foto

Oľga Hudecová

  • nar. 27.8.1929
    Krčava, Slovensko, Československo
  • zem. 30.4.2017 (87 let)
    Nitra, Slovensko

Biografie

Divadlo herečke Oľge Hudecovej učarovalo už od útleho detstva. Ako štvorročná hrávala v miestnom divadle v Továrnom, kam sa krátko predtým presťahovala s rodinou. Divadlu sa aktívne venovala aj počas meštianky a odbornej školy pre ženské povolania. Jej herecký talent si v roku 1949 všimol vedúci Dedinského divadla v Michalovciach Mikuláš Gojda, ktorému chýbala jedna herečka. Jej prvým predstavením v Dedinskom divadle bol Bacúchovie dvor. O rok neskôr sa s celým michalovským súborom presídlila do Bratislavy. Zahrala si tam množstvo postáv, macochu v Popoluške hrala 150-krát. Veľký úspech mala aj jej postava predsedníčky družstva v Kalinovom háji, s ktorým vystupovali po celom Slovensku a v Čechách.

V Dedinskom divadle pôsobila Hudecová takmer 6 rokov, jednu sezónu odohrala v divadle Jonáša Záborského v Prešove. V roku 1960 dostala herečka ponuku z Bagarovho divadla v Nitre, ihneď zanechala krátku prácu bufetárky a presťahovala sa do Nitry. Jej prvou postavou v Nitre bola matka v Polnočnej omši. Odvtedy hrala v niekoľkých desiatkach divadelných predstavení, filmov či filmových inscenácií, kde hrala zväčša silné a výrazné ženské postavy. Herečka má jediného potomka, syna Miloša.

yeke

Herecká filmografie

Filmy

2008 Veľká noc s Bonifácom (TV film)
2007 Babucha (studentský film)
1998 A ešte dve frašky... (TV film)
Knieža (TV film)
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)
1996 Herodes a Herodias (TV film)
Jozef Mak (divadelní záznam)
Zázračná láska (TV film)
1994 Národný hriešnik (TV film)
1993 Jakubov rebrík (TV film)
Príbeh Mateja Hóza (TV film)
S láskou sa neradno zahrávať (divadelní záznam)
1992 Hra o umučení a slávnom vzkriesení Pána a Spasiteľa nášho Ježiša Krista (divadelní záznam)
1991 Ježišova matka (TV film)
Trpký voz nádeje (TV film)
Zbytočné trápenia (TV film)
1990 Ako som plával ku kráľovnej severu (TV film)
Konečná dolina (TV film)
Sám sebe po kolená (TV film)
1989 Faklonos a Dobropán (TV film)
Malý pán Friedemann (TV film)
Reverend (TV film)
1988 Dunajské rozprávky (TV film)
Tvár v rose (TV film)
1987 Hľadanie šťastnej chvíle (TV film)
Noc pred Kračúnom (TV film)
Zbojnícke fašiangy (TV film)
1986 Študent (TV film)
1985 Rozprávanie kvetu kamélie (TV film)
1984 Sladké starosti
Stretnutie pod starou píniou (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1982 Dievčatko z predmestia (TV film)
1981 A čo láska? (TV film)
Manduľa (TV film)
Nebojsa (TV film)
1980 Muž, ktorého srdce je na vysočine (TV film)
1979 Prvá vina odpustená (TV film)
V predvečer (TV film)
1978 Bendžo kvintet (TV film)
1977 Amok (TV film)
Preloženie (TV film)
1974 Luigiho srdce (divadelní záznam)

TV seriály

2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
Případ zlaté smrti (S01E03)
1988 Posledný drak (TV seriál)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace