foto

Rosie Perez

  • nar. 6.9.1964 (55 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA

Biografie

Americká herečka, tanečnice, choreografka, skladatelka, režisérka, producentka a občanská aktivistka, rodným jménem Rosa Maria Perez, se narodila 6. září 1964 v Brooklynu, NY, USA. Vyrůstala spolu s dalšími devíti sourozenci a pro chudobu svých portorikánských rodičů se dostala ve dvanácti letech do dětského útulku. Vystudovala střední školu Grover Cleveland High School in New York City a na Los Angeles City College mořskou flóru a faunu.

Na počátku své umělecké kariéry se uplatnila jako tanečnice v nočních klubech a jako učitelka tance hip-hop. V Los Angeles se začala zabývat choreografií jevištních a TV show (mj. IN LIVING COLOR - 1990) a videoklipů (mj. Janet Jackson, The Boys i Diany Ross).

Herečka drobné postavy se nejprve objevila ve známém TV seriálu 21 JUMP STREET (1987-90). Režisér Spike Lee jí svěřil úlohu mladistvé matky v tragikomedii JEDNEJ SPRÁVNĚ (1989). Zaujala rovněž postavou výřečné mulatky Angely v komedii NOC NA ZEMI (1991 - režie J. Jarmusch). Byla nominována na Oskara i cenu Puerto Rican Academy Award - nejlepší herečka ve vedlejší roli za výkon v roli traumatizované Carly Rodrigové, která přežila leteckou katastrofu, ale přišla v ní o dítě, v psychologickém dramatu BEZE STRACHU (1993 - režie P. Weir). V roce 1994 si zahrála vypočítavou potvoru Muriel po boku Nicolase Cageho v romantické komedii MŮŽE TO POTKAT I VÁS. V roce 1997 ztvárnila Perditu v kontroverzním snímku španělské produkce s nadměrnými scénami násilí a sexu - PRAVDIVÁ ROMANCE II, který měl odlišné verze pro americký a latinský trh.

Maria Perez působila i na divadle v Brooklynu ve hře Frankie and Johnny in he Clair de Lune. V dubnu 2001 se představila rolí Gabriely na jevišti newyorského Public Theatre ve hře Josého Rivery References to Salvador Dali Make Me Hot. Jako produkční stojí za albem alternativního hip hopu skupiny Felt s názvem Felt 3: A Tribute to Rosie Perez. Jako aktivistka bojuje za práva Portorikánců, proti nemoci AIDS – v roce 2010 byla jmenována do poradního sboru pro boj s AIDS prezidenta Baracka Obamy. Od roku 1994 řídí newyorskou neziskovou organizaci Urban Arts Partnerships, podporující integrované vzdělávací umělecké programy. Herečka byla oficiálním hostem MFF v Karlových Varech 1996.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2020 Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)
To poslední, co chtěl
2019 Inside the Rain
Mrtví neumírají
2017 Active Adults
2015 Five Nights in Maine
Ladíme 2
Puerto Ricans in Paris
2014 Fugly!
Nebojácné pastelky
2013 Gods Behaving Badly
In the Woods
Konzultant
2012 Na dno nás nedostanete
Small Apartments
2010 Před očima (TV film)
2009 Exit 19 (TV film)
2008 Travička zelená
2007 Úlovek
2006 Stejně jako syn
2005 Jesus Children of America
Lackawanna blues (TV film)
Neviditelné děti
2002 Vdovy (TV film)
2001 Kluci v mém životě
Slez ze stromu
2000 Eldorádo
1999 King of the Jungle
The 24 Hour Woman
1998 Louis & Frank
1997 Brother's Kiss, A
Pravdivá romance II
Subway Stories: Tales from the Underground (TV film)
1994 Může to potkat i vás
Somebody to Love
1993 Beze strachu
Nezkrotné srdce
1992 Bílí muži neumějí skákat
1991 Noc na Zemi
1990 Zločinná spravedlnost (TV film)
1989 Jednej správně

TV seriály

2020 The Flight Attendant (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
2019 Bounty Hunters (TV seriál)
Episode 5 (S02E05)
Episode 4 (S02E04)
Episode 3 (S02E03)
další epizody (5)
Elena z Avaloru (TV seriál)
Father-in-Chief (S03E03)
2018 Rise (TV seriál)
Opening Night (E10)
Totally Hosed (E09)
The Petition (E08)
další epizody (10)
Elena z Avaloru (TV seriál)
The Race for the Realm (S02E10)
The Scepter of Night (S02E09)
2017 Bounty Hunters (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)
Pure (TV seriál)
Baptism (S01E06)
Communion (S01E05)
Funeral (S01E04)
další epizody (6)
Elena z Avaloru (TV seriál)
Three Jaquins and a Princess (S02E04)
The Curse of El Guapo (S02E03)
2016 Nightcap (TV seriál)
Search Party (TV seriál)
The House of Uncanny Truths (S01E10)
Password to the Shadows (S01E09)
The Riddle Within the Trash (S01E07)
další epizody (4)
2014 Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
2013 Cleveland show (TV seriál)
Fist & the Furious (S04E17)
The Wide World of Cleveland Show (S04E08)
2012 Falcón (TV seriál)
Cleveland show (TV seriál)
The Men in Me (S03E15)
There Goes El Neighborhood (S03E09)
Y Tu Junior Tambien (S03E08)
Sestřička Jackie (TV seriál)
Pomalu rostoucí obludy (S04E04)
2011 Da Brick (TV seriál)
2009 Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Twenty: La Vie En Pose (S02E13)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Hardwired (S11E05)
2008 Diego's Moonlight Rescue (TV seriál)
Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Sixteen: Thanksgiving (S02E09)
Chapter Thirteen: The Lyin', the Bitch and the Wardrobe (S02E06)
Chapter Eleven: The F-Word (S02E04)
další epizody (5)
2005 Jdi, Diego, jdi! (TV seriál)
2004 Frasier (TV seriál)
Střípky vzpomínek (S11E22)
2000 Dora průzkumnice (TV seriál)
1999 Little Bill (TV seriál)
1995 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
House of Buggin' (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Roz ve psí boudě (S02E12)
1990 Dvanáctý kanál (TV seriál)
In Living Color (TV seriál)
1987 Jump Street 21 (TV seriál)

Dokumentární

2020 Halušky: Dobrodružství s psychedeliky
2018 Pa'lante
2015 Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives
The Women's List
2011 Brooklyn Boheme
2006 Yo soy Boricua, pa'que tu lo sepas!
2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)
2003 Spike Lee's '25th Hour': The Evolution of an American Filmmaker
World VDAY
2002 Making and Meaning of 'We Are Family', The
2000 My Generation
1997 Venice Report (TV film)
1995 Soul Train's 25th Anniversary (TV film)
1989 Making 'Do the Right Thing' (TV film)

Hudební videoklipy

2020 Saweetie & GALXARA - Sway With Me (hudební videoklip) - a.z.

Režijní filmografie

Host

TV pořady

2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2012 RuPaul's Drag Race All Stars (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 The Howard Stern Radio Show (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1995 In a New Light: Sex Unplugged (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
Howard Stern (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1971 Soul Train (TV pořad)