foto

Molly Ringwald

  • nar. 18.2.1968 (51 let)
    Roseville, California, USA

Biografie

V polovici 80-tych rokoch patrila táto červenovláska medzi najväčšie herecké talenty a bola členkou zoskupenia nastupujúcej hereckej generácie s názvom „Brat Pack“, ktorej čestným predsedom bol Emilio Estevez a medzi členov patrili aj Rob Lowe, Andrew McCarthy, Judd Nelson, Charlie Sheen, Sean Penn, Matt Dillon, Ally Sheedy, Mare Winningham a Demi Moore. Boli mladí, talentovaní a teenagermi zbožňovaní. Nie všetci sa však so všetkou tou slávou dokázali vyrovnať a ich kariéra upadla rovnako rýchlo, ako stúpla. To je aj prípad Molly Ringwald.

Narodila sa (podľa viacerých zdrojov) 14. 2. 1968 ako dcéra slepého džezového klaviristu Boba Ringwalda a už od útleho detstva spievala v jeho kapele. Po niekoľkých skúsenostiach z divadla sa prvýkrát pred kamerou objavila v postave Molly Parker v TV seriáli THE FACTS OF LIFE v roku 1979. Jej filmovým debutom sa stal film Paula Mazurskeho TEMPEST o tri roky neskôr, kde si zahrala postavu tvrdohlavej dcéry Mirandy, ktorej rodičia prežívajú manželskú krízu. Aj keď film nemal väčší úspech, všimol si ju v ňom režisér a scenárista John Hughes. Práve spolupráca s ním sa stala pre Molly kľúčovou.

Ich prvým spoločným filmom bola komédia ŠESTNÁSŤ SVIEČOK (1984), kde si Molly zahrala hlavnú postavu Samanthy, ktorú jej Hughes napísal na telo. S veľkým ohlasom sa stretol aj ich druhý spoločný projekt THE BREAKFAST CLUB (1985) v ktorom sa zíde v knižnici pätica študentov, zložená z úplne odlišných typov, ktorí zostali po škole a aj napriek počiatočným antipatiám sa dokážu skamarátiť. Zahrali si tu aj ďalší členovia Brat Packu - Emilio Estevez, Judd Nelson a Ally Sheedy. Úspešným zavŕšením spolupráce Hughes-Ringwald sa stala ďalšia romantická komédia KRÁSKA V RUŽOVOM (1986), kde však Hughes napísal len scenár a réžiu prenechal Howardovi Deutchovi. Molly tak bola už vo svojich osemnástich rokoch na vrchole svojej hereckej kariéry.

Aj keď o ďalšie herecké ponuky nemala núdzu, zrejme nemala šťastnú ruku pri výbere scenárov. V roku 1987 si zahrala po boku Roberta Downeyho Jr. vo filme ZASKOČENÝ SUKNIČKÁR o učiteľovi Jackovi, ktorý je neuveriteľný sukničkár, až kým nestretne sprievodkyňu v múzeu, krásnu Randy, ktorá sa mu stane osudnou. Nasledoval film NAVEKY SVOJI? (1988) - ľúbostný príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí majú spolu dieťa. V týchto filmoch však už nehrala úlohy nevinných zamilovaných študentiek, vďaka ktorým si vybudovala svoju kariéru, ktorá začala pomaly upadať. Jej ďalší film ČERSTVÉ KONE (1988) o úspešnom študentovi, ktorého čaká nielen skvelá kariéra, ale aj svadba s dlhoročnou láskou, no zoznámi sa s Juell (v podaní Molly) a všetko sa skomplikuje, úplne prepadol.

Po tom, čo sa neúspešne pokúšala o hlavné úlohy vo filmoch PRETTY WOMAN a DUCH, získala aspoň úlohu vo filme Alana Aldu BETSYINA SVADBA (1990), v ktorom si opäť zahrala so svojou kamarátkou Ally Sheedy. Z jej ďalšej filmografie stojí za zmienku už len štvordielny TV film SVEDECTVO (1994) natočený podľa románu Stephena Kinga o skupine ľudí, ktorým sa podarilo prežiť nákazu, ktorá zničila celé ľudstvo. O návrat do povedomia divákov sa pokúsila komediálnym seriálom BABY Z MALÉHO MESTA (1996), kde si zahrala jednu z hlavných úloh, no seriál sa nestretol s väčšou odozvou. A tak ďalej išla z jedného neúspešného filmu do druhého a občas to striedala s prácou pre televíziu (KRAJNÉ MEDZE). Za nejaký jej herecký epitaf by sa dala brať jej epizódna úloha v paródii na teenegerovské filmy STOP TÍNEDŽERSKÝM FILMOM (2001), kde si uťahovala sama zo seba.

Teraz sa naplno venuje svojmu prvému dieťaťu - dcére Mathilde Ereni, ktorá sa narodila 22.10. 2003 a hereckej profesii dala zatiaľ a možno aj navždy zbohom.

Dalibor "Dale" Šerfel

Herecká filmografie

Filmy

2018 Siberia
The Kissing Booth
Óda na Odessu
2017 SPF-18
2016 Král Kobra
2015 Bad Night
Jem and the Holograms
2014 Wishin' and Hopin'
2006 Molly - příběh z druhé světové války (TV film)
The Wives He Forgot (TV film)
2003 The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story
2002 Zlatá doba (TV film)
2001 Bulšit
Ohnivý kruh
2000 Brutal Truth
Horká krev
In the Weeds
Translator, The
1999 Kimberly
Pomsta
Requiem for Murder
1998 Láska na druhý pokus (TV film)
„Sladká“ pomsta (TV film)
1997 Vraždy po internetu
1996 Enfants de salaud
1995 Baja
Každý den je neděle
Malicious
1994 Some Folks Call It a Sling Blade
1993 Face the Music
1992 Osudová láska (TV film)
1990 Betsyina svatba
Strike It Rich
Women and Men: Stories of Seduction (TV film)
1988 Divocí koně
Navěky svoji?
1987 Král Lear
P.K. and the Kid
Sukničkář
1986 Kráska v růžovém
1985 Snídaňový klub
Surviving (TV film)
1984 Sixteen Candles
1983 Packin' It In (TV film)
Vesmírný lovec
1982 Bouře

TV seriály

2019 Tales of the City (TV seriál)
Three of Cups (E10)
Rainbow Warriors (E09)
Days of Small Surrenders (E08)
další epizody (10)
2018 Riverdale (TV seriál)
Chapter Thirty-Six: Labor Day (S03E01)
Chapter Thirty: The Noose Tightens (S02E17)
Chapter Twenty Nine: Primary Colors (S02E16)
2017 Riverdale (TV seriál)
Chapter Fourteen: A Kiss Before Dying (S02E01)
Chapter Ten: The Lost Weekend (S01E10)
2016 The Wonderful Wayneys (TV seriál)
2011 Agentura Jasno (TV seriál)
Shawn Interrupted (S06E06)
2008 The Secret Life of the American Teenager (TV seriál)
2006 Médium (TV seriál)
The Darkness Is Light Enough (S02E20)
1996 My z přístavu (TV seriál)
1994 Svědectví (TV seriál)
1979 The Facts of Life (TV seriál)

Dokumentární

2018 Always at the Carlyle
2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films
2008 Guest of Cindy Sherman
1999 Celebrity Profile: Ally Sheedy (TV film)
Intimate Portrait: Ally Sheedy (TV film)

Host

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace