foto

Mikuláš Huba

  • nar. 19.10.1919
    Spišská Nová Ves, Slovensko, Československo
  • zem. 12.10.1986 (66 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Mikuláš Huba se narodil 19. října (některé prameny uvádějí 12. října) 1919 ve Spišské Nové Vsi. Už během studií na gymnáziu navštěvoval recitační a ochotnický kroužek Hviezdoslav. Odmaturoval a šel studovat práva a filozofii do Bratislavy. Ale nakonec přešel a vystudoval u profesora Janka Borodáče bratislavskou Hudební a dramatickou akademii (1937 – 1940). Už během studií se stal členem činohry Slovenského národního divadla v Bratislavě (1938 – 1986), kde setrval až do své smrti. Současně zde dvakrát působil i jako šéf činohry (1953 – 1963 a 1972 – 1976).

Věnoval se taktéž uměleckému recitaci a přednesu. Svůj sametově hebký hlas, rytmus a hudebnost řeči zachytil i na gramofonových deskách. Mikuláš Huba byl hercem realistickým, psychologickým a výrazově prokresleným. Využíval svůj mužný a pateticky sošný zjev a zvučný hlasový projev pro romantické výrazné hrdiny, vznosné psychologicky, složité a veseloherní.

Z jeho divadelních postav si uveďme Hernaniho („Hernani“), Dantona („Danton“), Viléma Tella („Vilém Tell“), Karla Moora („Loupežníci“), Romea („Romeo a Julie“), Jánošíka („Jánošík“), Arbenina („Maškaráda“), Paľa („Matka“), Profesora Sigelia („Bílá nemoc“), Tedaldoha („Miliónový Marco“), George Pageho („Veselé paničky windsorské“), Filipa Dubského („Naši furianti“), Ing. Hagara („Romeo a Julie na konci listopadu“) apod. Ojediněle i režíroval (např. hru „Balladyna“ 1960).

Slovenský herec, režisér, recitátor a pedagog Mikuláš Huba se od roku 1946 objevoval ve slovenských snímcích VARÚJ…! (Ing. Gregor), VLČIE DIERY (Matúš Svrčina), PRIEHRADA (Ing. Hájnik), BOJ SA SKONČÍ ZAJTRA (Tokár), kde byl i uměleckým spolupracovníkem na scénáři a režii, MLADÉ SRDCIA (Grešo), POSLEDNÁ BOSORKA (malíř Petr), NA POCHODE SA VŽDY NESPIEVA (Ing. Barič), SMRŤ PRICHÁDZA V DAŽDI (Holeš), SIEDMY KONTINENT (generál), VRECKÁRI (plukovník), ZAJTRA BUDE NESKORO… (Lányi), SKRYTÝ PRAMEŇ (Orphanides), HORÚČKA (Buchala), ŠEPKAJÚCI FANTÓM (Dr. Kysela), VOJACI SLOBODY (generál Sázavský), ADVOKÁTKA (primář), POÉMA O SVEDOMÍ (generál Ján Golian) a či ČINY PROTI PRÚDU (pán ve smokingu).

V české kinematografii se jako čelný představitel moderního slovenského herectví (s českými režiséry spolupracoval i na různých slovenských filmech) objevoval postupně jako major SNB v AKCI B (1951) Josefa Macha, československý delegát v OSN v Kadárově a Klosově ÚNOSU (1952), inspektor letiště Jozef Lipták v psychologickém dramatu Čeňka Duby LETIŠTĚ NEPŘIJÍMÁ (1959) a naposledy jako švédský hrabě, státník, podporovatel a dopisovatel Jana Amose Komenského Axel Oxenstierna (hrál Ladislav Chudík) v historické freskovité férii PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983) režiséra Otakara Vávry. Hrál i Bohuslava z Michalovic ze seriálu sestříhaném Lutherově SVĚDEK UMÍRAJÍCÍHO ČASU (1990).

Jako recitátor a herec působil v rozhlase („Doktor Jesenius“, „Malíř z Livorna“, „Romeo a Julie“, „Tři mušketýři“, „Křižáci“, „Krása nevídaná“ ad.), dabingu, televizních filmech (SÁM VOJAK V POLI, ŽIVÝ BIČ, PASCA, ÚKLADY A LÁSKA, BUDDENBROOKOVCI, PŠTROSÍ VEČIEROK, MÚDRY BLÁZON, LOUIS PASTEUR, RUY BLAS, MESIAC NA DEDINE, IDEÁLNY MANŽEL atd.), pořadech (NEDĚLNÍ CHVILKY POEZIE aj.) a seriálech (V TIENI VLKOV, PARÍŽSKI MOHYKÁNI, STRATY A NÁLEZY, VIVAT BEŇOVSKÝ, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, POVSTALECKÁ HISTÓRIA nebo MATERSKÉ ZNAMIENKO).

V letech 1951 – 1986 pracoval jako pedagog na bratislavské VŠMU (od 1961 byl docent). Získal za výkon ve filmu VLČIE DIERY Národní cenu (1949), za film BOJ SA SKONČÍ ZAJTRA Státní cenu (1951), Vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (1960), tituly Zasloužilého (1966) a Národního (1973) umělce, Křišťálovou růži (1974) za poezii, Řád práce (1979), za TV inscenace KATEDRA ETIKY a VILA TEREZA Zlatého krokodýla za rok 1980 (1981), Medaili J. K. Tyla (1983) i Cenu Andreje Bagara (1983).

Rovněž se politicky angažoval: kandidát (1968 – 1975) a člen (1976 – 1986) ÚV KSS, předseda ZSDU (1970 – 1972 a 1982 – 1986) a předseda divadelní a dramaturgické rady Ministerstva školství. Jeho ženou byla opěrní pěvkyně Mária (Mimi) Kišonová – Hubová (1915 – 2004) a synem herec a režisér Martin Huba (*1943). Mikuláš Huba zemřel 12. října 1986 v Bratislavě na prahu svých 67 narozenin.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1990 Svědek umírajícího času
1985 Hĺbkový rekord (TV film)
Ideálny manžel (TV film)
Postupimská konferencia 1945 (TV film)
1984 Dom pod morušou (TV film)
Heloisa a Abelard (TV film)
Keď jubilant plače (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Anička Jurkovičová (TV film)
Pod cudzím nebom (TV film)
Putování Jana Amose
Rodinná anamnéza (TV film)
Ruže a sneh (TV film)
Saša (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
Živí musia žiť alebo Červené víno víťazstva (TV film)
1982 V tomto meste, v tejto chvíli (TV film)
Výzva (TV film)
Zákon budúcnosti (TV film)
1981 Macbeth (TV film)
Mesiac na dedine (divadelní záznam)
Pes pána generála (TV film)
Prípad Evy Burdovej (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Ruleta (TV film)
Tá dáma (TV film)
Victoria v podjeseň (TV film)
Vo vyhni poludnia (TV film)
Člny proti prúdu
1980 Balladyna (TV film)
Hodina zažíhania sviec (TV film)
Jubelove deti (TV film)
Katedra etiky (TV film)
Na začiatku cesty (TV film)
Prelom (TV film)
Zbrane noci - sila dňa (TV film)
Šuchot suchého lístia (TV film)
1979 Dvanásť nahnevaných mužov (TV film)
Jennie Gerhardtová (TV film)
Lesanka (TV film)
Na vysokej skale: Múdry blázon (TV film)
Ruy Blas (TV film)
Víno z Jerezu (TV film)
Šimon a Veronika (TV film)
Život je sen (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Hranica zodpovednosti (TV film)
Inkognito (TV film)
Izrafel (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Strašidlo (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
1977 Advokátka
Amok (TV film)
Biele vrany (TV film)
Blízko odpovede (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Vojna a mier (divadelní záznam)
Vojáci Svobody I. - IV.
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Americká tragédia (TV film)
Na priamej linke (TV film)
Nežiadúci (TV film)
Oceliari (TV film)
1975 Ešte sa nevraciam (TV film)
Horúčka
Jeden zo siedmich (TV film)
Jeden zo súdených (TV film)
Minúta rozhodnutia (TV film)
Šepkajúci fantóm
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Prvý deň karnevalu (divadelní záznam)
Tajný agent (TV film)
Viktória Régia (TV film)
1973 Desatinka citu (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Pán profesor odchádza (TV film)
Skrytý prameň
Som Petőfi (TV film)
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
1972 Inšpektor sa vracia (TV film)
Zajtra bude neskoro
1971 Cesta zarúbaná (TV film)
Hájnikova žena (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Úklady a láska (TV film)
Švédska zápalka (TV film)
1970 Falošný Nero (TV film)
Otvorené okná (TV film)
Vrahom je Fox (TV film)
Zrodenie syna (TV film)
1969 Hedda Gablerová (TV film)
Hra o slobode (TV film)
Hrdá to pieseň (TV film)
Lotosová vôňa (TV film)
Milostivé leto (TV film)
Molièr (TV film)
Neznáme veľdielo (TV film)
Náhrdelník (TV film)
O Ferondovi, jeho žene Emílii a opátovi svätej povesti (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Pštrosí večierok (TV film)
Rozmajrín (TV film)
To je chlap (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1968 Laura (TV film)
Peter a Lucia (TV film)
Sen noci svätojánskej (divadelní záznam)
1967 Matka (TV film)
Obraz pekla (TV film)
Pasca (TV film)
Svätý experiment (TV film)
Villon, spor o básnika (TV film)
Vreckári
Zhasnuté slnko (TV film)
Červená Roza (TV film)
1966 6. júl (TV film)
Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Knieža Rastic (TV film)
Montserrat (TV film)
Pred súdom (TV film)
Siedmy kontinent
Ľahostajní (TV film)
Škandál v Melodias banke (TV film)
Živý bič (TV film)
1965 Kľúč (TV film)
Smrt přichází v dešti
Verejný žalobca (TV film)
Zuniaci krok (TV film)
1964 Granátová náramnica (TV film)
Marína Havranová (TV film)
Operácia Cicero (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
1962 Mladé letá (TV film)
Namiesto veršov o láske
Vlk (TV film)
1960 Na pochode sa vždy nespieva
1959 Letiště nepřijímá
1957 Posledná bosorka
1952 Mladé srdcia
Únos
1951 Akce B
Závodné predajne - vyp.
1950 Boj sa skončí zajtra
Priehrada
1948 Vlčie diery
1946 Varúj...!

TV seriály

1985 Materské znamienko (TV seriál)
Psia pestúnka (E01)
1984 Povstalecká história (TV seriál) - vyp.
Blízko je deň (E08) - vyp.
Na život a na smrť (E07) - vyp.
Hromy divo bijú (E06) - vyp.
další epizody (8)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
Stellis vinctus (E03)
další epizody (4)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
Čas zakladatelů (TV seriál)
Příliv naděje (E01)
1975 Naši synovia (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
Wyndblath Gusztáv (E05)
Az örökség (E04)
1974 Straty a nálezy (TV seriál)
Naďa (E05)
Veronika (E03)
Julka (E02)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

2008 Gen.sk (TV seriál)
1981 Režisér (TV film)
1976 Komunisté (TV seriál)
1973 Herec a doba (TV film)
1970 Kapitoly z dejín SND (TV film)
1969 Naša pani Oľga Borodáčová (TV film)
1967 Profily (TV seriál)
1954 Múzeum V. I. Lenina
Príďte všetci!
1942 Pod holým nebom
1940 Trvalé svetlá

Host

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace