foto

Jane Curtin

  • nar. 6.9.1947 (73 let)
    Cambridge, Massachusetts, USA

Biografie

Komička, filmová herečka, ale především známá tvář americké televizi v 80. a 90. letech. Rodačku ze státu Massachusetts můžeme znát z filmové série Flynn Carsen o dobrodružném knihovníkovi. Ovšem toto není jediný film, kde na sebe upoutala pozornost. Ve filmu Kámoš k pohledání vynikla v roli matky Paula Rudda a ukázala se také ve filmu Drsňačky, sice na chvíli, ale nezapomenutelně.

Avšak její největší slávu jí přinesl televizní sitcom z osmdesátých let jménem Kate & Allie. Sitcom byl vysílán od roku 1984 do 1989. Zde ztvárnila jednu ze dvou rozvedených žen, které se rozhodli společně i se svými dětmi začít bydlet v jednom domě. Seriál nebyl nijak úžasný ani revoluční, ale Jane Curtin pomohl na cestě být známější televizní herečkou. Za roli rozvedené matky byla nominovaná jednou na Zlatý Glóbus v kategorii Nejlepší herečka v seriálu – muzikál nebo komedie. Cenu sice nezískala, ale už i nominace pro ni měla velkou hodnotu. Poté na čtyři roky zmizela, když hrála v naprosto neznámých TV filmech nezdárné kvality. Na scéně se konečně objevuje v roce 1993 ve filmu Šišouni v New Yorku, kde hraje po boku velmi úspěšného komika Dana Aykroyda. Kriticky i divácky nebyl nikterak úspěšný.

V roce 1996 si zahrála v seriálu Takoví normální mimozemšťané. Zde její kariéra zaznamenala snad největší úspěch. V USA byl seriál celkem populární a celkově byl nominován 6x na Zlatý Glóbus. Bohužel ani jedna z nominací nepatřila Jane. Vysílal se od roku 1996 až do 2001. Mezitím v roce 1998 propůjčila hlas jedné z postav v animovaném snímku Mravenec Z. Z filmu o mravencích se vyklubal úspěšný animovaný film nominovaný na cenu BAFTA za vizuální efekty. 

V dalších letech se objevila např. ve filmu Our Town po boku Paula Newmana, který je u nás jednou velkou neznámou, nebo v již zmiňované filmové sérii jménem Flynn Carsen. První díl nese název Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu, dalo by se říct, že byl i divácky nejoblíbenější. Další dva díly už takové popularity nedosáhly, ale stále se nesly, aspoň co se týče TV filmů, v mírném nadprůměru.

Jane Curtin je vdaná za televizního producenta Patricka Francise Lynche. Manželé jsou od roku 1975 a v roce 1983 se jim narodila dcera Tess Curtin Lynch. Jane sice není ve filmovém průmyslu nejpopulárnější ani nejtalentovanější, ale její charisma jí nikdo neodepře.

Jakub "fimler" Buček

Herecká filmografie

Filmy

2020 Godmothered
2019 Óda na radost
2018 Můžete mi kdy odpustit?
Špión, který mi dal kopačky
2016 Howard Lovecraft & the Frozen Kingdom
2015 48 Hours 'til Monday (TV film)
2013 Drsňačky
2011 Nechápu, jak to dokáže
2009 Kámoš k pohledání
2008 Flynn Carsen 3: Jidášův kalich (TV film)
2007 Nice Girls Don't Get the Corner Office (TV film)
2006 Flynn Carsen 2: Návrat do dolů krále Šalamouna (TV film)
Jak jsem se stal psem
2005 Brooklynští humři
2004 Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu (TV film)
Geraldine's Fortune
2003 Our Town (TV film)
2000 Jdi za svou hvězdou (TV film)
1998 Mravenec Z
1995 Lincolnův syn (TV film)
1993 Šišouni v New Yorku
1990 Common Ground (TV film)
Don't Try This at Home! (TV film)
1988 Děti, možná (TV film)
1987 Podezření (TV film)
1985 Best of John Belushi, The
O.C. a Stiggs
1983 Coneheads, The (TV film)
1982 Candida (TV film)
Divorce Wars: A Love Story (TV film)
1980 Jak vyzrát na vysoké životní náklady
1979 Bob & Ray, Jane, Laraine & Gilda
Mr. Mike's Mondo Video

TV seriály

2020 United We Fall (TV seriál)
Re-Wedding Crashers (E08)
The Weekend (E07)
You're Doing It Wrong (E06)
další epizody (8)
2019 Dobrý boj (TV seriál)
The One Where Kurt Saves Diane (S03E08)
2017 Broad City (TV seriál)
Witches (S04E06)
Knihovníci (TV seriál)
And the Wrath of Chaos (S03E10)
2016 Knihovníci (TV seriál)
And the Fangs of Death (S03E02)
2015 Dobrá manželka (TV seriál)
Trestní řízení (S07E01)
2014 Knihovníci (TV seriál)
A koruna krále Artuše (S01E01)
Vzpomínky (TV seriál)
DOA (S03E13)
Moving On (S03E12)
True Identity (S03E11)
další epizody (18)
2013 Vzpomínky (TV seriál)
Maps and Legends (S02E07)
Line Up or Shut Up (S02E06)
Past Tense (S02E05)
další epizody (7)
2012 Vzpomínky (TV seriál)
The Man in the Woods (S01E22)
Endgame (S01E21)
You Are Here (S01E20)
další epizody (9)
2010 Rex Is Not Your Lawyer (TV seriál)
2009 Gary Unmarried (TV seriál)
Gary Uses His Veto (S01E16)
2008 Gary Unmarried (TV seriál)
Gary Gives Thanks (S01E09)
2006 Crumbs (TV seriál)
2001 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Zpátky ke hvězdám, 2. část (S06E20)
Zpátky ke hvězdám, 1. část (S06E19)
Mary a Scoochie, 2. část (S06E18)
další epizody (12)
2000 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Hvězdy, pruhy a Dick (S06E08)
Proč Dick neumí učit (S06E06)
Dick dobývá Manhattan, 2. část (S06E05)
další epizody (21)
1999 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Dobročinný Dick (S05E08)
Dračice Sally (S05E07)
Dicku, kdo přijde na večeři? (S05E06)
další epizody (23)
1998 Herkules (TV seriál)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Šťastný nový Dick (S04E09)
Neslušný Dick (S04E08)
D III: Soudný den (S04E07)
další epizody (25)
1997 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál) - herec, a.z.
Kurátor Dick (S03E11)
Tom, Dick a Mary (S03E10)
Sedm hříšných klipů (S03E09) - a.z.
další epizody (25)
1996 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Veselé vánoční hody (S02E12)
Humor je těžká věc (S02E11)
Dick vzdává dík (S02E10)
další epizody (31)
1990 Working It Out (TV seriál)
1984 Kate & Allie (TV seriál)

Dokumentární

2020 Belushi (TV film)
2015 Americká 70. léta (TV seriál) - a.z.
Live From New York!
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Secret World of 'Antz', The
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1990 Life of Python (TV film)
1988 Jackie Gleason: The Great One (TV film)
1987 Golden Anniversary of Snow White and the Seven Dwarfs (TV film)

Hudební videoklipy

1989 Bobby Brown: On Our Own (hudební videoklip)

Host