foto

Ctibor Filčík

  • nar. 15.8.1920
    Dolné Plachtince, Slovensko, Československo
  • zem. 21.11.1986 (66 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významný slovenský divadelný aj filmový herec Ctibor Filčík sa narodil v Dolných Planchtinciach, rovnako ako aj Štefan Kvietik, a z tejto oblasti pochádzajú tiež Milan Kňažko a Július Pántik. Vyštudoval obchodnú akadémiu a začal pracovať ako úradník finančnej stráže. Okrem toho okúsil aj prácu robotníka, cestára a aktívne sa zúčastnil aj SNP. Dostalo sa mu tiež práce v rozhlase, kde sa stal nezabudnuteľným hlavne ako predstaviteľ Osmijanka, pri ktorom zaspávali a vyrastali celé generácie detí. Tu si ho v roku 1943 všimol aj Andrej Bagar a ponúkol mu miesto v martinskom Slovenskom komornom divadle, kde počas štyroch rokov vytvoril vyše štyridsať postáv.

Z Martina sa potom vrátil do späť do Bratislavy, kde dostal angažmán na Novej scéne. Tu sa stretáva s režisérkou Magdou Husákovou - Lokvencovou, manželkou budúceho prezidenta Gustáva Husáka, ktorá mu pomohla rozšíriť jeho umelecké obzory. Postupne sa zblížili aj osobne, čo však dlho tajili (sám Filčík si svoje súkromie vždy úskostlivo strážil), pretože Magda nechcela manželovi, ktorý bol v tom čase vo väzení, rozvodom sťažovať jeho ťažkú životnú situáciu. Gustáv Husák si ako jeden z "buržoáznych nacionalistov" odpykával od roku 1954 svoj doživotný trest. Blízke okolie však vedelo, akou veľkou oporou bol Ctibor Filčík Magde Husákovej a jej dvom synom tiež v mnohom nahrádzal otca. Keď bol Husák v roku 1963 vďaka prezidentskej amnestii prepustený z väzenia, snažil sa zo svojou ženou opäť nadviazať vzťah, no už sa mu to nepodarilo. Rovnako si však svojej lásky neužil ani Filčík, pretože Magda náhle zomrela v roku 1966 a po jeho boku sa už nikdy viac neocitla iná životná partnerka.

Po tomto už Ctibor Filčík žil iba pre herectvo. V roku 1951 sa stáva členom Činohry SND a tu vytvoril asi svoju najznámejšiu divadelnú úlohu - vojvodcu Goetza v dráme Jeana-Paula Sartra "Diabol a Pánboh". Okrem toho vytvoril postavy v hrách Friedricha Schillera Zbojníci a Don Carlos, kde stvárnil Filipa II. Účinkoval tiež v Shakespearovom Kráľovi Learovi a Veselých paničkách z Windsoru. Vo svojom herectve častokrát vytváral zložité rozporuplné charaktery, rôznych vyvrheľov spoločnosti, až démonických ľudí. Od roku 1952 pôsobil štyri roky aj ako pedagóg na VŠMU.

Pred kamerou debutoval rovnako ako aj Ivan Mistrík v komédii KOZIE MLIEKO z roku 1950. Postupne sa objavoval v ďaľších filmoch ako KAPITÁN DABAČ alebo JÁNOŠÍK, kde si zahral zbojníckeho kapitána Hrajnohu alebo neskôr v historickom filme SKRYTÝ PRAMEŇ vytvoril postavu slávneho umelca Majstra Pavla z Levoče. Cenil si aj prácu pre televíziu, kde vďaka slávnym bratislavským pondelkom vytvoril mnoho zaujímavých postáv. Spomenúť treba aspoň PÁN PROFESOR SA ZAĽÚBIL, STRÝČKOV SEN, SESTERNICA BETA podľa Balzaca, OBLOMOV či KROTKÁ, ktorá získala hlavnú cenu na festivale v Monte Carle.

V roku 1963 dostal Cenu Československého rozhlasu, 3 roky nato titul zaslúžilý umelec. Aj napriek značnému úspechu sa o ňom hovorievalo, že nikdy nebol spokojný s tým, čo dosiahol. Ctibor Filčík zomrel náhle a nečakane 21. 11. 1986 a pochovaný bol v obci Pôtor (okr. Veľký Krtíš). Počas svojho života vytvoril množstvo nezabudnuteľných postáv, vďaka čomu patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenského divadelného a filmového umenia. Sám pritom hovorieval: "Žiť na vavrínoch znamená vždy stagnáciu".

Stanislav "curunir" Bystrian

Herecká filmografie

Filmy

1986 Moliére (TV film)
Výnosné miesto (divadelní záznam)
1985 Postupimská konferencia 1945 (TV film)
1983 Mŕtvi učia živých
Putování Jana Amose
1982 Doktor Bencúr (TV film)
Pražská terčovnica (TV film)
Smrť lovca (TV film)
Thibaultovci (TV film)
1981 Emília Galottiová (TV film)
Návšteva
1980 Demokrati
Hra bez lásky (TV film)
Muž, ktorého srdce je na vysočine (TV film)
Triptych o láske (TV film)
1979 Dvanásť nahnevaných mužov (TV film)
Tretia patetická (TV film)
1978 Poéma o svedomí I., II.
Sesternica Beta (TV film)
Strýčkov sen (TV film)
1977 Bludička
Obvod (TV film)
Vojna a mier (divadelní záznam)
1976 Krásna neznáma (TV film)
Plukovník Chabert (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
1975 Lampióniky (TV film)
Sebechlebskí hudci
1974 Do zbrane, kuruci!
Sprisahanie (TV film)
Tajný agent (TV film)
1973 Brüder Lautensack, Die (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Skrytý prameň
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
Šíre more (TV film)
1971 Bratia Lautensackovci (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
1969 Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Pštrosí večierok (TV film)
Unpár (TV film)
Učiteľ tanca (divadelní záznam)
1967 Krotká (TV film)
Vreckári
1966 Chvála vzdelania
Jeden deň pre starú paniu
Ľahostajní (TV film)
1965 Diabol a pán boh (divadelní záznam)
Náměstí svaté Alžběty
Oko za oko (TV film)
1964 Muž pre každé počasie (TV film)
Oblomov (TV film)
1963 Jánošík I., II.
Výhybka
1959 Kapitán Dabač
1957 Štyridsaťštyri
1956 Previerka lásky
Čisté ruky
1954 Drevená dedina
1950 Kozie mlieko

TV seriály

1983 V službách zákona (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1991 Pamätáte sa na nich? - Ctibor Filčík (TV film)
1973 Herci-novinári (TV film)
1970 Jozef Budský (TV film)
1961 65,000.000 - vyp.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace