začala věnovat baletu, podporu k případné umělecké dráze nalezla především u své matky (Jeanne Gradwohl), která též měla herecké ambice. Již jako malá našla Françoise uplatnění v baletu a za války tančila v benefičních představeních pro Červený kříž ve všech velkých městech v Maroku.

Po přestěhování do Paříže zahájila středoškolská studia, zároveň ale studovala herectví ve škole Bauer-Théronda (tady se setkala s dalšími pozdějšími hvězdami jako Anouk Aimé nebo Roger Hanin). Tehdy také odehrála svou první filmovou roli v lyrickém příběhu SETKÁNÍ V ČERVENCI (Rendez-vous de juillet, 1949). Další nabídka k filmování byla podmíněna obnažením – pod pseudonymem Françoise Arnoul, který si pak již ponechala, se pak objevila jako svůdná prostitutka v dramatu VRAK (L'épave, 1949). Následující film, nenáročná hudební komedie POJEDEME DO PAŘÍŽE (Nous irons a Paris, 1950), kde již hrála jednu z hlavních rolí, ji pak již katapultoval mezi přední osobnosti francouzského filmu (zmíněný snímek vidělo v kinech více než šest miliónů diváků a z Françoise Arnoul se prakticky přes noc stala hvězda).

V tomto a v několika dalších filmech byl jejím hereckým partnerem Philippe Lemaire, vzápětí ale začala Françoise Arnoul vytvářet překvapivé dvojice s herci o generaci staršími – se slavným Fernandelem hrála například ve filmu ZAKÁZANÉ OVOCE (Le fruit defendu, 1952), s neméně hvězdným Jeanem Gabinem pak ztvárnila ústřední dvojici v muzikálu FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954), o dva roky později pak s dalším výrazně starším kolegou Charlesem Boyerem vytvořila pár v úspěšné komedii PAŘÍŽ, HOTEL PALACE (Paris, Palace Hotel, 1956). I naši diváci ji dobře znají také z poetického vánočního příběhu ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM (Le pays, d'ou je viens, 1956), kde se objevila po boku zpěváka Gilberta Bécauda. Již slavná herečka nemohla chybět ani v hvězdně obsazených velkoryse pojatých projektech jako KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955).

Na přelomu 50. a 60. let se Françoise Arnoul představila divákům naopak ve dvojici s hercem mladším – s Alainem Delonem hrála hlavní roli v mimořádně úspěšném melodramatu CESTY ŠKOLÁKŮ (Les chemins des écoliers, 1959). Z její další tvorby si pak zmínku zasluhuje spolupráce s režisérem Pierrem Kastem – jeho žánrově různorodé filmy PÁŘENÍ MRTVÝCH (La morte saison des amours, 1961) a PORTUGALSKÉ PRÁZDNINY (Les vacances portugaises, 1963) jsou dnes sice již méně známé, ale jejich ambicí bylo proniknout mezi produkty francouzské nové vlny. Přelom 50. a 60. let byl zároveň ve znamení nástupu nových hvězd francouzského filmu v čele s Brigitte Bardot a pro Françoise Arnoul to znamenalo sestup z hvězdného piedestalu – ve druhé polovině šedesátých let natočila jen dva filmy, z toho jeden navíc v německé produkci.

V roce 1956 se Françoise Arnoul provdala za producenta Georgese Cravenne (1914-2009), který stál u zrodu řady filmů a také inicioval vznik francouzských Cézarů, místní obdoby amerických Oscarů. Jejich manželství však nemělo dlouhého trvání, rozvedli se v roce 1964, ale Françoise byla v té době již dva roky partnerkou režiséra a scénáristy Bernarda Paula (1930-1980). Po Bernardově boku setrvala až do jeho předčasného úmrtí (podlehl rakovině), v kooperaci s další slavnou herečkou Marinou Vlady založila vlastní společnost Francina (1968), která následně vyprodukovala tři filmy v režii Bernarda Paula.

V průběhu 70. let se Françoise začala vracet k práci před kamerou, jednou také pod režijním vedením svého přítele Bernarda Paula, točila i v televizi, ale její hvězdná sláva byla již tatam. Po Bernardově smrti v roce 1980 se Françoise stáhla do soukromí a k další práci se ji dařilo přimět již jen zřídka, za zmínku ale stojí její postava novinářky v kriminálce NOČNÍ HLÍDKA (Ronde de nuit, 1984). I našim divákům se pak znovu připomněla lyrickou komedií VESNICKÁ LÉTA (Les années campagne, 1992). Zatím naposledy se postavila před filmovou kameru s titulem DÍKY ZA ALMUŽNU (Merci pour le geste, 2000), který byl uveden na festivalu v Karlových Varech. Svůj životní příběh zpracovala ve vlastní autobiografii Animal doué de bonheur, vydané v roce 1995. V roce 1997 předsedala porotě v soutěži o nejlepší kameru na festivalu v Cannes.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Le cancre
2011 Beau rivage
2007 Voyageur de la Toussaint, Le (TV film)
2001 Duval: Un mort de trop (TV film)
2000 Merci pour le geste
Photo de famille
1998 Alambic, L' (TV film)
1997 Post coïtum animal triste
Une patronne de charme (TV film)
1996 Billard à l'étage (TV film)
Temps de chien
1995 Les Cent et une nuits de Simon Cinéma
1992 Vesnická léta
1991 Héloïse (TV film)
1990 Voir l'éléphant
1989 Étrange histoire d'Emilie Albert, L' (TV film)
1988 Garçonne, La (TV film)
1987 Nuit docile
1985 Herbe rouge, L' (TV film)
Un garçon de France (TV film)
1984 Noční návštěva
1982 Amour s'invente, L' (TV film)
Vivre ma vie (TV film)
1981 Brus, Les (TV film)
Mon enfant, ma mère (TV film)
1979 Bobo Jacco
1977 Black-Out
Dernière sortie avant Roissy
Violette & François
1975 L'indice de la quinzaine
1974 Diálogo de exilados
Mort d'un enfant, La (TV film)
1972 Van der Valk a dívka (TV film)
1971 Petit théâtre de Jean Renoir, Le (TV film)
Španělky v Paříži
1967 Dimanche de la vie, Le
1966 Der Kongreß amüsiert sich
1965 Guêpe, La (TV film)
Zločin v expresu
1964 Chance et l'amour, La
Lucky Jo
À couteaux tirés
1963 Les vacances portugaises
1962 Pařížanky
Ďábel a desatero
1960 Bal des espions, Le
Chatte sort ses griffes, La
La Morte Saison des amours
1959 La Bête à l'affût
Le Chemin des écoliers
1958 Asphalte
Cargaison blanche
Chatte, La
Manželství Terezy Étiennové
1957 Sait-on jamais...
1956 Des gens sans importance
Má mě rád, nemá mě rád
Paříž, hotel Palace
Si Paris nous était conté
Země, odkud přicházím
1955 Amants du Tage, Les
Francouzský kankán
Napoléon
1954 Beránek s pěti nohama
Delirio
Rage au corps, La
Tajemství ložnic
1953 Compagnes de la nuit, Les
Les amants de Tolède
Ložnice dospívajících dívek
1952 Adieu Paris
Forêt de l'adieu, La
Fruit défendu, Le
Le Désir et l'amour
Tirano de Toledo, El
1951 La Rose rouge
Maison Bonnadieu, La
Mammy
Plus belle fille du monde, La
Pojedeme do Monte Carla
1950 Mon ami le cambrioleur
Nous irons à Paris
Quai de Grenelle
1949 L' Épave

TV seriály

1990 V comme vengeance (TV seriál)
1975 Lockruf des Goldes (TV seriál)
1965 Train bleu s'arrête 13 fois, Le (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2006 Jean Gabin osobně
2001 Gabin, gueule d'amour (TV film)
1997 Ombre & lumière: Henri Decoin, cinéaste (TV film)
1993 Jean Renoir: Part Two - Hollywood and Beyond (TV film)
1978 Remembering Jean Gabin (TV film)
1971 Primer año
1956 Cinépanorama (TV seriál)

Host

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace