foto

Vlado Durdík ml.

  • nar. 23.5.1949
    Smižany, Slovensko, Československo
  • zem. 9.3.2003 (53 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Durdík mladší se narodil 23. května 1949 ve Smižanech u Spišské Nové Vsi do umělecké rodiny. Jeho otcem byl Vladimír Durdík starší (1924 – 1978). Zpočátku na hereckou kariéru nepomýšlel, chtěl se stát novinářem. Nakonec, stejně jako otec, podlehl herectví. Po maturitě odešel a absolvoval v roce 1971 na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě (VŠMU) herectví. A nastoupil do Státního divadla v Košicích (1971 – 1975).

Po hostování na Nové scéně a dalších bratislavských scénách získal (stejně jako otec) angažmá v činohře Slovenského národního divadla v Bratislavě (1975 – 2003), kde setrval až do své náhlé smrti. Vladimír Durdík ml. byl hlavně hercem výrazných romantických a lyrických titulních úloh ve světovém a domácím a repertoáru. Výrazných úspěchů dosáhl svými výrazovými prostředky, hlasem a jako mladík sympatickým zjevem.

Jako tvárný a talentovaný herec patřil k předním hercům své nejmladší slovenské herecké generace. Zahrál si např. v inscenacích „Noc běsů“ (Umělec), „První den karnevalu“ (Pepe), „Fuente Ovejuna“ (Mengo), „Meridián“ (Miki), „Stříbrný jaguár“ (Miki), „Tartuffe“ (Valér), „Živá mrtvola“ (Butkevič), „Král Lear“ (Francouzský král), „John Gabriel Borkman“ (Erhard Borkman), „Platonov“ (Mladý Vengerovič), „O Šípkové Růžence“ (Princ), „Měšťáci“ (Šiškin) apod. V rozhlase, na divadle a i ve filmu hrál Durdík ml. často po boku svého otce.

Ve slovenském filmu debutoval na začátku 60. let. Postupně se objevoval ve snímcích v různých rolích a různě velkých úkolech: středometrážní STRIEBORNÝ FAVORIT (maličký Dušan), ĎALEKO JE DO NEBA (Peter), OHNIVÉ KRIŽOVATKY (Ondrej Beluš), STRETNUTIE (dvacetiletý Peťo), ČERVENÉ VÍNO (dospělý Marek), POÉMA O SVEDOMÍ (Dragutín Šmidke), ROSNIČKA (Romeo), ZBOHOM, SLADKÉ DRIEMOTY (Milan Repík), NÁVRAT JÁNA PETRU (Martin), CENA ODVAHY (Ing. Prokeš), KOHÚT NEZASPIEVA (zvěrolékař Šustek), NEMOŽNÁ (muž) a nebo úplně naposledy PRÁVO NA MINULOST (Schreiber).

Do české kinematografie vstoupil poprvé ve velké úloze inženýra Ondřeje Kašíka (do českého jazyka ho namluvil herec Viktor Preiss) v dramatu HROZBA (1978) Zdeňka Sirového. Po šesti letech se představil jako otec Jožky (Jiří Korytář) v dětském snímku Otakara Kosky UŽ SE NEBOJÍM (1984), za rok sehrál inženýra Tomčányho v černé komedii JAKO JED (1985) režiséra Víta Olmera a naposledy po deseti letech a osm let před smrtí byl klientem v thrilleru Jaroslava Brabce HOLČIČKY NA ŽIVOT A NA SMRT (1995). Více příležitostí, kromě čtyř filmů, již v českém filmu nezískal. Český, ani slovenský film nikdy nedokázal využít v plné míře herectví a talentu Vladimíra Durdíka ml.

Zásluhou otce hrál před televizními kamerami již jako osmiletý. Objevil se postupně v televizních filmech a inscenacích (př. CID, RUDIENKA, PROFESOR SONNENBRUCH, ZLATÁ RUNA, ČERVENÉ VÍNO, AMERICKÁ TRAGÉDIA, KRÁĽ A ROZPRÁVKAR, BARBORA RÖSSELOVÁ, OLEJKÁR, MACBETH, PRINCEZNÁ A MESIAC, MANŽELSTVO NA CIMPR – CAMPR, ŽENSKÝ VTIP, VZPOURA, CHLAPEC S HOUSLEMI, TŘETÍ PATETICKÁ, KATAKOMBY apod.) a i seriálech (například MIESTO V DOME, ÚTEK ZO ZLATEJ KRAJINY, NECH ŽIJE DEDUŠKO, BAKALÁRI, OKNÁ DOKORÁN, POVSTALECKÁ HISTÓRIA, ROZPRÁVKY PÄTNÁSTICH SESTIER, V SLUŽBÁCH ZÁKONA nebo ROKY PŘELOMU).

Sehrál se i v zahraničních produkcích (seriál BY WAY OF THE STARS či filmy DRAGONHEART: A NEW BEGINNING a UPRISING). Vystupoval též v rozhlase („O pyšné princezně“, „Hořící chlapec“, „Kulička“, „Olověné řádky“, „Osudný výstřel“, „Svět je nedokonalý“, „Sedm svědků“, „Duše hry“, „Ponorka“, „Oběť na hrobě“, „Naše srdce“, „Jan Hraško“, „Náhradník“ ad.) a věnoval se i uměleckému přednesu.

Za postavu Pepe v Bukovčanově „Prvním dnu karnevalu“ získal Cenu Janka Borodáče (1973). A kromě herectví mj. rád vařil. Vladimír (psán i jako Vlado) Durdík ml. zemřel předčasně 9. března 2003 v Bratislavě po delší nemoci, krátce před svými čtyřiapadesátými narozeninami. Zesnul tedy ve stejném věku a náhle, stejně jako jeho otec.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2001 Vzpoura (TV film)
2000 Dračí srdce 2
1997 Návraty z neskutočna (TV film)
Princezna a chuďas (TV film)
1996 Herodes a Herodias (TV film)
Ženský vtip (TV film)
1995 Auf dünnem Eis (TV film)
Holčičky na život a na smrt
1994 Trýzeň svedomia (TV film)
1993 Chudobných rodičov syn (TV film)
Profesor Bernhardi (TV film)
Príbeh Mateja Hóza (TV film)
1992 Manželstvo na cimpr - campr (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
1991 Anorexia mentalis (TV film)
Variácie slávy (TV film)
1990 110 metrov (TV film)
Takmer ružový príbeh (TV film)
1989 Dnešná Médeia (TV film) - vyp.
Krvavá svadba (divadelní záznam)
Len kosti práchnivé (TV film)
Posledné hry (TV film)
Právo na minulosť
V službách zákona: Kleptomanka (TV film)
1988 Solúnski bratia (TV film)
Trubadúri z pendloviek (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
Šlabikár (TV film)
Žaba (TV film)
1987 Kobyla na bielej čiare (TV film)
Kto ste, Jozef Gabčík? (TV film)
Nemožná
V poslednej chvíli (TV film)
1986 Cena odvahy
Kohút nezaspieva
Kráľ a rozprávkar (TV film)
O všetečnom zvedavcovi (TV film)
Svetlá nad prístavom (TV film)
Vec svedomia (TV film)
1985 Jako jed
Kto odhodil? (TV film)
Kľúčik (TV film)
Raskil a Sida (TV film)
Snopy z piesku (TV film)
Veľká náruč (TV film)
1984 Bola som z olova (TV film)
Hra o Maruške (TV film)
Návrat Jána Petru
Už se nebojím
1983 Cesta na krvavé pole (TV film)
Princezná a mesiac (TV film)
Zbohom, sladké driemoty
Šanca (TV film)
Žakýlska Veronka (TV film)
Živí musia žiť alebo Červené víno víťazstva (TV film)
1982 Chlapec a husle (TV film)
Hra na kocúra (TV film)
Karenova žena (TV film)
Pražská terčovnica (TV film)
Vinník bez viny? (TV film)
1981 Dozrievanie (TV film)
Macbeth (TV film)
Mesiac na dedine (divadelní záznam)
Pasca (TV film)
Pasodoble pre infarkt (TV film)
Popoluška (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Ruleta (TV film)
Zaujímaví muži (TV film)
Úspech (TV film)
1980 Generálka (TV film)
Jubelove deti (TV film)
Miško Drotár a naozajstná princezná (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Novinky našej rodinky (TV film)
Recept od starej mamy (TV film)
Sobota, nedeľa, pondelok (TV film)
Táto malá zem (TV film)
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Hotový konflikt krvi (TV film)
Na vysokej skale: Krásna Ľudmila (TV film)
Olejkár (TV film)
Rosnička
Tretia patetická (TV film)
V predvečer (TV film)
Víno z Jerezu (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 A ako Alžbeta (TV film)
Bambusová dievčina (TV film)
Ežo Vlkolinský (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Hrozba
Poéma o svedomí I., II.
Žabí ženích (TV film)
Žena úspešného muža (TV film)
1977 Amok (TV film)
Deň zvýšenej intuície (TV film)
Druhá láska (TV film)
Fatinica (TV film)
John Gabriel Borkman (divadelní záznam)
Odvážny Stepan (TV film)
Usniže mi, usni (TV film)
Zlomené putá (TV film)
Šediny doktora Ondáka (TV film)
1976 Mário a kúzelník (TV film)
Na priamej linke (TV film)
Poslední (divadelní záznam)
Prvá nadovšetky (TV film)
Zlatá runa (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Keď fašiangy, tak fašiangy (TV film)
Mozoľovci (TV film)
Profesor Sonnenbruch (TV film)
Stretnutie
Zrnko prachu (TV film)
1974 Ohnivé križovatky
Sprisahanie (TV film)
1973 Cid (TV film)
Obyčajný príbeh (TV film)
1972 Inšpekcia (TV film)
Predstavenie vo Fordovom divadle (TV film)
Slabé srdce (TV film)
Vnuk (TV film)
Červené víno (TV film)
Ďaleko je do neba
1971 Katakomby (TV film)
Smútok pristane Elektre (TV film)
1970 C - dur (TV film)
1969 Hra o slobode (TV film)

TV seriály

1992 Dlouhá cesta Lukáše B. (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Hromy divo bijú (E06)
Augustové dni (E05)
V skrytom bode varu (E04)
další epizody (6)
1983 V službách zákona (TV seriál)
1982 Mongolské rozprávky (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1976 Miesto v dome (TV seriál)
Otec (E06)
Chladná jar (E05)
Mamičkin najkrajší (E04)
další epizody (6)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1998 V tichu minulosti - Banskobystrické cintoríny (TV film)
V tichu minulosti - Modranský cintorín (TV film)
V tichu minulosti - Trnavské cintoríny (TV film)
1993 Hoj zem drahá (TV film)
1990 Bratislava v premenách času
Elégia
1985 Film o filme. 1/1986
1984 Dych domova (TV film)
1980 Povstalci s kamerou (TV film) - vyp.

TV pořady

1989 Podľa zvyku starého (TV pořad)
1979 Hvězdy přátelství (TV pořad)
1978 Dobrý večer, majster Dusík (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace