foto

Vladimir Meňšov

  • nar. 17.9.1939 (80 let)
    Baku, Ázerbájdžán, Sovětský svaz

Biografie

Vladimir Menshov je ruský režisér a herec. Narodený 17. septembra 1937 v Baku (potom ZSSR, teraz územie Azerbajdžanu).

Aj keď je jeho herecká filmografia väčšia ako tá režisérska, cenu filmovej akadémie (Oscara) získal za režisérsky počin a to za svoj druhý film Moskva slzám neverí (1979), v ktorom hrala i jeho manželka Vera Alentova. Film mu priniesol medzinárodné uznanie. Obradu odovzdávania ceny mu bolo zakázané sa zúčastniť a cena mu bola odovzdaná americkým veľvyslancom v Moskve.

Ďalšia úspešná ľudová komédia Láska a holuby (1984) o vidieckom roľníkovi, ktorý sa zamiluje do okúzľujúcej mestskej dámy zaistila, aby jeho kariéra stúpala. V roku 1995 nakrútil Shirli-Myrli - bláznivú komédiu plnú zámen, ktorá satiruje prakticky každý aspekt kultúrneho a politického života v Rusku. Potom nasledoval film Závisť bohov (2000), nostalgická dráma, ktorá demonštrovala jeho túžbu po životnom štýle sovietskej éry.

Hoci bol niektorými kritizovaný preto, že je veľmi jednoduchý, je Meňšov jedným z veľmi mála režisérov, schopných tvorby perfektnej komédie alebo drámy mimo realistický stav. V súčastnom období sa venuje herectvu a objavil sa vo filmových hitoch Nočná hliadka (2004), Diversant (2004), Denná hliadka (2006) či Diversant 2: Konec vojny (2007).

Andy "andykovac" Kováč

Herecká filmografie

Filmy

2019 Krik tišiny (TV film)
2017 Ničej
Novogodnij pěrepoloch
2016 Ivanovy
Posle těbja
2015 Expirijens
Mlečnyj puť
Zeljonaja kareta
2014 Dialogi
Děňgi
2013 Legenda 17
2011 Generation P
Jolki 2
Ljubov morkov 3
O čjom ješčjo govorjat mužčiny
Vykrutasy
2009 Kanikuly strogogo režima
Ten štastlivec
2007 07-j meňajet kurs
Kod apokalipsisa
2006 Denní hlídka
Pervyj doma (TV film)
2005 Vremja sobirať kamni
2004 32-e děkabrja (TV film)
Noční hlídka
2002 Spartak i Kalašnikov
1999 Kitajskij serviz
1998 Sočiněnije ko Dňu Pobědy
1996 Ruské impérium: Začátek 2.
1995 Širli-Myrli
1993 Russkij regtajm
Trockij
Čtoby vyžiť
1992 General
Novyj Odeon
V toj oblasti něbes
1991 Abdulladžan, ili posvjaščajetsja Stivenu Spilbergu
Depressija
Otdušina
1990 Advokat (TV film)
Samoubijca
Ивин А.
1989 Město Zero
Otče naš
1988 Panenka
1987 Gdě nachoditsja Nofelet?
1986 Dorogoj Edison! (TV film)
God těljonka
Kurýr
Odpusť
Perechvat
1985 Sněguročku vyzyvali? (TV film)
1984 Láska a holubi
1983 Magistral
1982 Jesli vrag ně sdajotsja...
Pod odnim nebom
Vremya dlya razmyshleniy (TV film)
1981 Gibloje dělo
1976 Jak car Petr ženil mouřenína
Otázka pro všechny
Rozygryš
1975 Ar-chi-me-dy!
1974 Poslední setkání
1973 Pes na palubě
1972 Čelověk na svojom městě

TV seriály

2017 Aktrisa (TV seriál)
2015 Děd Mazajev i Zajcevy (TV seriál)
Mamočki (TV seriál)
2014 Jekatěrina (TV seriál)
Pod kablukom (TV seriál)
2013 Balzakovskij vozrast, ili Vse mužiki svo... 5 let spustja (TV seriál)
2010 Marusja (TV seriál)
2007 Diversant 2: Koněc vojny (TV seriál)
Likvidace (TV seriál)
2006 Zakoldovannyj učastok (TV seriál)
2005 Brežněv (TV seriál)
2004 Balzakovskij vozrast, ili Vse mužiki svo... (TV seriál)
Diversant (TV seriál)
Tolko ty... (TV seriál)
2003 Moskva. Centralnyj okrug (TV seriál)
2002 Lednikovyj period (TV seriál)
2001 Pjatyj ugol (TV seriál)
1999 D.D.D. Dosje detektiva Dubrovskogo (TV seriál)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2016 Zastyvšij angel

Host

TV pořady

2012 Večernij Urgant (TV pořad)
2001 Poslednij geroj (TV pořad)